7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 34 (1140), 2015-10-02
Kinas Trumpai
Ieva Andrejevaitė. A. Martinonytės nuotr.
Ieva Andrejevaitė. A. Martinonytės nuotr.

Ieva Andrejevaitė vaidina mokytoją rusų filme

Donato Ulvydo filme „Emilija“ pagrindinį vaidmenį kurianti Ieva Andrejevaitė kol kas geriau žinoma užsienio žiūrovams. Ji nusifilmavo Oweno Harriso filme „Užmušk savo draugus“, Indaro Džendubajevo „Drakonuose“, rusų seriale „Farca“. Dabar ji filmuojasi Oksanos Karas komedijoje apie paauglio nuotykius „Geras berniukas“ („Chorošyj malčik“). Aktorė vaidina anglų kalbos mokytoją. Andrejevaitės partneriai – populiarūs rusų aktoriai Konstantinas Chabenskis, Michailas Jefremovas, Aleksandras Palis.
 

Nauji „Oskarų“ kandidatai

Prancūzija išrinko filmą, kuris bus oficialiu šalies pretendentu į „Oskaro“ apdovanojimą geriausiam užsienio kalba sukurtam filmui. Tai debiutinis 1978 m. Turkijoje gimusios prancūzų režisierės Deniz Gamze Ergüven bendros prancūzų, turkų ir vokiečių gamybos filmas „Mustangas“ („Mustang“).

Jo veiksmas prasideda vasaros pradžioje, Turkijos šiaurės kaime, kai Lala ir jos keturios seserys grįždamos iš mokyklos sukelia skandalą, nes žaidė su berniukais. Nuo tada jų namai taps kalėjimu, o tėvai pradės ieškoti vyrų savo paauglėms dukterims, kad jas kuo greičiau ištekintų. Filmo premjera įvyko Kanuose, „Režisierių savaitės“ programoje, jis buvo labai gerai sutiktas prancūzų kritikų ir žiūrovų.

Į „Oskaro“ pristatymą taip pat pretendavo Kanų „Auksine palmės šakele“ apdovanotas Jacques’o Audiard’o „Dheepanas“, Stéphane’o Brizé „Rinkos dėsnis“ („La Loi du marché“), Xavier Giannoli „Margarita“ („Marguerite“) ir Catherine Corsini „Gražusis sezonas“ („La Belle Saison“). Pernai prancūzai pristatė Bertrand’o Bonello filmą „Sen Loranas. Stilius – tai aš“.

Rusijos kino akademija jau ketvirtą kartą „Oskarui“ pristatė Nikitos Michalkovo filmą. Tai šiemet ekranuose pasirodęs „Saulės smūgis“ („Solnečnyj udar“), nukeliantis į Rusijos pilietinio karo laikus.

Lenkijos kandidatas – neseniai pasibaigusiame Gdynės kino festivalyje Specialiuoju žiuri prizu apdovanotos „11 minučių“ („11 minut“) – niūrūs režisieriaus apmąstymai apie vis labiau nuo atsitiktinumų priklausomų šių dienų žmonių situaciją.

Pernai geriausio filmo užsienio kalba „Oskarą“ pelnė lenkų filmas – Pawelo Pawlikowskio „Ida“.

88-oji „Oskarų“ ceremonija įvyks 2016 m. vasario 28 dieną.
 

Borysas Lankoszas ekranizuoja Joannos Bator romaną

Vienas geriausių jaunosios lenkų kartos režisierių Borysas Lankoszas („Reversas“), kurio naujausią filmą „Tiesos grūdas“ („Ziarno prawdy“) spalį Vilniuje pristatys Lenkų kino savaitė, ekranizuoja Joannos Bator romaną „Tamsu, beveik naktis“ („Ciemno, prawie noc“).

