7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 27 (1133), 2015-07-10
Kinas Trumpai
Serge Toubiana
Serge Toubiana
Serge’as Toubiana palieka Prancūzų sinemateką
Generalinis Prancūzų sinematekos (la Cinémathèque française) direktorius Serge’as Toubiana šį pirmadienį pranešė, kad paliks savo pareigas metų pabaigoje. Buvęs „Cahiers du cinemas“ kritikas ir vyriausiasis redaktorius vadovavo šiai viso pasaulio kino kultūrai svarbiai įstaigai nuo 2003-iųjų. Savo tinklaraštyje Toubiana rašo, kad šis sprendimas – ilgų apmąstymų rezultatas. Jis nusprendė, kad nori vėl rašyti apie kiną. Kol kas jis rengiasi susitikti su Martinu Scorsese, kuris atvyks į Paryžių spalį, kai Sinematekoje bus atidaryta režisieriaus kūrybai skirtai paroda. Paskutiniai Toubiana teksto apie sprendimą palikti Sinemateką žodžiai labai iškalbingi: „Kinas, meilė kinui – tai aistra, kuri yra perduodama ir kuria dalijamasi.“
 
Tadeuszas Chmielewskis taps „Platininių liūtų“ laureatu
Garsiam lenkų režisieriui ir scenaristui Tadeuszui Chmielewskiui šį rugsėjį per 40-ojo Gdynės kino festivalio uždarymo ceremoniją bus įteikti „Platininiai liūtai“ už kūrybos indėlį.
 
Tadeuszas Chmielewskis gimė 1927 m, baigė Lodzės kino mokyklą. Debiutinis filmas „Eva nori miego“ atnešė režisieriui San Sebastiano kino festivalio „Auksinę kriauklę“. Chmielewskis yra daugelio kitų populiarių filmų, tarp jų „Kur yra generolas“ (1963), „Nemėgstu pirmadienių“ (1971), „Ištikimoji upė“ (1983) autorius.
 
Gdynės kino festivalio direktorius Michałas Oleszczykas pabrėžė, kad Chmielewskis kaip joks kitas lenkų režisierius savo filmuose mokėjo sujungti sociologinį stebėjimą, komediografo amatą ir poetinį jautrumą.
 
„Platininius liūtus“ yra gavę Jerzy Antczakas, Witoldas Sobocińskis, Tadeuszas Konwickis, Romanas Polańskis, Jerzy Wójcikas ir Sylwesteris Chęcińskis.
 
Svarbiausias lenkų kinui skirtas renginys – Gdynės kino festivalis – šiemet vyks rugsėjo 14–19 dienomis.
 
Julia Roberts ir Jennifer Aniston „Gražios moters“ režisieriaus filme
Julia Roberts ir Jennifer Aniston susitiks Gary Marshallo filmo „Motinos diena“ („Mother’s day“) filmavimo aikštelėje. 1990 m. būtent jo filmas „Graži moteris“ atnešė Roberts pasaulinę šlovę. Naujasis filmas pasakos apie kelias šeimų motinas ir jų kasdienybę besirengiant Motinos dienos šventei. Taip pat deramasi su Kate Hudson ir Jasonu Sudeikiu, jie pakviesti vaidinti filme. Filmavimas prasidės jau šį rugpjūtį.
 
Vėlyvio vampyrai gyvena Maskvoje
Tinklalapis www.kinopoisk.ru išspausdino išplėstinę informaciją apie filmą „Sparnai“ („Krylja“), kurį Maskvoje liepos 1 d. pradėjo filmuoti Emilis Vėlyvis. Pasak filmo prodiuserio Vadimo Goriainovo, tai bus jaunimui nuo 12 metų skirtas fantasy filmas apie šviesiųjų ir tamsiųjų jėgų kovą. Pagrindinis „Sparnų“ veikėjas, kurį vaidina Ivanas Jankovskis, – Maskvos skubių pristatymų kurjeris Paša. Jis dažnai sapnuoja, esą šoka nuo vieno Maskvos dangoraižio stogo. Kartą Paša padeda merginai Danai (Liubov Aksionova) ištrūkti iš ypatingomis galiomis apdovanotų nusikaltėlių rankų. Po to specialiosios tarnybos pasiūlo Pašai dirbti „N“ skyriuje, kuruojančiame anapusinių jėgų veiklą. Kartu su operatyviniu darbuotoju Gamajunu (jį vaidinantis Leonidas Jarmolnikas yra ir filmo koprodiuseris) Paša pasineria į okultinės Maskvos pasaulį ir išsiaiškina, kad mieste vyksta kova tarp skirtingų Europos vampyrų klanų. Paaiškėja, kad gražuolė Dana – taip pat vampyrė. Dar vienas filmo prodiuseris Rubenas Didišianas sako, kad „Sparnai“ gali tapti rusų atsakymu į amerikiečių „Saulėlydį“.
 
