7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 5 (1111), 2015-02-06
Kinas Trumpai
Kadras iš filmo „Zils Marijos debesys“
Kadras iš filmo „Zils Marijos debesys“
Paskelbti „Cezarių“ nominantai
Prancūzų kino akademija paskelbė savo apdovanojimų „Cezarių“ nominantus. Į geriausio filmo apdovanojimą pretenduoja 7 filmai: „Zils Marijos debesys“, „Vaikinai iš Rytų“, „Sen Loranas. Stilius – tai aš“, „Kovotojai“ („Les Combattants“), „Beljė šeima“ („La Famille Bélier“, rež. Eric Lartigau), „Hipokratas“ („Hippocrate“) ir „Timbuktu“.
 
Geriausio režisieriaus „Cezariui“ nominuoti: Céline Sciamma už filmą „Mergos“, Thomas Cailley už „Kovotojus“, Thomas Lilti už „Hipokratą“, Bertrand’as Bonello už „Sen Loranas. Stilius – tai aš“, Olivier Assaysas už „Zils Marijos debesis“, Abderrahmane’as Sissako už „Timbuktu“ ir Robinas Campillo už „Vaikinus iš Rytų“.
 
Į geriausio aktoriaus „Cezarį“ pretenduoja: Guillaume’as Canet už vaidmenį filme „Kitą kartą, kai pamatysiu širdį“ („La prochaine fois je viserai le coeur“), Nielsas Arestrupas už „Diplomatiją“ („Diplomatie“), Pierre’as Niney už „Yves Saint Laurent“, Gasparas Ullielis už „Sen Loranas. Stilius – tai aš“, François Damiens’as už „Beljė šeimą“ ir Romainas Duris už „Naują draugę“.

Geriausios aktorės „Cezariui“ nominuotos: Juliette Binoche už „Zils Marijos debesis“, Marion Cotillard už „Dvi dienas, vieną naktį“, Catherine Deneuve už „Kieme“ („Dans la cour“), Emilie Dequenne už „Ne jos skonio“ („Pas son genre“), Adèle Haenel už „Kovotojus“, Sandrine Kiberlain už „Jinai jį garbina“ („Elle l’adore“) ir Karin Viard už „Beljė šeimą“.
 
Geriausio užsienio filmo „Cezariui“ pristatyti: „12 vergijos metų“ (rež. Steve McQueen), „Vaikystė“ (rež. Richard Linklater), „Dvi dienos, viena naktis“ (rež. Lucas ir Jeanas-Pierre’as Dardenne’ai), „Ida“ (rež. Pawel Pawlikowski), „Mamytė“ („Mommy“, rež. Xavier Dolan), „Viešbutis „Didysis Budapeštas“ (rež. Wes Anderson) ir „Žiemos miegas“ (rež. Nuri Bilge Ceylan).
„Cezarių“ ceremonija vyks vasario 22 d.
 
Stacy Martin vaidina filme „Tadž Mahalas“
„Nimfomanės“ atradimas – britų aktorė Stacy Martin, suvaidinusi pagrindinę filmo heroję jaunystėje, baigė filmuotis naujame prancūzų režisieriaus Nicolas Saada filme „Tadž Mahalas“ („Tadj Mahal“). Filmas paremtas tikra istorija, kurios herojė – jauna mergina, įkalinta viešbučio kambaryje per tragišką teroristų ataką Bombėjuje 2008 m. lapkričio 26 dieną. Vakaruose šis įvykis, kai tris dienas Bombėjuje vyko karo veiksmai, žinomas menkai, bet Indijoje jis prisimenamas iki šiol. Filmas pasakos apie pirmąją atakos naktį.
 
Naujas Jerzy Skolimowskio filmas
Praėjus beveik penkeriems metams po Venecijoje apdovanoto filmo „Essential Killing“, lenkų režisierius baigia naują trilerį „11 minučių“ („11 minut“). Pagrindinius filmo personažus vaidina Richardas Dormeris („Good Vibrations“), Andrzejus Chyra, Agata Buzek, Janas Nowickis, Dawidas Ogrodnikas, Piotras Głowackis ir Wojciechas Mecwaldowskis.
 
