7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 37 (1098), 2014-10-24
Kinas Trumpai
„Vėjų kryžkelė“
„Vėjų kryžkelė“
Paskelbti Varšuvos kino festivalio laureatai
Šeštadienį paskelbti 30-ojo tarptautinio Varšuvos kino festivalio laureatai. Tarptautinio konkurso Didžiuoju festivalio prizu „už daugiamatę naraciją ir subtilų naudojimąsi juoduoju humoru“ apdovanotas kinų režisieriaus Xin Yukun filmas „Karstas kalnuose“ („Binguan“). Tai pasakojimas apie tris personažus, kuriuos sujungė atsitiktinė žmogžudystė. Vienas iš trijų – jaunuolis, nebegalintis pakęsti kiekvieną jo žingsnį kontroliuojančios šeimos. Kai vaikinas užmuša vietinį banditą, netikėtai susipina jo ir tėvo likimai. Kitas filmo personažas – moteris, kuri daugelį metų buvo namų prievartos auka. Žinia apie nekenčiamo vyro mirtį ją užklumpa planuojant žmogžudystę. Savo vaidmenį šioje istorijoje turi ir garbingas kaimelio bendruomenės vadovas. Jis planuoja išeiti į pensiją, bet sūnaus nusikaltimas įtraukia vyrą į įvykių sūkurį.
 
Apdovanojimą už geriausią režisūrą pelnė kroatų režisierius Ognjenas Svilicićius. Jo filmas „Tokios taisyklės“ („Takva su pravila“) pasakoja apie paauglio, kurį bendraamžiai sumušė Zagrebo priemiestyje, šeimą. Vaikinas atsiduria ligoninėje, jo laukia sunki operacija, jo tėvai – palikti likimo valiai, nes policija nenori tuo užsiimti.
 
Debiutinių ir antrųjų filmų konkurse apdovanoti du filmai „Kaip sustabdyti vestuves“ („Hur man stoppar ett brolop“, Švedija, rež. Drazen Kuljanin) ir „Pamoka“ („The Lesson“, rež. Kristina Grozeva, Petar Valchanov, Bulgarija, Graikija). Filmas „Kaip sustabdyti vestuves“ nufilmuotas važiuojančiame traukinyje, kuriame susitinka vaikinas ir merginas. Jie kalbasi kaip ir visi traukinio nepažįstamieji, kol supranta, kad vyksta į tas pačias vestuves. „Pamokos“ herojė yra mažo Bulgarijos miestelio mokytoja, filmas kelia klausimus apie moralinių principų ribas žiaurios ekonominės tikrovės sąlygomis.
 
Konkurse „Laisva dvasia“ laimėjo juodoji kazachų komedija „Savininkai“ („The Owners“, rež. Adilkhan Yerzhanov), dokumentinių filmų konkurse – rumuno Alexandro Nanau „Toto ir jo seserys“ („Toto and his sisters“). Ekumeninio žiuri prizu apdovanota estų režisieriaus Martti Helde’s karinė drama „Vėjų kryžkelė“ („Risttules“). Filmo herojė yra 1941-aisiais deportuota į Sibirą jauna filosofė Erna, laiminga žmona ir mažos mergaitės mama. Žiuri sprendime sakoma, kad šis filmas – „requiem visiems nekaltiems Rytų Europos žmonėms, kurie kentėjo arba žuvo nuo sovietų tironijos“.
 
Bertrand’as Tavernier seka Martino Scorsese’s pėdomis
Dokumentiniai filmai „Kelionė su Martinu Scorsese po amerikiečių kiną“ („A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies“, 1995) ir „Mano kelionė į Italiją“ („Il mio viaggio in Italia“, 2001) paskatino Bertrand’ą Tavernier pasekti amerikiečių kūrėjo pavyzdžiu. Tavernier kuria dokumentinį filmą „Mano kelionė į prancūzų kiną“ („Mon voyage dans le cinéma française“). Jame režisierius gilinsis į kelių dešimtmečių – nuo 1930 iki 1970 – prancūzų kino istoriją. Tai bus asmeniška istorija: Tavernier prisimins filmus, kurie jam padarė didžiausią įspūdį, paskatino tapti režisieriumi, ir retus, nežinomus filmus, kuriuos jis atrado rengdamasis šiam kino projektui. Savaitraščiui „Télérama“ Tavernier sakė: „Mano požiūris nebus istoriškas, jis pirmiausia autobiografiškas. Pradedu nuo pirmo filmo, kurį pamačiau būdamas penkerių su puse metų sanatorijoje. Tai „Paskutinis argumentas“ („Dernier Atout“), leidęs paskirti vieną filmo skirsnį Jacques’ui Beckerui, kuris yra vienas mano dievaičių.“ Filmas turėtų pasirodyti 2016 metais.
 
Richardas Linklateris rengiasi naujam filmui
Šiemet didžiausiu Berlinalės atradimu tapęs 12 metų kurtas Richardo Linklaterio filmas „Vaikystė“ („Boyhood“) dar tik pakeliui į Lietuvos ekranus, o režisierius jau aktyviai rengiasi naujam filmui „That’s What I’m Talking About“. Pasak režisieriaus, naujas filmas bus vieno pirmųjų – „Dazed and Confused“ (1993) „dvasinis tęsinys“ ir pasakos apie 9-ojo dešimtmečio beisbolo žaidėjus. Filmavimas prasidės kitų metų pradžioje.
 
Angelina Nikonova ekranizuos Vladimirą Sorokiną
Prieš porą metų „Kino pavasario“ programoje rodyto kontroversiško „Prieblandos portreto“ režisierė Angelina Nikonova žada ekranizuoti Vladimiro Sorokino romaną „Trisdešimtoji Marinos meilė“. Romane pasakojama apie trisdešimtmetę mokytoją iš Maskvos. Po paprastos muzikos mokytojos kauke slepiasi nelaiminga nimfomanė, 9-ojo dešimtmečio Maskvoje niekaip negalinti sutikti tikros meilės. Pagrindinį vaidmenį, kaip ir „Prieblandos portrete“, kurs Olga Dychovičnaja, filmo prodiuserė – Julija Miškinienė.
 
Parengė Ž. P.

 

„Vėjų kryžkelė“
„Vėjų kryžkelė“
Režisierius Bertrand Tavernier
Režisierius Bertrand Tavernier
„Vaikystė“
„Vaikystė“
Olga Dychovyčnaja filme „Prieblandos portretas“
Olga Dychovyčnaja filme „Prieblandos portretas“