Tamsiosios „Sparnų“ jėgos būsimiems žiūrovams pažįstamos iš rusų liaudies pasakų, minima, nors ir nepasirodys filme, net Baba Jaga. Pasak Goriainovo, „visi tie personažai žinomi žiūrovams nuo pat mažens, tai mūsų kultūrinis kodas, o filmą mes kuriame pirmiausiai Rusijos rinkai. Tačiau mūsų filme bus ir humoras, ir ironija šia tema, kuriuos galime rasti ir pasakose. Visa tai bus nufilmuota šiuolaikišku ritmu, pridedant gerą veiksmo kino porciją.“ Goriainovas jau turi ir „Sparnų“ tęsinio scenarijų, nes jo autorius Olegas Malovička sukūrė milžinišką visatą, kurioje vyksta daug istorijų, tačiau ar antrasis filmas bus kuriamas, nulems pirmojo finansiniai rezultatai.
 
Pašos mokytoją vaidinančio Leonido Jarmolniko („Sunku būti Dievu“) laukia radikalus įvaizdžio pasikeitimas: „Nusikaltėlių, nenormalių, piktadarių gyvenime suvaidinau daug. Rusų kine mano išvaizda labiau tiko niekšų vaidmenims, nors gyvenimas įrodo, kad tokio veido, kaip mano, žmonės dažniau būna geri. Juk kaip tik nusikaltėliai yra nepriekaištingos išvaizdos. Noriu, kad „Sparnuose“ man pavyktų sukurti nelabai jauno, bet patyrusio policininko, kuris meistriškai moka gaudyti nusikaltėlius, paveikslą. Pavojingas darbas jam – įprasta rutina. Jis sumanus, protingas ir dabar gaudo vampyrus. Dėl vaidmens jau dešimt dienų vaikštau visiškai plikas. Tai gana originalu, nes tokio manęs dar nematė.“
 
Pasak Jarmolniko, tai jaunimui skirtas filmas: „Tiesiogiai kalbėti apie kovą su blogiu – korupcija, nusikalstamumu, keistu įvairaus lygio veikėjų elgesiu – labai nuobodu ir neįdomu. Mūsų istorijoje daug alegorijų, bet visiškai aišku, kad šių herojų prototipai gyvena šalia mūsų – Maskvoje, kituose miestuose.“
 
Iš pradžių filmą turėjo kurti Ilja Kazankovas, bet paaiškėjo, kad jis užimtas kitu projektu. Tada prodiuseriai ėmė ieškoti kito režisieriaus, kuris kurtų šiuolaikinį „užvedantį“ kiną. Pasižiūrėję „Redirected. Už Lietuvą!“, jie pasirinko Emilį Vėlyvį. Pasak Jarmolniko, Vėlyvis simpatizuoja Tarantino, broliams Coenams. Aktorius tikisi, kad „Sparnai“ bus panašūs į šių kūrėjų filmus.
Filmo biudžetas – 200 milijonų rublių. Filmavimas baigsis rugsėjį, „Sparnai“ turėtų pasirodyti ekranuose ateinančių metų rudenį.
 
Parengė Ž. P.

 

Serge Toubiana
Serge Toubiana
Tadeusz Chmielewski
Tadeusz Chmielewski
Kadras iš Tadeuszo Chmielewskio filmo „Eva nori miego“
Kadras iš Tadeuszo Chmielewskio filmo „Eva nori miego“
Julia Roberts
Julia Roberts
Leonidas Jarmolnikas
Leonidas Jarmolnikas