7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 43 (1149), 2015-12-04
Kinas Trumpai
Aktorė Setsuko Hara
Aktorė Setsuko Hara

Mirė Setsuko Hara

Praėjusį penktadienį oficialiai pranešta, kad 2015 m. rugsėjo 5 d. mirė Setsuko Hara – japonų aktorė, vaidinusi ne viename Yasuhiro Ozu ir Akiros Kurrosawos filme. Jai buvo 95-eri. Filmuotis ji pradėjo būdama penkiolikos metų, iš kino pasitraukė 1963-iaisiais.

 

Setsuko Hara buvo viena mylimiausių japonų aktorių. Ji laikoma japonų kino aukso amžiaus simboliu ir įkūnijo idealią moterį. Aktorė išgarsėjo subtiliais moterų, kurios turi rinktis iš pareigos šeimai ir noro eiti savo keliu, portretais. Tokias herojes ji kūrė ir garsiausiuose Ozu filmuose „Tokijo istorija“ bei „Vėlyvas pavasaris“.

 

Pirmą didelį vaidmenį aktorė suvaidino 1937 m. bendrame japonų ir vokiečių gamybos filme „Samurajaus duktė“ („Atarashiki tsuchi“, rež. Armold Fanc, Mansaku Itami). Pasirodžiusi ne viename karo propagandos filme, ji nusifilmavo pirmajame pokariniame Akiros Kurosawos filme „Negaila mūsų jaunystės“ („Waga seishun ni kuinashi“, 1946), nukeliančiame į 4-ojo dešimtmečio Japoniją. Filmo pagrindas buvo japono, kuris bendradarbiavo su rusų šnipu Richardu Sorge, istorija. Aktorė suvaidino idealistę profesoriaus dukterį. Su Kurosawa ji vėl susitiko 1951-aisiais filmuojant „Idiotą“ (pagal F. Dostojevskį).

 

12 metų trukęs aktorės bendradarbiavimas su Yasujiro Ozu (iki tol ji nusifilmavo 67 filmuose) prasidėjo 1949-aisiais filme „Vėlyvas pavasaris“ („Banshun“). Čia ji vaidino jauną moterį, kuri nekreipia dėmesio į giminių raginimus ištekėti ir viena rūpinasi savo našliu tėvu.

 

1953 m. pasirodė ir „Tokijo istorija“ („Tokyo Monogotari“) – pats garsiausias Ozu filmas, nuolat įtraukiamas į geriausių visų laikų filmų sąrašus, o šį rudenį paskelbtas visų laikų geriausiu Azijos filmu. Setsuko Hara filme vaidina senos poros, kuri vyksta į Tokiją aplankyti savo vaikų, sūnaus našlę.

 

Netrukus po susitikimo su Ozu jo paskutiniame filme „Vasaros pabaiga“ („Kohayagawa-ke no aki“, 1961) aktorė pasitraukė iš kino ir likusį gyvenimą praleido Komakuros prefektūroje. Ji niekad neištekėjo, gyveno atsiskyrusi ir nebendravo su žurnalistais.

 

„Vinilas“

Martinas Scorsese, Mickas Jaggeris ir Terence’as Winteris tapo naujo HBO serialo „Vinilas“ („Vinyl“), kurio premjera numatyta ateinančių metų vasario 14 d., prodiuseriais. „Vinilas“ pasakos plokštelių leidyklos, kuri bando išlikti 8-ojo dešimtmečio Niujorko muzikos scenoje, istoriją. 9 serijų serialo herojus – Ričis Finestra (Bobby Cannavale). Jis stengiasi išgelbėti savo leidyklą „American Century Records“ nuo bankroto. Laikai keičiasi: baigėsi „gėlių vaikų“ epocha, atsirado punk, rokas ir disko, įsigali seksas, prievarta ir narkotikai.

 

Istoriją apie du draugus, kurie kartu išliko muzikos versle 40 metų, sugalvojo Mickas Jaggeris. Pagrindinio veikėjo žmoną vaidina Olivie Wilde, dešiniąją Ričio ranką – Ray’us Romano. Jaggerio sūnus Jamesas vaidina pankroko grupės vokalistą.


Scorsese buvo ne tik vykdantysis serialo prodiuseris, jis režisavo dviejų valandų pilotinę „Vinilo“ seriją. Pagrindinis serialo kūrėjas ir scenaristas yra Terence’as Winteris, kuris bendradarbiavo su Scorsese filme „Volstryto vilkas“. Serialo operatorius Rodrigo Pero („Volstryto vilkas“, „Kuprotas kalnas“).


Serialo reklaminį klipą galima pasižiūrėti čia:

https://www.youtube.com/watch?v=1iphllcTYOs

Ronas Howardas kurs trilerį

Šią savaitę Lietuvoje pradedamas rodyti naujausias Rono Howardo filmas „Vidury vandenyno“ –dar viena Mobio Diko istorijos versija, bet režisierius jau kalba apie būsimą. „Universal“ studija pranešė įsigijusi tik ateinančių metų rudenį pasirodysiančio J.P. Delaney (po šiuo pseudonimu pasislėpė britas, populiarių romanų autorius ir reklamų kūrėjas Tony Strongas) trilerio „The Girl Before“ teises. Knygą žada ekranizuoti Howardas. Knygos herojė – traumą patyrusi moteris, kuri įsimyli minimalistiškai suprojektuotus bei įrengtus namus ir juos suprojektavusį architektą, bet netrukus sužino, kad prieš trejus metus šiuose namuose mirė moteris.

 

Davido Bowie klipą įkvėpė Tarkovskis, Jodorowsky ir „Žvaigždžių karai“?

Sausio 8 dieną pasirodys naujas Davido Bowie albumas „Blacstar“. Internete galima pasižiūrėti albumą reklamuojantį vaizdo klipą, kurį sukūrė Johanas Renckas. Klipą įkvėpė ne vieno garsaus kino kūrėjo filmai. Interviu žurnalui „Rolling Stone“ Renckas paminėjo Alejandro Jodorowsky, Andrejaus Tarkovskio, Aleksejaus Germano pavardes, tačiau klipe galima pamatyti ir Darko Vadoro kaukę iš būsimų „Žvaigždžių karų“. Klipas trunka beveik 10 minučių. Jį galima pasižiūrėti čia:

 

 

Parengė Ž. P.

Aktorė Setsuko Hara
Aktorė Setsuko Hara
Režisierius Ronas Howardas
Režisierius Ronas Howardas