2013 metais Nikės premija apdovanoto romano herojė Alicija yra didelio dienraščio žurnalistė, kuri po daugelio metų grįžta į gimtąjį Valbžychą, kur visi ieško karo metais paslėpto lobio. Alicija nori rašyti reportažą apie pagrobtus vaikus. Kartu tai ir herojės bandymas susitaikyti su niūria šeimos istorija ir įminti vaikystės paslaptį. Pasakodama apie visur esantį galingą blogį ir tamsius instinktus rašytoja romane supynė tris laikus – Antrąjį pasaulinį karą, 7-ąjį dešimtmetį ir dabartį, taip pat tris konvencijas – psichologinio romano, kriminalinės mįslės ir siaubo pasakojimo. Aliciją vaidina teatro ir kino aktorė Magdalena Cielecka („Katynė“, „Egoistai“, „Šlovės dienos“). Filmas bus kuriamas Žemutinėje Silezijoje, filmavimas prasidės vasarį. „Tamsu, beveik naktis“ premjera numatyta 2017 metais.
 

Adèle Exarchopoulos vaidins kriminalinėje melodramoje

Adèle Exarchopoulos („Adelės gyvenimas“) ir Matthiasas Schoenaertsas („Toli nuo skubančios minios“) vaidins Michaelo R. Roskamo filme „Ištikimoji“ („Fidèle“). Filmo siužetas laikomas paslaptyje, tik žinoma, kad jo veiksmas nukels į Briuselio organizuoto nusikalstamumo užkulisius, o scenarijų parašė šiemet Kanų „Auksine palmės šakele“ apdovanoto Jacques’o Audiard’o filmo „Dheepanas“ scenaristai Thomas Bidegainas ir Noé Debré. Filmavimas prasidės ateinančių metų pradžioje.
 

„Peterbugas. Asmenukė“

Kino studijos „Lenfilm“ ir „STV“ pradėjo gaminti novelių filmą apie Rusijos Šiaurės sostinę „Peterburgas. Asmenukė“ („Peterburg. Selfi“). Tai bus meilės prisipažinimas miestui. Jį kurs septynios režisierės, pasakojančios trumpas istorijas apie meilę, vienatvę, atsitiktinumą ir viltį. Renatos Litvinovos fantastinė novelė pasakos apie judėjimą laike ir Josifo Brodskio išgelbėjimą. Avdotjos Smirnovos filmo heroję vienišę, norinčią susipažinti su vyriškiu, vaidins Ana Michalkova. Oksanos Byčkovos romantinės komedijos veikėjus suvaidins Nadežda Lumpova ir Aleksandras Palis. Šiemet „Kino pavasario“ rodytų „Pionierių herojų“ autorės Nataljos Kudriašovos novelė bus apie ekskursijų vadovę, Anos Parmas – apie nėščią Peterburgo gyventoją, Nataljos Nazarovos – apie keliamojo krano mašinistę.

Pirmąją novelę „Asmenukė“ patikėta sukurti jauniausiai projekto režisierei Aksinijai Gog. Ji sako: „Yra Peterburgas – kultūros ir praeities dvasios sostinė, bet yra ir Peterburgas – subkultūrų ir underground siautulys. O mano močiutė gimė Leningrade. Visai tai sutelpa viename Sankt Peterburge. Man tai miestas, kur gali įvykti bet kas. Ir dar čia vėjas išpučia smegenis... Nežinau, kaip jums, bet man – tikrai. Manau, todėl, kad miesto tiesūs prospektai... Vėjas... Skersvėjis... Štai taip, jaučiant, kad nebeliko smegenų, viskas visada klostosi ne pagal planą ir vyksta tai, ko neįmanoma įsivaizduoti iš anksto.“ Filmo premjera numatyta ateinančių metų vasarį.

Parengė Ž. P.

 

Ieva Andrejevaitė. A. Martinonytės nuotr.
Ieva Andrejevaitė. A. Martinonytės nuotr.
Kadras iš filmo „Mustangas“
Kadras iš filmo „Mustangas“
Magdalena Cielecka
Magdalena Cielecka
Adèle Exarchopoulos  Elie Wajimano filme „Anarchistai“
Adèle Exarchopoulos Elie Wajimano filme „Anarchistai“
Aksinija Gog filmuoja „Asmenukę“
Aksinija Gog filmuoja „Asmenukę“