7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pažangi senatvė

Nauji filmai – „Amžinai stilingos“

Mantė Valiūnaitė
Nr. 44 (1105), 2014-12-12
Kinas
„Amžinai stilingos“
„Amžinai stilingos“
Debiutiniame Linos Plioplytės filme „Amžinai stilingos“ („Advanced Style“, JAV, 2014) Niujorko gatvės rodomos kaip podiumas damoms, nežadančioms išsižadėti savo stiliaus. Filmas kalba būtent apie individualų stilių ir jo svarbą. Dar apie madą, tinklaraštininkus ir senėjimo procesus. Bet svarbiausia – apie veržlumą ir energiją, nepaisant nieko.
 
Lina Plioplytė pradėjo kaip žurnalistė, vėliau pasiėmė kamerą ir ėmė kalbinti jai įdomius žmones. Dabar ji taip pat kuria muzikinius klipus ir reklaminius trumpametražius filmus kompanijoms „Urban Outfiters“, TOD’s ir kitoms. Susidomėjimas mada, matyt, ir suvedė Plioplytę su tinklaraštininku ir fotografu Ari Sethu Cohenu. Pastarasis kaip tik tada ėmė fotografuoti Niujorko gatvėse stilingas damas, kurioms per penkiasdešimt. Originalus filmo pavadinimas „Advanced Style“ pakartoja jo tinklaraščio pavadinimą ir išleistą nuotraukų albumą. Gaila, kad lietuviškas variantas prarado originale akivaizdžią nuorodą į pažangą. Žmogus, kurio anglų kalbos lygis nusakomas kaip pažangus (advanced), juk nebus vadinamas amžinu anglakalbiu. Nors gal nuoroda į amžinumą čia ir nėra iš piršto laužta.
 
Filmas prasideda gan įspūdingai ir valingai, bet į pabaigą vis silpnėja. Kas tinklaraštyje ar nuotraukų albume galbūt atrodo išraiškingai, filme nebūtinai veikia. Išlaikyti dėmesį ir vis dar būti įdomios, išraiškingos ir pritrenkiančios damos gali nebent įgaudamos ryškesnius veikėjų bruožus ir išties papasakodamos savo istorijas. Juk antraip užtektų tik pavartyti nuotraukų albumą ir paskaityti auksines damų frazes – jų filme tikrai gausu ir jos šmaikščios. Čia gal ir buvo režisierės klaida, kad ji trumpai pristato filmo veikėjas, paskui konceptuali tema supinama su herojų istorijomis, bet aiškaus konkrečių istorijų pasakojimo pristinga. Trumpai pristatoma kiekvienos veikla, santykiai su vyrais ar vaikais, senėjimo sukeliamos bėdos, tačiau nė į vieną neįsigilinama. Kamera tarsi šmurkšteli į damų spintas, bet nepasilieka ilgėliau nė prie vienos iš jų gyvenimo istorijos, o filmo herojės tikrai gali daug papasakoti, jų atvykimo į Niujorką istorijos neabejotinai vertos daugiau dėmesio ir laiko.
 
Kartkartėmis dar kadre atsiranda Ari Sethas Cohenas su savo fotoaparatu, jis lydi herojes į susitikimus su televizijos prodiuseriais ar į filmavimo aikšteles. Mat tinklaraščiui išpopuliarėjus stilingosios damos sulaukė įvairių pasiūlymų filmuotis arba pristatyti garsių dizainerių kolekcijas. Šie niuansai vis įpinami paraleliai – užsimenama apie stiliaus tinklaraščius, gatvės madų medžiotojus ir iš to išsukamą verslą. Būtent ši linija tarsi šešėlis lydi visą filmą ir vis pasikartoja įspūdis, kad filmas – klubo ar tinklaraščio reklama.
 
Stipriausias „Amžinai stilingų“ aspektas – klausimas, kodėl mados ir stiliaus epicentre vyrauja jaunimas. Amžinai stilingosios turi energijos už tai pakovoti ir priminti, kad gyvenimas baigiasi tada, kai išties baigiasi. Viena iš jų puikiai apibūdina savo amžių – tarp penkiasdešimties ir mirties. Filmo veikėjoms svarbu gerai atrodyti, daryti tai, ką jos labiausiai mėgsta, bet nuostabiausia, kad jos gali tai sau leisti. Jų stilius varijuoja nuo ryškiaspalvio pankiško iki išgrynintos klasikinės elegancijos. Visos damos išties spinduliuoja vidinę laisvę, vaikišką entuziazmą, o kartu – brandų susitaikymą su savimi.
 

Vis dėlto „Amžinai stilingos“ labiau paveikus kaip ryškių asmenybių nuotraukų albumas, o ne dokumentinis filmas. Tačiau Lina Plioplytė čia išties žmogus-orkestras: ji filmavo, montavo, o biudžetas buvo išties menkas. Energija, kuri jaučiama ir kadre, ir už kadro, daugeliui lietuvių žiūrovų, ypač dabar, matyt, bus labai reikalinga – lyg vaistai nuo peršalimo ar pervargimo. Tik kalbėti apie „Amžinai stilingas“ kaip apie dokumentinį kiną sudėtinga, nes taip ir nesukurta nieko daugiau nei jau įgyvendinta tinklaraštyje ar trumpuose youtube klipuose.

 

„Amžinai stilingos“
„Amžinai stilingos“