7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Knygų puokštė

Nauji filmai – „Adelainos amžius“

Živilė Pipinytė
Nr. 18 (1124), 2015-05-08
Kinas
„Adelainos amžius“
„Adelainos amžius“
Lee Tolando Kriegerio „Adelainos amžius“ („Age of Adaline“, JAV, 2015) – iš tų meilės istorijų, kurios niekinamai vadinamos „filmais moterims“. Pasakojimas apie meilę, kuri tokia stipri, kad gali pakeisti žmogų, deja, amerikiečių filmuose dažniausiai būna saldžiai gražus, kupinas pamokomų situacijų ir dialogų, primenančių psichologo patarimus. Paprastai rodoma veikėjo (veikėjos) gyvenimo situacija arba problema, kurios sprendimo būdas filme pateikiamas kaip universalus receptas.
 
Adelainos problema nekasdieniška: ji nesensta. Gimusi 1908 metais, 1937-aisiais ji pateko į autoavariją, po kurios Adelainai visąlaik dvidešimt devyneri. Kad netaptų slaptųjų tarnybų, mokslo tyrimų ar žiniasklaidos objektu, kas dešimt metų moteris keičia tapatybę ir gyvenamąją vietą. Tikrąją jos istoriją žino tik duktė, kuriai filme jau aštuoniasdešimt. Adelaina gyvena su šunimi, ji bijo įsimylėti, nes bet koks pastovesnis ryšys kelia grėsmę, juk bus neįmanoma pasenti kartu. Tačiau prieš dar vieną tapatybės posūkį – Adelaina rengiasi keltis iš San Francisko į fermą Oregone – ji prisipažįsta dukteriai, kad pavargo bėgti. Suprask, nuo savęs, jausmų, meilės.
 
Tuo gana populiari mene ir ypač kine tema apie amžinos jaunystės spąstus ir pavojus „Adelainos amžiuje“ baigiasi. Prasideda kita, mat nuolatinio bėgimo sukeltas Adelainos nuovargis sutapo su pažintimi Naujųjų metų naktį: spalvingoje kompanijoje Adelaina pamatė gražuolį Elisą ir jį įsimylėjo. Vėliau ji sužinos, kad Elisas ne tik gražus, bet ir turtingas, ne tik turtingas, bet ir protingas: jis domisi istorija, pinigus aukoja ir bibliotekai, kurioje dirba Džene šįkart pasivadinusi Adelaina, ir kitokioms visuomenės iniciatyvoms, pavyzdžiui, rūpinasi San Fransisko istorinio paveldo išsaugojimu. Žodžiu, tikras princas iš šiuolaikiško lofto, kurį, beje, įsirenginėja pats.
 
Adelaina jį traukia ne tik grožiu, bet ir originalumu – ji dirba bibliotekoje, moka kelias kalbas, atrodo kitokia nei dauguma bendraamžių. Blake Lively (daugumai pažįstama iš televizijos serialo „Liežuvautoja“) stengiasi kaip gali, tačiau jos herojei pristigo tikros individualybės, juk sunku patikėti, kad beveik visus šimtą metų ji tik mokėsi kalbų, keliavo, domėjosi sportu ir jautėsi vieniša. Tai, be abejo, scenaristų, beje, pašykštėjusių ir individualesnių bruožų Elisui (Michielis Huismanas iš „Sostų žaidimo“) kaltė. Regis, tik kostiumų dailininko darbas sukuria tą žodžiais sunkiai nusakomą Adelainos išskirtinumą, kai viename kostiume susipina kelių epochų drabužiai ir ženklai, skleidžiantys ypatingą aromatą.
 
Matyt, nereikia abejoti, kaip baigsis visa ši visiškai savo pirmykštę prasmę šiais laikais praradusiu žodžiu „romantiška“ apibūdinama istorija, įdomiau pasvarstyti, kodėl „Adelainos amžių“ galima ir gal net visai verta pasižiūrėti.
 
Pirmoji priežastis – seniai ekranuose nematyto Harrisono Fordo vaidmuo. Jis vaidina Eliso tėvą astronomą ir pasirodo tik filmo pabaigoje, tačiau įsimena kiekviena aktoriaus scena. Fordas vaidina žmogų, kuris negali pamiršti prieš 40 metų sutiktos Adelainos – meilė privertė jį tapti savimi, pasirinkti prasmingą darbą, išsaugoti idealus. Kartu ji atnešė ir didelę kančią. Kartoninį personažą Fordas sugebėjo paversti gyvu ir įtikinamu, suteikti astronomo linijai tą metafizinį išmatavimą, kurio režisierius vangiai ir blankiai siekia visą filmą.
 
Antroji – Adelainos ir jos dukters santykių linija. Fleming suvaidino Ellen Burstyn, kurios meistriškumas – begalinis. Ko verta kad ir scena, kai mama ir duktė susitinka per gimtadienį papietauti restorane. Žila Fleming raukšlių išvagotu veidu gausiai druskina savo patiekalą, jaunyste švytinti jos mama aiškina, kokia pavojinga yra druska, o dukters reakcija – visai paaugliška.
 
Trečioji – netikėta filmo kūrėjų ir herojų pagarba praeičiai, žinioms, istorijai, knygoms. Kas nenorėtų gauti tokios knygų puokštės, kokią pažinties pradžioje Elisas dovanoja Adelainai: Ray’aus Bradbury „Pienių vynas“, Henry Jameso „Deizė Miler“ ir Hill Livingston Grace „Baltoji orchidėja“?

 

„Adelainos amžius“
„Adelainos amžius“
„Adelainos amžius“
„Adelainos amžius“
„Adelainos amžius“
„Adelainos amžius“