7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 10 (1116), 2015-03-13
Kinas Trumpai
Charlize Theron filme „Tamsios vietos“
Charlize Theron filme „Tamsios vietos“
Ekranizuotas dar vienas Gillian Flynn romanas
Gillian Flynn romanas „Dingusi“ jau pasirodė lietuviškai, o Davido Fincherio ekranizacija paskatino kino kūrėjus atkreipti dėmesį ir į kitus šios autorės kūrinius. Prancūzas Gilles’is Paquet-Brenneras perkėlė į ekraną Flynn romaną „Tamsios vietos“ („Dark Places“). Siaubingą dramą – motinos ir seserų nužudymą išgyvenusios Libės vaidmenį naujame filme sukūrė Charlize Theron. Po trisdešimties metų moteris nusprendžia vėl viską prisiminti ir pagaliau nuspręsti, ar žudikas yra jos brolis.
 
Išdalyti Lenkų kino akademijos „Auksiniai ereliai“
Prieš savaitę – pirmadienio vakarą – įvyko iškilminga Lenkų kino akademijos apdovanojimų, „Auksinių ereliu“ teikimo ceremonija. Laureatus rinko beveik 600 šios akademijos narių, o apdovanojimus 19 kategorijų teikė tik moterys – penkių Lenkijos kino kūrėjų kartų atstovės. Geriausio filmo statulėlės savininkas šiemet buvo numanomas – tai rudenį Gdynėje „Auksiniais liūtais“ jau apdovanotas ir didžiulio lenkų žiūrovų susidomėjimo sulaukęs Łukaszo Palkowskio filmas „Dievai“ („Bogowie“), pasakojantis apie chirurgą Zbigniewą Religą, kuris atliko pirmąją širdies persodinimo operaciją Lenkijoje. „Dievai“ šiemet gavo net septynis „Auksinius erelius“, taip pat už geriausią režisūrą, operatoriaus darbą Piotrui Sobocińskiui jaun., scenarijų Krzysztofui Rakui, pagrindinį ir antro plano vyrų vaidmenis Tomaszui Kotui ir Piotrui Glowackiui bei žiūrovų simpatijų prizą.
 
Pagrindinis „Dievų“ konkurentas buvo epinis Jano Komasos pasakojimas apie Varšuvos sukilimą „Miestas 44“ („Miasto 44“). Šiam filmui atiteko „Ereliai“ už montažą, scenografiją, kostiumus ir
„Metų atradimą“ – juo tapo Zofia Wichłacz, sukūrusi filme pagrindinį vaidmenį.
 
„Auksinį erelį“ už geriausią moters vaidmenį pelnė Maja Ostaszewska, suvaidinusi žmoną Wladysławo Pasikowskio filme „Džekas Strongas“ („Jack Strong“). Už geriausią antro plano moters vaidmenį apdovanota Kinga Preis už vaidmenį filme „Stiprusis angelas“ (rež. Wojciech Smarzowski).
 
Geriausio dokumentinio filmo „Erelis“ atiteko Jano Komasos filmui „Varšuvos sukilimas“ („Powstanie Warszawskie“), geriausiu serialu tapo „Garbės valanda. Sukilimas“ (rež. Jan Hryniak), geriausiu Europos filmu – Andrejaus Zviagincevo „Leviatanas“. „Auksinis erelis“ už gyvenimo pasiekimus įteiktas aktoriui Franciszekui Pieczkai.
 
Vakaro dalyviai išreiškė solidarumą su Maskvoje kalinamu ukrainiečių režisieriumi Olegu Sencovu.
 
Baigėsi archyvinio kino festivalis „Belyje stolby“
Kovo 1 d. baigėsi XIX archyvinio kino festivalis „Belyje stolby“. Tradiciškai per uždarymo ceremoniją buvo įteikti prizai geriausiems kinotyrininkams ir kino kritikams. Šiemet jie atiteko ukrainiečių kino istorikui Sergejui Trimbačiui ir rusų kinotyrininkui Artiomui Sopinui.
 
Netoli Maskvos, gyvenvietėje Belyje stolby, kur įsikūręs Rusijos valstybinis kino archyvas „Gosfilmofond“, vykstantis renginys šiemet patyrė permainų: beveik viso peržiūros paraleliai vyko ir Maskvos kino teatre „Iliuzion“.
 
Kiekvienais metais festivalis pateikia staigmenų. Šiemet tokia tapo pirmoji didelė pamiršto animacinio kino klasiko Viačeslavo Levandovskio filmų retrospektyva, animacijai buvo skirta ir kita didžiulė festivalio programa.
 
Festivalyje buvo parodytas šešių serijų vokiečių filmas „Homunkulas“, kurį 1916 m. sukūrė Otto Rippertas. Šis filmas paveikė vėlesnius vokiečių ekspresionizmo šedevrus – W.F. Murnau „Nosferatu. Siaubo simfoniją“ ir Fritzo Lango „Metropolį“. XX a. 3-iajame dešimtmetyje filmas buvo permontuotas ir sutrumpintas iki trijų serijų. Šešių serijų originalas laikytas prarastu, bet vokiečių kino istorikai, remdamiesi „Gosfilmofonde“ išsaugota medžiaga, sugebėjo atkurti originalią versiją.
 
Uždarymo filmu tapo neseniai „Gosfilmofond“ atrastas filmas „Žmona išsimokėtinai“. Ši komedija nufilmuota 1913 m. ir laikoma pirmuoju vaidybiniu estų filmu.
 
Karolina Gruszka vaidins Nobelio premijos laureatę
Pradėtas kurti bendros lenkų, prancūzų, vokiečių, belgų gamybos filmas apie dukart Nobelio premijos laureatę, fizikę Marią Skłodowską-Curie. Filmo režisierė – Marie Noelle, scenarijų ji parašė kartu su vokiečių autore Andrea Stoll. Pagrindinis vaidmuo patikėtas lenkų kino ir teatro aktorei Karolinai Gruszkai.
 
Ji jau rengiasi vaidmeniui ir sako: „Susipažįstu su archyvine medžiaga ir atgaivinu savo prancūzų kalbą. Matyt, teks imtis ir chemijos bei fizikos korepeticijų. Skaitau Marios Skłodowskos-Curie dienoraščius, jos laiškus ir esu giliai sujaudinta. Esu sujaudinta jos neįtikėtinos jėgos, apsisprendimo, jautrumo ir išminties. Jos profesinis ir asmeninis gyvenimas buvo kupinas aistros ir drąsos. Tikiuosi, kad mums pavyks papasakoti mokslininkės istoriją taip, kad visa tai pajustų ir žiūrovai.“

Taip pat filme vaidins Izabela Kuna, Danielis Olbrychskis, Charles’is Berlingas, Fabrizio Rogione. Kol kas nepatvirtintas tik Roberto Więckiewicziaus, kuris turėtų vaidinti Albertą Einsteiną, dalyvavimas filme. Operatorius – Arturas Reinhartas, premjera numatyta po metų.
 
Parengė Ž. P.

 

Charlize Theron filme „Tamsios vietos“
Charlize Theron filme „Tamsios vietos“
Kadras iš filmo „Dievai“
Kadras iš filmo „Dievai“
Kadras iš filmo „Homunkulus“
Kadras iš filmo „Homunkulus“
Karolina Gruszka
Karolina Gruszka