7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 40 (1146), 2015-11-13
Kinas Trumpai
Kadras iš filmo „Balandis tupėjo ant šakos ir mąstė apie būtį“
Kadras iš filmo „Balandis tupėjo ant šakos ir mąstė apie būtį“

Paskelbti Europos kino akademijos apdovanojimų nominantai

Sevilijos kino festivalyje šeštadienį paskelbti šių metų Europos kino akademijos apdovanojimų nominantai. Juos išrinko daugiau nei 3 tūkstančiai balsavusių akademijos narių. Į šias nominacijas pretendavo 52 europietiški filmai, tarp jų buvo Šarūno Barto „Ramybė mūsų sapnuose“ ir Alantės Kavaitės „Sangailės vasara“. Laureatai paaiškės gruodžio 12 d. per iškilmingą apdovanojimų teikimo ceremoniją, kuri šiemet vyks Berlyne.

 

Geriausio 2015 m. Europos filmo apdovanojimui nominuoti šie filmai: „Balandis tupėjo ant šakos ir mąstė apie būtį“ (rež. Roy Andersson, Švedija, Prancūzija, Vokietija, Norvegija), „Mustangės“ (rež. Deniz Gamze Ergüven, Prancūzija, Vokietija, Turkija), „Avinai“ („Rams“, „Hrutar“, rež. Grímur Hákonarson, Islandija, Danija), „Omaras“ („The Lobster“, rež. Yorgos Lanthimos, D. Britanija, Airija, Graikija, Prancūzija, Olandija), „Viktorija“ (rež. Sebastian Schipper, Vokietija), „Jaunystė“ (rež. Paolo Sorrentino, Italija, Prancūzija, D. Britanija, Šveicarija).

 

Geriausios Europos komedijos apdovanojimui nominuoti filmai: „Balandis tupėjo ant šakos ir mąstė apie būtį“, „Beljė šeima“ („La Famille Belier“, rež. Eric Lartigau, Prancūzija), „Visai naujas testamentas“ („Le Tout nouveau testament“, rež. Jaco Van Dormael, Belgija, Prancūzija, Liuksemburgas).


Geriausio Europos dokumentinio filmo apdovanojimui nominuoti: „Siriška meilės istorija“ (rež. Sean McAllister, D. Britanija), „Amy“ (rež. Asif Kapadia, D. Britanija), „Tango su Marija“ (rež. Ivan Gergolet, Italija, Argentina, Slovėnija), „Tylos žvilgsnis“ (rež. Joshua Oppenheimer, Danija, Norvegija, Indonezija), „Toto ir jo seserys“ (rež. Alexander Nanau, Rumunija, Vengrija). (Visus šiuos nominuotus filmus galėjo matyti lietuvių žiūrovai – šiemet juos rodė „Nepatogus kinas“, Vilniaus dokumentinių filmų festivalis, „Kino pavasaris“.)

Į geriausio Europos režisieriaus padovanojimą pretenduoja: Roy’us Anderssonas už filmą „Balandis tupėjo ant šakos ir mąstė apie būtį“, Yorgos Lanthimos už filmą „Omaras“, Nanni Moretti už filmą „Mano motina“, Sebastianas Schipperis už filmą „Viktorija“, Paolo Sorrentino už filmą „Jaunystė“, Małgorzata Szumowska už filmą „Kūnas“.

Geriausios Europos aktorės apdovanojimui nominuotos: Margherita Buy už filmą „Mano motina“, Laia Costa už filmą „Viktorija“, Charlotte Rampling už filmą „45 metai“, Alicia Vikander už filmą „Ex Machina“, Rachel Weisz už filmą „Jaunystė“.

Geriausio Europos aktoriaus apdovanojimui nominuoti: Michaelas Caine’as už filmą „Jaunystė“, Tomas Courtney’us už filmą „45 metai“, Colinas Farrellas už filmą „Omaras“, Christianas Friedelis už filmą „13 minučių“ („13 minutes“) ir Vincent’as Lindonas už filmą „Rinkos dėsnis“ („La Loi du marché“, „The Measure of a Man“).

Į geriausio Europos scenaristo apdovanojimą pretenduoja: Roy’us Anderssonas už „Balandis tupėjo ant šakos ir mąstė apie būtį“, Alexas Garlandas už „Ex Machina“, Andrew Haigh už „45 metus“, Radu Jude ir Florinas Lazarescu už „Aferim!“, Yorgos Lanthimos ir Efthimis Filippou už „Omarą“ ir Paolo Sorrentino už „Jaunystę“.
 

Šiek tiek anksčiau Akademija paskelbė ir pirmuosius šių metų laureatus. Apdovanojimas už gyvenimo nuopelnus šiemet bus įteiktas aktorei Charlotte Rampling. Aktorius Christophas Waltzas bus apdovanotas už europietišką indėlį į pasaulio kiną. Carlo di Palma prizas geriausiam operatoriui bus įteiktas Martinui Gschlachtui už filmą „Goodnight Mommy“ („Ich Seh Ich Seh“, Austrija.) Už geriausią montažą bus apdovanotas „Kūno“ montuotojas Jacekas Drysio. Europos kino dailininko apdovanojimas bus įteiktas Sylvie Olivé už filmą „Visai naujas testamentas“, apdovanojimas už kostiumus atiteks Sarah Blenkinsop („Omaras“). Geriausio kompozitoriaus apdovanojimas paskirtas „Cat’s Eyes“ už filmo „Burgundijos kunigaikštis“ muziką, už garso dizainą bus apdovanoti Miguelio Gomeso trilogijos „Arabijos naktys“ („Arabian Nights“, Portugalija, Vokietija, Prancūzija, Šveicarija) garsą kūrę Vasco Pimentelis ir Miguelis Martinsas.

