7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 18 (1124), 2015-05-08
Kinas
Kadras iš filmo „Ledas ir dangus“
Kadras iš filmo „Ledas ir dangus“
Paskelbtas Kanų kino festivalio uždarymo filmas
Paskelbtas Kanų kino festivalio uždarymo filmas – tai pilnametražis dokumentinis Luco Jacquet filmas „Ledas ir dangus“ („La Glace et le Ciel“) apie globalinį atšilimą, jo poveikį Žemės ateičiai ir prancūzų mokslininko biologo bei ledynų tyrinėjimo pionieriaus Claude’o Loriuso 1957-1965 m. vykdytus Antarktikos ledynų tyrinėjimus. Jacquet lietuvių žiūrovams žinomas iš „Oskaru“ apdovanoto filmo „Imperatoriaus žygis“, pasakojusio apie pingvinus.
 
Mirė Bachtijeras Chudojnazarovas
Balandžio 21 d. Berlyne po sunkios ligos mirė vienas talentingiausių „perestroikos“ kartos kino režisierių Bachtijeras Chudojnazarovas. Jis gimė 1965 m. Dušanbė (Tadžikistanas), dirbo žurnalistu radijuje ir televizijoje, 1989 m. baigė Maskvos kinematografijos institutą, buvo Igorio Talankino mokinys. Debiutinis Chudojnazarovo filmas „Brolis“ („Bratan“) sulaukė daugybės tarptautinių apdovanojimų, tarptautinio pripažinimo sulaukė ir antrasis režisieriaus filmas „Koš-ba-koš“ (1993), kuris buvo filmuojamas Tadžikistane prasidėjus pilietiniam karui ir apdovanotas Venecijos kino festivalyje. Garsiausias Chudojnazarovo filmas, pelnęs ne vieną apdovanojimą, – „Mėnulio tėtis“, kuriame pagrindinius vaidmenis sukūrė Čulpan Chamatovas ir Moritzas Bleibtrau. 2003 m. Berlyno kino festivalyje įvyko jo filmo „Prabanga“ („Šik“) premjera, vieną pagrindinių vaidmenų jame suvaidino Ingeborga Dapkūnaitė. 2012 m. Romos kino festivalį atidarė paskutinis režisieriaus filmas „Laukiant jūros“ („V ožidanii moria“). Tai buvo antroji sumanytos trilogijos apie ypatingą vietą – pakraštį, kur susitinka įvairių šalių sienos, dalis. Trilogiją pradėjo „Mėnulio tėtis“, trečioji dalis liko neįgyvendinta. Chudojnazarovas yra sakęs: „Mėgstu pakraščius. Ten įdomi įtampa. Kartu gyvena įvairios tautos, kultūros. Jie bando būti kartu, kažką kurti arba atvirkščiai – griauti. Tai vieta pakraštyje, kur ore kažkas sklando. Taip pat kaip žmogus, kuris yra ties sprendimo arba krizės riba. Būtent šiame taške įdomu jį tyrinėti.“
 
Woody Alleno filmo reklaminis klipas
Internete pasirodė naujo Woody Alleno filmo „Irrational Man“ reklaminis klipas. Šio filmo premjera netrukus įvyks Kanų kino festivalyje. Pagrindinius vaidmenis filme suvaidino Emma Stone ir Joaquinas Phoenixas. Allenas pasakoja istoriją apie romaną tarp daug vyresnio mažo provincijos koledžo filosofijos profesoriaus ir jo jaunos studentės. Profesorių ištiko kažkas panašaus į gyvenimo krizę ir studentė padeda jam iš jos išsikapstyti. „Irrational Man“ – 50-as Alleno filmas.
 
 
Nauji Alano Arkino vaidmenys
Alanas Arkinas prisijungs prie Morgano Freemano ir Michaelo Caine’o komedijos „Gražiai išeiti“ („Going in Style“) perdirbinyje. 1979 m. sukurta Martino Bresto komedija pasakojo apie tris pensininkus, kurie gyvena Niujorke ir nusprendžia apiplėšti banką, nes paprasčiausiai nuobodžiauja. Pagrindinius vaidmenis filme kūrė George’as Burnsas, Artas Carney ir vienas garsiosios „Actors Studio“ steigėjų Lee Strasbergas. Naujoje filmo versijoje pensininkai priima sprendimą po to, kai praranda pensijas. Mat kompanija, kurioje jie dirbo visą gyvenimą, parduodama užsienio korporacijai. Filmą režisuos Zachas Brafas, kuriam nepavyko įkalbėti Dustino Hoffmano vaidinti perdirbinyje. Filmavimas prasidės rugpjūčio 3 d. Niujorke. Jo premjeros data dar nežinoma.
 
