7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

 

7md inf.
Nr. 25 (1131), 2015-06-26
Kinas Trumpai
Aleksandras Sokurovas
Aleksandras Sokurovas

Naujas Quentino Tarantino filmas per Kalėdas

Naujas Quentino Tarantino filmas „Hateful Eight“ ekranuose pasirodys gruodžio 25 dieną. Filmas bus išleistas tik rinktiniuose kino teatruose JAV, kur įmanoma rodyti filmą plačiame ekrane iš 70 mm kino juostos. Filmo platinimas skaitmeniniame formate visame pasaulyje prasidės 2016-ųjų sausio 8 dieną. Ankstesnis režisieriaus filmas „Ištrūkęs Džango“ 2012 m. taip pat pasirodė ekranuose per Kalėdas. Tarantino įslaptino „Hateful Eight“ filmavimą, tačiau žinoma, kad šiame vesterne jis atiduos pagarbos duoklę vesternų kūrėjams Sergio Corbucci ir Andre De Tothui. Pagrindinius vaidmenis naujame filme sukūrė Kurtas Russellas, Samuelis L. Jacksonas, Timas Rothas. Veiksmas nukels į XIX a. JAV iškart po Pilietinio karo.
 
Bus filmas pagal Charleso Bukowskio romaną „Moterys“ 
Kino kompanija „Voltage Pictures“ paskelbė, kad pradėjo projektą pagal Charleso Bukowskio romaną „Moterys“. 1978 m. pasirodžiusi knyga laikoma pusiau autobiografiniu kūriniu. Ekranizuoti romaną 9-ajame dešimtmetyje planavo Paulas Verhoevenas, bet nesugebėjo surinkti pakankamai pinigų. Knygos pasakojimas sukasi aplink pagrindinio veikėjo ir rašytojo alterego Henrio Činaskio seksualines partneres – trumpalaikių ryšių ir daug retesnių ilgų romanų herojes. Pasakojime taip pat atsiranda pornografinio knygyno savininkas Bobis ir jo žmona Valeri, Činaskio draugai bei kaimynai. Sukurti „Moteris“ Bukowskį įkvėpė Giovanni Boccaccio „Dekameronas“.
Bukowskio kūriniai jau ne kartą ekranizuoti, garsiausi filmai – Barbeto Schroederio „Baro musė“ (1987), kuriame Činaskį suvaidino Mickey’is Rourke’as, ir Bento Hamerio „Faktotumas“ (2005), kuriame pagrindinį veikėją kūrė Mattas Dillonas. Jamesas Francas neseniai baigė kurti biografinį filmą apie Bukowskį („Bukowski“, 2015). Jame pasakojama apie rašytojo jaunystės metus ir kūrybos pradžią, o Bukowskį vaidina Joshas Peckas.
 
Kennethą Branagh domina „Žmogžudystės Rytų eksprese“ ekranizacija
1934 m. pasirodžiusi Agathos Christie „Žmogžudystė Rytų eksprese“ – vienas populiariausių rašytojos romanų, kuriame veikia detektyvas Erkiulis Puaro. Jis ne kartą ekranizuotas, tačiau geriausiai vertinama 1974 m. Sidney Lumeto ekranizacija, kurioje vaidino daug kino žvaigždžių – Ingrid Bergman, Vanessa Redgrave, Lauren Bacall, Seanas Connery, Anthony Perkinsas, Johnas Gielgudas, Martinas Balsamas, Richardas Widmarkas, Jacqueline Bisset, o Puaro sukūrė Albertas Finney’is. Branagh norėtų kurti būtent šio filmo perdirbinį, vienas iš filmo prodiuserių – Ridley Scottas.
 
Aleksandras Sokurovas pratęsė tradiciją
Birželio 12 d. Kremliaus rūmuose buvo teikiamos Rusijos valstybinės premijos. Kartu su kitais menininkais ir mokslininkais, apdovanotais už 2014 m. darbus, premiją gavo ir režisierius Aleksandras Sokurovas. Tačiau teikimo ceremonijoje režisierius neapsiribojo mandagiais žodžiais ir stovėdamas šalia premiją jam įteikusio Vladimiro Putino pasakė: „Atrodytų, kad šiandien šventė, bet sieloje neramu. Mūsų tėvynė eina sunkiu keliu. Niekas nežino, kas mūsų laukia ateityje. Aš norėčiau prašyti Dievo, kad jis apsaugotų mus nuo klaidų, kad apsaugotų mūsų karių ir karininkų gyvybes, kad pas mus viskas būtų žmoniškai.“
 
Rusų apžvalgininkai sako, kad tai buvo klasikinė poeto kalba carui ir klausia, ką dar gali padaryti režisierius sutemose atsidūrusiai savo šaliai. Sokurovas pratęsė ir naujų laikų tradiciją, kai šalia Rusijos prezidento atsidūrę menininkai nori pasakyti tai, kas juos iš tikrųjų jaudina. Beje, rusų televizijos, rodžiusios premijų teikimo ceremoniją, Sokurovo kalbą iškirpo, tačiau oficialiame prezidento tinklalapyje įdėtoje ceremonijos stenogramoje pasisakymas liko.

Robas Zombie kurs filmą apie Groucho Marxą
Siaubo filmais garsėjantis režisierius Robas Zombie rengiasi kurti biografinį filmą apie komiką Groucho Marxą (1890–1977). Kartu su keturiais savo broliais jis įsteigė komikų grupę „Marx Brothers“, 3–5-ajame dešimtmečiais visame pasaulyje garsėjusią savo absurdiškomis komedijomis. Filmo pagrindas – Steve’o Stoliaro knyga „Raised Eyebrows: My Years Inside Groucho’s House“, pasakojanti apie paskutinius komiko gyvenimo metus, kai Stoliaras dirbo jo sekretoriumi.
 
Oscaras Isaacas ir Christianas Bale’as vaidins „Ruandos viešbučio“ režisieriaus filme
Oscaras Isaacas („Groja Liuvinas Deivisas“) ir Christianas Bale’as vaidins tą pačią moterį įsimylėjusius personažus Terry George’o melodramoje „Pažadas“ („The Promise“). Filmavimas prasidės rudenį Portugalijoje ir Kanarų salose, tačiau abu aktoriai dar dirba ir kitose aikštelėse: Christianas Bale’as filmuojasi dviejuose Terrence’o Mallicko filmuose, o Isaacas – filmuose „Žvaigždžių karai. Jėgos pabudimas“ ir „Iksmenai. Apokalipsė“.
 
Pažado“ veiksmas prasidės 1922-aisiais – paskutiniais Osmanų imperijos metais, o meilės trikampio veikėjai bus medicinos studentas, žurnalistas iš Paryžiaus ir graži, rafinuota moteris. Scenarijų parašė George’as ir Robin Swicordai. Robin Swikord sukūrė ir garsių filmų „Geišos išpažintis“ bei „Keista Bendžamino Batono istorija“ scenarijus.
 
Parengė Ž. P.

 

Žymos:
7md inf.,
Aleksandras Sokurovas
Aleksandras Sokurovas
Oscaras Isaakas filme „Groja Liuvinas Deivisas“
Oscaras Isaakas filme „Groja Liuvinas Deivisas“
„Hateful Eight“
„Hateful Eight“
Groucho Marx
Groucho Marx
Matats Dillonas – Činaskis filme „Faktotum“
Matats Dillonas – Činaskis filme „Faktotum“
Filmo „Žmogžudystė Rytų eksprese“ (1974) plakatas
Filmo „Žmogžudystė Rytų eksprese“ (1974) plakatas