7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 15 (1121), 2015-04-17
Kinas Trumpai
Kadras iš Larso von Triero filmo „Idiotai“
Kadras iš Larso von Triero filmo „Idiotai“
Broliai Lumiere’ai vėl Paryžiuje
Paryžiaus „Grand Palais“ atidaryta paroda „Lumière! Le cinéma inventé“, skirta 120-osios pirmosios brolių Louis ir Auguste’o Lumière’ų filmų programos rodymo metinėms. Pirmasis seansas įvyko 1895 m. gruodžio 28 d. Parodoje galima pamatyti ne tik filmus, bet ir daug medžiagos apie kinematografo pradžią. Paroda veiks iki birželio 14 d.
 
Parodoje rodomi 1,5 tūkstančio Lumière’ų filmų, kuriuos atnaujino prancūzų kiną propaguojantis ir jo paveldo išsaugojimu besirūpinantis Lumière’ų institutas. Taip pat galima pamatyti pirmuosius kino aparatus, tarp jų – Edisono kinetoskopą.
 
Brolių Lumière’ų istorija – tai ir jų sekėjų bei padėjėjų istorija. Parodoje pristatomas jaunas farmacininkas Gabrielis Veyre’as, kuris keliavo kartu su broliais Lumière’ais ir sukūrė pirmąjį filmą Meksikoje, pirmuosius filmus Polinezijoje ir Japonijoje filmavęs François-Constant’as Girelis, pirmasis filmą Odesoje parodęs Marius Chapuis. Parodoje taip pat skirta vietos prancūzų kino pramonės pradininkams Georges’ui Mélièsui ir Léonui Gaumont’ui.

„Tvin Pykso miestelis“ be Davido Lyncho
Per Velykas Davidas Lynchas socialiniuose tinkluose pranešė, kad atsisakė kurti „Tvin Pykso miestelio“ tęsinį, nes, jo žodžiais tariant, po metų ir keturių mėnesių derybų negavo pinigų tiek, kad įgyvendintų tokį scenarijų, koks turėtų būti įgyvendintas. Tačiau „Showtime“ televizija vis dar tikisi, kad serialas bus sukurtas ir parodytas kitais metais.
 
„Idiotai“ pagal Larsą von Trierą bus parodyti Avinjono festivalyje
Larso von Triero filmo „Idiotai“ motyvais sukurtas Maskvos „Gogol-centr“ spektaklis vasarą bus parodytas oficialioje Avinjono teatro festivalio programoje. Kirilo Serebrenikovo spektaklio premjera Maskvoje įvyko 2013 metais. „Idiotai“ – viena iš „Maskvos trilogijos“ dalių. Trilogiją sudaro kino režisieriaus Aleksejaus Mizgiriovo („Titnagas“, „Būgnas, būgnelis“, „Konvojus“) spektaklis „Broliai“ pagal Luchino Visconti filmą „Rokas ir jo broliai“ ir Vladislavo Nastavševo „Baimė“ pagal Rainerio Wernerio Fassbinderio filmą „Baimė suėda sielą“. Visų trijų spektaklių veiksmas perkeltas į šiuolaikinę Maskvą.
 
Paolo Sorrentino „Jaunystę“ rodys Kanų kino festivalis
„Didžio grožio“ gerbėjai šiemet sulauks naujo Paolo Sorrentino filmo. Septintasis pilnametražis režisieriaus filmas „Jaunystė“ („La Giovinezza“) gegužę bus parodytas Kanuose. Pagrindiniai jo veikėjai yra Fredas (Michael Caine) ir Maikas (Harvey Keitel). Maikas yra režisierius ir nori užbaigti filmą, kuris, jo manymu, bus paskutinis. Fredas yra dirigentas, bet jis nebenori nei diriguoti, nei kurti muziką. Per atostogas viešbutyje Fredui pasiūloma vėl vadovauti orkestrui. „Jaunystėje“ taip pat vaidina Paulas Dano, Jane Fonda ir Rachel Weisz. Čia galima pasižiūrėti reklaminį klipą:
 

 
Isabella Rossellini vadovaus „Ypatingo žvilgsnio“ žiuri
Paskelbta, kad antros oficialiosios Kanų kino festivalio programos „Ypatingas žvilgsnis“ („Un Certain Regard“) žiuri šiemet vadovaus aktorė ir režisierė Isabella Rossellini. Filmai, kurie dalyvaus programoje, bus paskelbti balandžio 16 d. kartu su konkursinės programos filmais. Rossellini taip pat dalyvaus savo motinai Ingrid Bergman, kurios veidas tapo oficialios 68-ojo Kanų kino festivalio afišos emblema, pagerbimo ceremonijoje ir jai skirto Stigo Björkmano filmo premjeroje.
 
„Millenium“ tęsiniai be Davido Fincherio?
Kino studija „Sony“ nusivylė Davido Fincherio ekranizuotos pirmosios Stiego Larssono trilogijos „Millenium“ dalies „Mergina su drakono tatuiruote“ rezultatais (232 milijono dolerių pelno, kai filmo biudžetas buvo 90 milijonų) ir sukūrė naują planą: antrą ir trečią knygą sudėti į vieną filmą ir užbaigti kino trilogiją švedo Davido Lagercrantzo parašyto tęsinio „Spider’s Web“ ekranizacija. Regis, žadama atsisakyti Fincherio, bet ar tada pavyks įtikinti Rooney Marą ir Danielį Craigą vaidinti būsimuose filmuose?
 
Brettas Ratneris bus filmo apie rusų oligarchus prodiuseris
Studija „Warner Bros.“ ir režisierius bei prodiuseris Brettas Ratneris rengiasi ekranizuoti Beno Mezricho knygą „Kartą Rusijoje: oligarchų iškilimas. Tikra istorija apie ambicijas, turtus, išdavystę bei žmogžudystę“ („Once Upon a Time in Russia: The Rise of the Oligarchs — A True Story of Ambition, Wealth, Betrayal, and Murder“), kuri dar tik pasirodys šių metų birželio pradžioje. Mezrichas, kurio knyga apie „Facebook“ įkūrėją tapo Davido Fincherio filmo „Socialinis tinklalapis“ pagrindu, žada naujojoje papasakoti tikrąją „Kremliaus krikštatėvio“ Boriso Berezovskio ir jo jauno globotinio Romano Abramovičiaus istoriją.
 
Parengė Ž. P.

 

Kadras iš Larso von Triero filmo „Idiotai“
Kadras iš Larso von Triero filmo „Idiotai“
Rooney Mara filme „Mergina su drakono tatuiruote“
Rooney Mara filme „Mergina su drakono tatuiruote“
Brolių Lumiere’ų operatoriaus Gabrielio Veyre’o autoportretas (Kasablanka, 1908), eksponuojamas parodoje „Grand Palais“
Brolių Lumiere’ų operatoriaus Gabrielio Veyre’o autoportretas (Kasablanka, 1908), eksponuojamas parodoje „Grand Palais“
Isabella Rossellini
Isabella Rossellini
Režisierius ir prodiuseris Brettas Ratneris
Režisierius ir prodiuseris Brettas Ratneris