Kitas filmas, kuriame taip pat vaidina penkis dešimtmečius kine dirbantis Arkinas, vadinsis „Love the Coopers“ , ekranuose jis pasirodys lapkričio 31 d. Tai pasakojimas apie tai, kas atsitinka, kai keturios vienos šeimos kartos susitinka kartu švęsti Kalėdų. Netikėti svečiai ir nenumatyti įvykiai privers Kuperių klaną iš naujo atrasti šeimos ryšius ir šventės prasmę. Filmo režisierė Jessie Nelson, jame taip pat vaidina Olivia Wilde, Amanda Seyfried, Marisa Tomei ir Johnas Goodmanas.
 
Bus istorinis filmas apie Vladimirą Leniną
Garsus rašytojas ir Putino Rusijos kritikas Vladimiras Sorokinas parašė istorinės dramos „Leninas“ scenarijų. Filmas, kurio prodiuserė Jelena Jacura tikisi Rusijos kino fondo paramos, numatomas rodyti 2017 metų pavasarį. Kol kas neaišku, kas bus filmo režisierius ir kas vaidins pagrindinį vaidmenį. Pasak Jacuros, ji siūlė scenarijų Stevenui Soderberghui, bet šis atsisakė, nes artimiausius dvejus metus kurs televizijos serialus. Dabar scenarijus siūlomas jaunam neįvardytam režisieriui, mat tikslinė filmo auditorija – šešiolikmečiai.
 
Postmodernistas Vladimiras Sorokinas – vienas labiausiai pasaulyje žinomų šiuolaikinių rusų rašytojų, prestižinių premijų laureatas. Lietuviškai išleisti jo romanai „Ledas“ ir „Opričniko diena“ (2008, leidykla „Kitos knygos“). Pagal Sorokino scenarijus sukurti filmai „Maskva“, „Spąstai“ (abiejų režisierius Aleksandras Zeldovičius), „Kapeika“ (rež. Ivanas Dychovičnas) ir daugiaserijinis Iljos Chržanovskio filmas „Dau“ (apie rusų fiziką, Nobelio premijos laureatą Levą Landau).
 
Tarptautinio kino festivalio „goEast“ laureatai
Balandžio 28 d. paaiškėjo jau 15 kartą Vysbadene vykusio Tarptautinio kino festivalio „goEast“ laureatai. Šis festivalis skirtas vaidybiniam ir dokumentiniam Rytų ir Vidurio Europos kinui. Prizu geriausiam festivalio filmui apdovanotas bendros serbų ir kroatų gamybos Vuko Ršumoviciaus filmas „Niekieno vaikas“. Vysbadeno miesto prizas geriausiam režisieriui įteiktas Ivanui Ostrochovský už filmą „Koza“. Šiam filmui paskirtas ir tarptautinės kino kritikų federacijos FIPRESCI prizas. Užsienio reikalų ministerijos prizas atiteko serbų režisieriui Želimirui Žilnikui už filmą „Kryptis – Serbistanas“ („Destinacja-Serbistan“).
 
„Niekieno vaiką“ ir „Kozą“ šiemet rodė „Kino pavasaris“, filmui „Koza“ atiteko konkursinės programos „Nauja Europa – nauji vardai“ pagrindinis prizas. Įdomu, ar Europoje per daug festivalių, ar per mažai gerų filmų, kad prizus laimi vis tie patys.
 
Parengė Ž. P.

 

Kadras iš filmo „Ledas ir dangus“
Kadras iš filmo „Ledas ir dangus“
Bachtijeras Chudojnazarovas filmuojant „Mėnulio tėtį“
Bachtijeras Chudojnazarovas filmuojant „Mėnulio tėtį“
Kadras iš filmo „Irrational Man“
Kadras iš filmo „Irrational Man“
Alanas Arkinas filme „Argo“
Alanas Arkinas filme „Argo“
Vladimiras Sorokinas
Vladimiras Sorokinas
Kadras iš filmo „Niekieno vaikas“
Kadras iš filmo „Niekieno vaikas“