7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino klasikos vakaruose – „Džiaze tik merginos“

7md inf.
Nr. 45 (1151), 2015-12-18
Kinas Anonsai
„Džiaze tik merginos“
„Džiaze tik merginos“

Šį sekmadienį, 20 d., 18 val. „Skalvijos“ kino klasikos vakaruose pradedama rodyti viena garsiausių ir populiariausių visų laikų komedijų – Billy Wilderio „Džiaze tik merginos“ („Some Like it Hot“, JAV, 1959).

 

„Džiaze tik merginos“ sumanymas gimė daug anksčiau: 4-ajame dešimtmetyje tada dar tik scenaristas Wilderis susižavėjo prancūzų filmu „Meilės fanfaros“ (rež. Richard Pottier, 1935), kuriame du bedarbiai muzikantai apsimeta čigonais, kad įsidarbintų čigonų ansamblyje, vėliau juodaodžiais, kad galėtų groti džiazo orkestre, o dar vėliau – moterimis, kad patektų į moterų kolektyvą. Wilderis perkėlė veiksmą į Čikagą, į prohibicijos laikus. Filmo herojai 1929-aisiais tampa Šv. Valentino žudynėmis vadinamų kruvinų mafijos sąskaitų suvedinėjimo liudininkais. Kad išvengtų mafijos keršto, jie įsitaiso į moterų orkestrą. Taip Džo tampa Dafne, o Džeris – Dženifere, ir netrukus abu susižavi dainininke Širdele. Tik ši svajoja ištekėti už milijonieriaus. Milijonierius filme taip pat bus, kad pabaigoje ištartų nemirtingą frazę „Niekas nėra tobulas!“, kuri jau nebeatsiejama nuo filmo.

 

Wilderis (1902–2002) niekad nebijojo dviprasmybių ar kičo, bet visada mokėjo tai paversti savo filmų privalumais. „Džiaze tik merginos“ išsiskiria meistriškais situacijų gegais ir dialogais, bravūrišku montažu. Filmą taip pat puošia Jacko Lemmono, Tony Curtiso, Joe E. Browno, bet pirmiausia Marilyn Monroe, vaidmenys. Visi pripažįsta, kad idiotą suvaidinti sunkiausia, bet Monroe kažkodėl vis dar lyginama su žavia kvailute Širdele, nors tai bene geriausias jos vaidmuo. „Džiaze tik merginos“ – vienas paskutinių liudijimų apie asmenybę, kuri netrukus tapo mitu. Filme matome tai, ką aktorės mokytojas Lee Strasbergas pasakė prie jos karsto: „Kitos moterys buvo taip pat fiziškai gražios, bet joje akivaizdžiai buvo kažkas daugiau, kažkas, ką žmonės matė ir atpažino, su kuo susitapatino. Joje buvo šviesa – svajonių, spindesio, liūdesio mišinys, išskiriantis Marilyn iš kitų, ir vis dėlto kiekvienas norėjo būti jos dalimi, dalintis tuo vaikišku jos naivumu, kuris buvo kartu ir baikštus, ir toks jaudinantis.“

 

Gruodžio 20 d. filmą pristatys Neringa Kažukauskaitė, 27 d. 18 val. – Auksė Kancerevičiūtė.

 

 

Žymos:
7md inf.,
„Džiaze tik merginos“
„Džiaze tik merginos“
„Džiaze tik merginos“
„Džiaze tik merginos“