7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Henriko Šablevičiaus ir jo mokinių filmų retrospektyva

 

„Meno avilio“ inf.
Nr. 41 (1102), 2014-11-21
Kinas Anonsai
Henrikas Šablevičius
Henrikas Šablevičius

Lietuviško dokumentinio kino išlikimu ir sklaida besirūpinantis „Meno avilys“ keturis trečiadienius – nuo lapkričio 19 d. iki gruodžio 10 d. –„Skalvijos“ kino centre rodys lietuvių dokumentinio kino klasiko Henriko Šablevičiaus ir jo mokinių filmų programą. Henriko Šablevičiaus archyvo pristatymas – tęstinio projekto „Atsiveriantys „Meno avilio“ archyvai“ dalis.

 

„Siekiame aktualizuoti kino paveldą ir supažindinti su „Meno avilyje“ saugomu režisieriaus palikimu: išskirtine fotografijų kolekcija, nepanaudotomis filmų nuokarpomis bei leidiniais“, – sako „Meno avilio“ projektų vadovė Mantė Valiūnaitė.

 

Henriko Šablevičiaus iniciatyva pirmą kartą Lietuvoje savarankiškai pradėti ruošti kino kūrėjai. Tarp jo mokinių – režisieriai Audrius Stonys, Arūnas Matelis, Giedrė Beinoriūtė, Ignas Jonynas, operatorius Ramūnas Greičius.

 

Pasak Audriaus Stonio, Šablevičiaus filmuose „susikoncentravo visas lietuvių dokumentikos grožis ir vitališkumas. Ir ironiškas požiūris į pasaulį, ir humoras, ir gelmė, ir ėjimas prie šaknų. Ir vizualumas, ir poetika.“

 

Lapkričio 19 d. 19 val. įvyks pirmoji ciklo „Henrikas Šablevičius ir jo mokiniai“ peržiūra, bus parodytas suskaitmenintas ir restauruotas režisieriaus filmas „Kelionė ūkų lankomis“ (1973) ir A. Stonio „Ūkų ūkai“ (2006). Šį filmą Stonys dedikavo savo mokytojui. Lapkričio 26 d. bus rodomi H. Šablevičiaus filmas „Altajaus montažas“ (1969) ir Giedrės Beinoriūtės „Vulkanovka. Po didžiojo kino“ (2005). Kitose filmų peržiūrose bus rodomi Igno Jonyno ir Ramūno Greičiaus trumpametražiai filmai.

 

Filmus pristatys režisieriaus mokiniai Audrius Stonys, Giedrė Beinoriūtė ir projekto idėjos autorė kino kritikė Neringa Kažukauskaitė. Renginys nemokamas.

 

Henrikas Šablevičius
Henrikas Šablevičius