7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 22 (1128), 2015-06-05
Kinas Trumpai
„Kerol“
„Kerol“
Bus dar filmų apie Tomą Riplį
Šiemet Kanų konkurse parodyta ir kritikus sužavėjusi Toddo Hayneso „Kerol“ – ne vienintelė Patricios Highsmith (1921–1995) ekranizacija. „Television 360“, studija „Endemol Shine Studios“ ir šveicarų leidykla „Diogenes“ nusprendė suvienyti jėgas ir ekranizuoti rašytojos knygų seriją „Ripliad“. Tai penkios knygos, kurių veikėjas – Tomas Riplis. Pirmasis romanas „Talentingasis ponas Riplis“ pasirodė 1955 metais, paskutinis – „Ponas Riplis po vandeniu“ – 1991-aisiais. Highsmith kūriniai sulaukė ne vienos ekranizacijos, ko gero, jau susirinktų gerokai per 10 skirtingose šalyse gimusių filmų pagal rašytojos knygas, tarp jų – Alfredo Hitchcocko „Nepažįstamieji iš traukinio“ (1951), Rene Clement’o – „Kaitra“ („Plein Soleil“, 1960), Wimo Wenderso „Draugas iš Amerikos“ (1977), Anthony Minghellos „Talentingasis ponas Riplis“ (1995).
 
Joe Wrightas kurs filmą apie išsigelbėjusius iš skęstančio laivo
Anglų režisierius Joe Wrightas („Ana Karenina“) ekranizuos Charlotte Rogan romaną „The Lifeboat“. Jo herojė – 22 metų Greis Vinter. 1914 metų vasarą kartu su vyru Henriu ji leidžiasi į povestuvinę kelionę laivu per Atlanto vandenyną. Idiliją nutraukia paslaptingas sprogimas. Gelbėjimo valtyje, kurioje randa vietą Greis, greit paaiškėja, kad kai kas turės mirti, kad išgyventų kiti, mat laivas perpildytas, o maisto atsargų visiems neužteks. Pagrindinį vaidmenį filme kurs Anne Hathaway.
 
Borysas Lankoszas rašo scenarijų apie Wojciechą Jaruzelskį
Vieno garsiausių pastarojo dešimtmečio lenkų filmų „Reversas“ režisierius Borysas Lankoszas rengiasi kurti filmą apie generolą Wojciechą Jaruzelskį (1923–2014), kuris 1981 m. Lenkijoje įvedė karinę padėtį ir valdė šalį iki 1989-ųjų, pirmųjų laisvų rinkimų. Scenarijaus pagrindas – šiemet pasirodžiusi žurnalisto Mariuszo Cieśliko ir politiko bei istoriko Paweło Kowalo knyga „Jaruzelskis. Paradoksalus gyvenimas“. Pasak Lankoszo, jis norėtų suvokti tiesą apie šį žmogų, suvokti, kaip kilęs iš dvarininkų bajorų šeimos jaunuolis tapo komunistiniu diktatoriumi, kurio nekentė didelė dalis tautiečių: „Man įdomu, kas veikė jo sprendimus. Jaruzelskis numalšino „Solidarumą“ – vieną svarbiausių Lenkijos istorijos judėjimų, tad bus sunku norėti, kad žiūrovai šį personažą pamiltų ar su juo susitapatintų. Tačiau man atrodo, kad suprasti jį verta.“
Beje, prasidėjus Antrajam pasauliniam karui ir Sovietų Sąjungai užpuolus Lenkiją, Jaruzelskių šeima iš Lydos apskrities pabėgo į Lietuvą. Iš čia 1941 m. birželio 14 d. jie buvo išvežti į Sibirą ir atsidūrė Altajuje.

Psichiatrinė ligoninė nubausta už „Avinėlių tylėjimą“
Maskvos psichiatrinei ligoninei Nr.15 buvo skirta bauda už tai, kad vaikams ligoninės pacientams buvo parodytas Jonathano Demme filmas „Avinėlių tylėjimas“. Ligoninė nubausta už tai, kad „platino informaciją, kenkiančią vaikų sveikatai“. Baudos dydis spaudoje nenurodytas.

Filmas pagal Rusijos kultūros ministro romaną
Peterburgo režisierius Dmitrijus Meschijevas Pskove ir viename seniausių Rusijos miestų Izborske rengiasi kurti filmą pagal Rusijos kultūros ministro Vladimiro Medinskio istorinį nuotykių romaną „Siena“ („Stena“).
 
Scenarijų apie XVII a. įvykius parašė režisierius ir scenaristė Marija Ošmianskaja. Romane aprašoma Smolensko tvirtovės apsiaustis 1609–1611 metais ir su jais susiję tarptautiniai įvykiai. Medynskio kritikai dažnai pabrėžia jo abejotinas istorines žinias (nors ministras – profesionalus istorikas) ir didžiarusišką nacionalizmą.
 
Pigūs bilietai į lenkiškus filmus
Balandžio 30 d. Varšuvoje prasidėjo projektas „Kultūra prieinama kino teatruose“: iki metų pabaigos 35 kino teatruose visoje Lenkijoje bilietai į lenkų filmus kainuos pigiau – 10 zlotų. Atidaryme buvo parodytas Paweło Pawlikowskio filmas „Ida“, o Lenkijos kultūros ministrė Małgorzata Omilanowska pasakė: „Platintojai ir kino teatrų savininkai – ne tik vien pelno siekiantys kapitalistai. Tai ir žmonės, suvokiantys, kas yra kultūra. Jie suvokia, kad verta angažuotis į projektus ir žengti kad ir mažą žingsnelį atgal, jei kalbama apie pelną. Mažesnė kaina palengvins lenkų kinematografijos prieinamumą tiems žmonėms, kurių finansinės galimybės ribotos.“

Parengė Ž. P.

 

„Kerol“
„Kerol“
„Talentingasis ponas Riplis“
„Talentingasis ponas Riplis“
Anne Hathaway
Anne Hathaway
„Reversas“
„Reversas“
„Avinėlių tylėjimas“
„Avinėlių tylėjimas“
„Ida“
„Ida“