Skolimowskis rodys vienuolika kiekvieno herojaus gyvenimo minučių. Kai kurie iš jų priima lemtingus sprendimus, kiti pasiduoda gyvenimo rutinai. Tačiau visus juos veikia keistas reiškinys danguje, sukeliantis tragiškų įvykių grandinę. Kas iš tikrųjų jį sukėlė, Skolimowskis kol kas atsisako aiškinti.

„11 minučių“ – tai bendros lenkų ir airių gamybos filmas, jo biudžetas – per 9 mln. zlotų (2,14 mln. Eur). Specialiuosius efektus kuria Robertas Hoffmeisteris („Geležinis žmogus“, „Karibų piratai“). Premjera numatyta rudenį.
 
Indų patriotai kovoja prieš „šmeižikiškus“ filmus
Indijoje netyla protestai prieš gruodžio pabaigoje šalies ekranuose pasirodžiusią komediją „P.K.“, kurioje pagrindinius vaidmenis sukūrė pirmo ryškumo Bolivudo žvaigždės Amiras Khanas ir Anushka Sharma. Minios, kurioms vadovauja netikėtai susivieniję įvairių religinių grupių atstovai, Indijos miestuose reikalauja uždrausti Rajkumaro Hiranio filmą. Deginamos filmo afišos bei žiūrovų numylėtinių fotografijos, rašomi protesto laiškai valdžios atstovams. Demonstrantai mano, kad komedijos kūrėjai šmeižia Indiją ir burnoja prieš Dievą. Tačiau „P.K.“ muša populiarumo rekordus – jis jau tapo pelningiausiu Bolivudo istorijoje, dar metų pradžioje uždirbęs 65,2 milijono JAV dolerių. Filmas tapo ir pelningiausiu indišku filmu JAV bei Kanadoje, kur per dvi savaites uždirbo 10 milijonų dolerių. Pajamos nuolat auga.
 
„P.K.“ – tai pasakojimas apie ateivį iš kitos planetos, kuris nusileidžia Radžastano dykumoje ir patiria įvairių nuotykių. Ateivis apgaunamas, iš jo naivių klausimų juokiamasi ir pavagiamas įtaisas, be kurio jis negali grįžti į savo planetą. Kai Khano suvaidintas herojus ima klausinėti praeivių, kaip jam grįžti namo, visi atsako, kad padėti gali tik Dievas. Tada ateivis ima vaikščioti po įvairias šventyklas ir šventas vietas, norėdamas išsiaiškinti, kuris dievas „dirba geriau“. Visi „šventi žmonės“ bando padėti herojui, bet negali, nors reikalauja tikėjimo ir dovanų. Galiausiai jam padeda Žemės mergina (Anushka Sharma).
 
Satyros kūrėjai, regis, suvokė, kad rizikuoja, tačiau tokios audringos reakcijos nesitikėjo. Pasak indų kritikų, filmas pataikė į skaudamą vietą, nes puikiai iliustruoja Indijos dvasinę krizę, kai vis svarbesni tampa pinigai, juolab kad daugybę žmonių aktyviai uždirbinėja pinigus prekiaudami religija. Tačiau patriotai, religiniai veikėjai ir net valdančiosios partijos aktyvistai filme įžvelgė pasityčiojimą iš Indijos ir jos dvasingumo.
 
Filmo reklaminis klipas:


Parengė Ž. P.

 

Kadras iš filmo „Zils Marijos debesys“
Kadras iš filmo „Zils Marijos debesys“
Kadras iš filmo „Hipokratas“
Kadras iš filmo „Hipokratas“
Kadras iš filmo „Timbuktu“
Kadras iš filmo „Timbuktu“
Kadras iš filmo „Mamytė“
Kadras iš filmo „Mamytė“
Stacy Martin Larso von Triero filme „Nimfomanė“
Stacy Martin Larso von Triero filme „Nimfomanė“
Andrzejus Chyra ir Dawidas Ogrodnikas filme „11 minučių“
Andrzejus Chyra ir Dawidas Ogrodnikas filme „11 minučių“