Kitoks tęsinys

Studija „Sony“ atidėjo 2011 m. sukurto Davido Fincherio filmo „Mergina su drakono tatuiruote“ tęsinio kūrimą. Užtat studija rengiasi perkelti į ekraną ketvirtąją „Tūkstantmečio“ („Millenium“) knygą, kurią parašė ne Stiegas Larssonas, o Davidas Lagercrantzas. Šiemet pasirodžiusi „Tai, kas mūsų nenužudo“ („Det som inte doedar oss“) ne vienoje šalyje bematant tapo bestseleriu, bet lietuviško vertimo, matyt, dar teks palaukti.

 

Fincherio filme pagrindinius vaidmenis sukūrė Rooney Mara ir Danielis Craige’as, tačiau, pasak „Hollywood reporter“, naujoje ekranizacijoje jie nevaidins. Taip atsitiko todėl, kad studiją nuvylė „Merginos su drakono tatuiruote“ finansiniai rezultatai: 90 milijonų dolerių kainavęs filmas uždirbo tik 223 milijonus. Naujo filmo biudžetas bus daug kuklesnis, vadinasi, bus apseita ir be didelius honorarus gaunančių aktorių.

 

Filmo „Tai, kas mūsų nenužudo“ scenarijų rašys Stevenas Knightas („Lokas“). Kalbama, kad Lizbet Salander vaidmenį filme kurs Alicia Vikander.

 

Mia Wasikowska – ponia Bovari

Gustave’o Flaubert’o romanas „Ponia Bovari“ sulaukė jau ne vienos ekranizacijos. Geriausia laikoma ta, kurią 1933 m. sukūrė Jeanas Renoiras, o pagrindinę heroję suvaidino Valentine Tessier. 1937-aisiais romaną į ekraną perkėlė Gerhardtas Lamprechtas, jo filme pagrindinį vaidmenį kūrė nebyliojo kino žvaigždė Pola Negri. 1949 m. romaną ekranizavo Vincente Minelli, Emą vaidino Jennifer Jones. Šis filmas cenzoriams pasirodė pernelyg kontroversiškas. 1989 –aisiais filmą „Saugok ir išgelbėk“ („Spasi i socharni“) sukūrė Aleksandras Sokurovas. Jo fantazijoje „ponios Bovari“ tema pagrindinį vaidmenį kūrė neprofesionali aktorė Cécile Zervudacki. 1991-aisiais pasirodė Claude’o Chabrolio filmas, kuriame pagrindinį vaidmenį kūrė Isabelle Huppert. Tai nepilnas sąrašas, nes Flaubert’o romanas įkvėpė ne vieną filmą ir televizijos serialą, kuriame Emos Bovari istorija perkelta į mūsų dienas arba kitaip sušiuolaikinta. Naujausią ekranizaciją sukūrė Sophie Barthes. Jos filme pagrindinius vaidmenis sukūrė Mia Wasikowska, Ezra Milleris, Paulas Giamatti, Rhysas Ifansas ir Olivier Gourmet.


Małgorzata Szumowska kurs filmą anglų kalba

Lenkų režisierė Małgorzata Szumowska ne tik vis dar renka laurus už šiemet sukurtą filmą „Kūnas“, tačiau ir rengia iškart kelis projektus. Pirmasis vadinasi „Veidas“ („Twarz“), jo veiksmas vyks Lenkijoje. Kitas – „Seserys“ („Siostry“) pasakos apie dviejų seserų, kurios ilgai nesimatė ir kartu praleidžia dvi savaites, santykius. Filmo veiksmas vyks viename name. Viena sesuo – prancūzų kilmės. Ją vaidins Juliette Binoche, kuri yra ir viena filmo prodiuserių. Su Szumowska jos susitiko dar filmo „Jos“ filmavimo aikštelėje. Kita sesuo – iš JAV, aktorė kol kas dar nežinoma. Filmo scenarijų parašė Szumowska, tačiau prie jo padirbėjo ir garsus amerikiečių scenaristas, režisierius ir dramaturgas Neilas LaBute’as („Seselė Betė“). Pasak režisierės, abu filmai turės juodosios komedijos elementų.

 

Parengė Ž. P.

Kadras iš filmo „Balandis tupėjo ant šakos ir mąstė apie būtį“
Kadras iš filmo „Balandis tupėjo ant šakos ir mąstė apie būtį“
Kadras iš filmo „Mano motina“
Kadras iš filmo „Mano motina“
Kadras iš filmo „Mustangės“
Kadras iš filmo „Mustangės“
Rooney Mara filme „Mergina su drakono tatuiruote“
Rooney Mara filme „Mergina su drakono tatuiruote“
Mia Wasikowska filme „Ponia Bovari“
Mia Wasikowska filme „Ponia Bovari“
Režisierė Malgorzata Szumowska
Režisierė Malgorzata Szumowska