7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 33 (1139), 2015-09-25
Kinas Trumpai
Japonų animatorius Hayao Miyzaki
Japonų animatorius Hayao Miyzaki
Hayao Miyazaki kurs vaikų parką
Garsus japonų animatorius Hayao Miyazaki („Stebuklingi Šihiros nuotykiai dvasių šalyje“, „Keliaujanti pilis“, „Princesė Mononokė“) kurs vaikų poilsio namus tolimoje Pietų Japonijos Kumedzimos saloje, į Vakarus nuo Okinavos salos. Pagrindinė projekto idėja – padėti vaikams pamilti gamtą, tiesiogiai su ja bendraujant. Poilsio namai bus pastatyti miške ir integruoti į natūralią aplinką. Dviejų aukštų name galės gyventi 30 vaikų. Statybos prasidės 2016-aisiais ir truks dvejus metus. Miyazaki tam skirs 2,5 milijono dolerių savo lėšų. Poilsio namai teigiamai paveiks salos ekonomiką, nes animatorius rengiasi bendradarbiauti su vietos statybos įmonėmis.
 
Baigėsi „Volynės“ filmavimas
Wojciechas Smarzowskis („Vestuvės“, „Blogi namai“, „Kelių policija“) baigė filmuoti „Volynę“ – epinį filmą apie 1939–1945 m. įvykius Vakarų Ukrainos dalyje, kuri prieš Antrąjį pasaulinį karą priklausė Lenkijai. Režisierius sako, kad, panašiai kaip ir ankstesnis jo filmas „Rožė“, „Volynė“ pasakos apie meilę nežmoniškais laikais. Filmas palies ir skausmingą 1943-iųjų Volynės žudynių temą. Pasak Smarzowskio, tai – kino pareiga: „Pasakojame apie Katynę, apie Varšuvos sukilimą, tad reikia papasakoti ir apie žudynes Pakraščiuose.“ Filmas pasirodys ekranuose ateinančių metų rudenį.

Rokis sugrįžta naujame filme
Sylvesteris Stallone vėl suvaidino savo garsiausią herojų, tačiau ne Rokis bus pagrindinis filmo „Creed“ personažas. Režisierius Ryanas Coogleris (kartu su Aaronu Covingtonu jis ir scenarijaus bendraautoris) nusprendė papasakoti pirmųjų keturių filmų Rokio draugo Apolono Krydo (Carl Wheaters) sūnaus istoriją. Adonis nepažinojo savo tėvo, nes gimė jam jau mirus nuo Ivano Drago smūgių. Vaikinas vyksta į Filadelfiją, nori rasti Rokį Balboa ir prašyti, kad šis taptų jo treneriu. Rokis jau seniai paliko boksą, bet pamatęs, kaip kovoja jo draugo sūnus, nusprendžia jį treniruoti. Adonį vaidina kylanti žvaigždė Michaelas B. Jordanas, filme taip pat pamatysime Tessą Thompson ir iš trilogijos apie Hobitą pažįstamą Grahamą McTavishą. Pagrindinį Adonio priešininką suvaidins profesionalus britų boksininkas Tony Bellew. Pasaulinė filmo premjera numatyta lapkričio pabaigoje.
 
„Creed“ – septintoji pasakojimo apie Rokį dalis. Pirmasis filmas pasirodė 1976-aisiais ir pavertė Stallonę tarptautine žvaigžde. Aktorius nusprendė parašyti filmo „Rokis“ scenarijų po to, kai pamatė Muhammado Ali ir Chucko Wepnerio kovą 1975-ųjų kovą. Niekas nesitikėjo, kad Wepneris išsilaikys ringe su legendiniu Ali daugiau kaip tris raundus, tačiau Ali laimėjo kovą likus 19 sekundžių iki paskutinio 15 raundo, techniniu nokautu.
 
Stallone’s scenarijų siūlė įvairioms studijoms. Jos žadėjo aktoriui nuo 25 iki 300 tūkstančių dolerių už scenarijų, bet su sąlyga, kad šis nevaidins pagrindinio vaidmens. Rokį turėjo vaidinti Burtas Reynoldsas arba Robertas Redfordas. Galiausiai kurti „Rokį“ ėmėsi „United Artists“, filmo biudžetas buvo 1 milijonas dolerių. Filmas uždirbo 225 milijonus, o Stallone tapo Holivudo įžymybe.
 
Filmas apie Rokio prototipą
Kanadiečių režisierius Philippe’as Falardeau perėmė ketverių metų senumo Jeffo Feuerzeigo projektą ir rengiasi kurti filmą apie Chucką Wepnerį, kuris 1975-aisiais tapo Rokio prototipu. Filmas vadinsis „The Bleeder“. Filmavimas prasidės spalio 15 dieną. Boksininką vaidins Lievas Schreiberis. Jo partnerė bus Naomi Watts.

Michaelas Moore’as vėl provokuoja
Kino dokumentininkas Michaelas Moore’as išgarsėjo polemišku filmu „Farenheit 9/11“. Naujausias Toronte pristatytas jo filmas „Where To Invade Next“ taip pat žadina diskusijas ir vėl atakuoja JAV vyriausybę bei jos polinkį brautis į svetimas teritorijas. „Where To Invade Next“ – tai filmas pamfletas, kuriame Moore’as siūlo JAV užgrobti ES ir perimti geriausias Europos idėjas, pavyzdžiui, sveikatos apsaugos sistemą.
 
„CentEast Market“ paskelbė tolesniam vystymui atrinktus filmus
Tarptautiniame Varšuvos kino festivalyje spalio 16 d. vyksianti 11-oji „CentEast Market Warsaw-Moscow-Beijing“ projektų platforma paskelbė atrinktus tolesniam vystymui 9 vaidybinius ir vieną dokumentinį filmus. Tai režisierių iš Lenkijos, Rusijos, Ukrainos, Kazachztano, Moldavijos, Rumunijos, Slovakijos, Gruzijos projektai. Tarp jų ir moldavų režisieriaus Igorio Cobileanskio juodoji komedija „Eastern Business“, kurios koprodiuserė kartu su Rumunija yra Lietuva.
 
Po pristatymo Varšuvoje projektai ir jų atstovai keliaus į Maskvą, kur taip pat vyks pristatymai. Ateinančių metų balandį darbas pagal projektą „China-Eastern Europe Film Promotion Project/CentEast in Beijing“ tęsis Pekino kino mugėje. „CentEast“ yra viena iš ES „Creative Europe“ programos dalių.
 
Parengė Ž. P.

 

Japonų animatorius Hayao Miyzaki
Japonų animatorius Hayao Miyzaki
Kadras iš filmo „Volynė“
Kadras iš filmo „Volynė“
Kadras iš filmo „Creed“
Kadras iš filmo „Creed“
Aktorius Lievas Schreiberis
Aktorius Lievas Schreiberis
Kadras iš filmo „Where To Next Invade“
Kadras iš filmo „Where To Next Invade“