7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 3 (1155), 2016-01-22
Kinas Trumpai
Kadras iš filmo „Hju Glaso legenda“
Kadras iš filmo „Hju Glaso legenda“

Paskelbtos „Oskarų“ nominacijos

Praėjusį ketvirtadienį Amerikos kino akademija paskelbė „Oskarų“ nominacijas. Kas šiemet laimės pasaulyje populiariausius apdovanojimus, sužinosime vasario 28 dieną. Primename kelias nominacijas, nes dar galima pasižiūrėti kelis nominuotus filmus.

 

Geriausio filmo „Oskarui“ nominuoti: „Didžioji skola“, „Bruklinas“, „Pašėlęs Maksas: įtūžio kelias“, „Marsietis“, „Šnipų tiltas“, „Kambarys“, „Spotlight“ ir „Hju Glaso legenda“.

 

Į geriausio režisieriaus padovanojimą pretenduoja: Lenny Abrahamsonas („Kambarys“), Alejandro Gonzalezas Iñárritu („Hju Glaso legenda“), Tomas McCarthy („Spotlight“), Adamas McKay’us („Didžioji skola“), George’as Milleris („Pašėlęs Maksas: įtūžio kelias“).

 

Geriausio filmo užsienio kalba „Oskarui“ nominuoti: „Krigen“ (rež. Tobias Lindholm, Danija), „Mustangės“ (rež. Deniz Gamze Ergüven, Prancūzija), „Sauliaus sūnus“ (rež. László Nemes, Vengrija), „Theeb“ (rež. Naji Abu Nowar , Jordanija), „Gyvatės apkabinimas“ (rež. Ciro Guerra, Kolumbija).

 

Daugiausia, 12 nominacijų gavo „Hju Glaso legenda“. „Pašėlęs Maksas: įtūžio kelias“ sulaukė dešimties, Ridley’io Scotto „Marsietis“ – septynių nominacijų.

 

Berlinalė pagerbs Michaelį Ballhausą

Vasario 10 d. prasidedantis 66-asis tarptautinis Berlyno kino festivalis „Auksiniu lokiu“ už gyvenimo nuopelnus pagerbs vokiečių kino operatorių Michaelą Ballhausą. Jo kūrybai šiemet skirta ir dešimties filmų retrospektyva.

 

Ballhausas – vienas svarbiausių nūdienos kino operatorių. 25 metus jis dirbo JAV, bet prieš tai Vokietijoje bendradarbiavo su Naujosios vokiečių kino bangos kūrėjais, tarp kurių buvo ir Raineris Werneris Fassbinderis – kartu jie sukūrė 15 filmų. JAV jis taip pat dirbo su ne vienu garsių režisierių, tarp jų Martinu Scorsese. Iš viso Ballhausas nufilmavo 130 kino ir televizijos filmų. Jo filmografijoje – ir Peterio Lilienthalio, Wolfgango Peterseno, Volkerio Schlöndorffo, Johno Sayleso, Roberto Redfordo, Jameso L. Brookso, Paulo Newmano, Mike’o Nicholso, Franciso Fordo Coppolos kūriniai. Apdovanojimo teikimo ceremonija vyks vasario 18 d., joje bus parodytos Scorsese „Niujorko gaujos“, 2003-aisiais pristatytos Berlinalės konkurse. Bus surengtas ir operatoriaus susitikimas su festivalio žiūrovais. Ballahauso retrospektyva prasidės 1974-aisiais kurtu R.W. Fassbinderio televizijos filmu „Martha“.

 

Władysławas Pasikowskis kurs filmą Varšuvos sukilimo muziejaus užsakymu

Varšuvos sukilimo muziejus prodiusuos filmą apie Janą Nowaką-Jeziorańskį. Tai legendinė asmenybė – jis buvo „Armia Krajowa“ karys, Lenkijos respublikos vyriausybės Londone okupacijos metais emisaras, vėliau daug metų vadovavo „Laisvos Europos“ radijui.

 

Filmą kurs Władysławas Pasikowskis – garsiųjų „Šunų“ režisierius. Pastarieji jo filmai „Derlius“ (apie tai, kaip Antrojo pasaulinio karo metais lenkai žudė savo kaimynus žydus) ir „Džekas Strongas“ (apie vieną sėkmingiausių Šaltojo karo šnipų – lenkų karininką Ryszardą Kuklinskį, bendradarbiavusį su CŽV) Lenkijoje sukėlė daug diskusijų.

 

Pasak muziejaus darbuotojų, filmas apie Janą Nowaką-Jeziorańskį pirmiausia skiriamas jauniesiems žiūrovams. Jame bus pasakojama apie sunkiausią Nowako-Jeziorańskio misiją, kai 1944-aisiais jis iš Varšuvos vyko į Londoną pranešti apie būsimą sukilimą ir grįžo atgal su informacija apie galimą sąjungininkų paramą. Filmas turėtų pasirodyti 2018 metais.

 

Stevenas Spielbergas ekranizuos Roaldo Dahlo knygą

Stevenas Spielbergas ekranizuos Roaldo Dahlo knygą vaikams „DGM“, kuri lietuviškai pasirodė 2013 metais. „Disney“ studija planuoja, kad filmas taps ateinančių vasaros atostogų hitu. Premjera numatyta liepos 1 dieną. Taip visai gali atsitikti, nes pagal rašytojo knygas sukurtus filmus „Čarlis ir šokolado fabrikas“ (rež. Tim Burton, 2005) ir „Fantastiškas ponas Lapinas“ (rež. Wes Anderson, 2009) žiūrovai pamėgo. Pagrindinius vaidmenis filme kuria Markas Rylance’as, neseniai Spielbergo „Šnipų tilte“ suvaidinęs rusų šnipą Rudolfą Abelį, ir Ruby Barnhill.

 

Prasideda Sandanso festivalis

Garsiausias amerikiečių nepriklausomojo kino festivalis prasidės sausio 21 dieną. Šiemet Sandansas sulauks garsių režisierių filmų. Toddas Solondzas, kurio paskutinis filmas „Dark Horse“ 2011 m. buvo rodytas Venecijoje, grįžta į didįjį kiną su filmu „Wiener-Dog“. Spike’as Lee parodys dokumentinį filmą, kurio pavadinimas „Michael Jackson’s Journey From Motown to Off the Wall“. Jame, pasitelkus retus archyvinius kadrus, rodoma juodaodžio vaiko transformacija, tapimas populiariosios muzikos žvaigžde. Laukiama naujų Liz Garbus, Iros Sachso ir Wernerio Herzogo filmų. Amerikiečių kritikai itin nekantrauja pamatyti Robo Burnetto filmą „The Fundamentals of Caring“, kuriame pagrindinius vaidmenis sukūrė Selena Gomez ir Paulas Ruddas. Didelio susidomėjimo jau sulaukė ir aktoriaus Johno Krasinskio režisuotas „The Hollars“, pasakojantis apie menininką, kuris iš Niujorko grįžta į provincijos miestelį šalies gilumoje. Pernai Sandanse prizą už režisūrą pelnė Alantės Kavaitės „Sangailės vasara“.

 

Parengė Ž. P.

Kadras iš filmo „Hju Glaso legenda“
Kadras iš filmo „Hju Glaso legenda“
Aktorius Markas Rylance’as
Aktorius Markas Rylance’as
Operatorius Michaelas Ballahausas
Operatorius Michaelas Ballahausas
Režisierius Spike’as Lee
Režisierius Spike’as Lee
Režisierius Wladyslawas Pasikowkis
Režisierius Wladyslawas Pasikowkis