7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 36 (1097), 2014-10-17
Kinas Trumpai
Aktorius Daniel Auteuil
Aktorius Daniel Auteuil
Europos kino mugė pristatys serialus
Tarptautinio Berlyno kino festivalio rengiama Europos kino mugė (European Film Market – EFM) – viena svarbiausių ir didžiausių kino pramonės platformų pasaulyje. EFM vadovai stebi pasaulinio kino permainas, tad, matyt, neatsitiktinai 2015-ųjų vasarį mugė suteiks galimybę pristatyti, parduoti ir pirkti naujus televizijos serialus, kurie tapo neatsiejama audiovizualinės kultūros dalimi. Ta proga viena diena pailgės ir pati mugė, o televizijos kūrėjai dalinsis savo patirtimi ir tradiciniame Berlyno jaunųjų talentų susitikime. 2015-aisiais mugėje daugiausia dėmesio numatoma skirti aukštos kokybės serialams iš Šiaurės Amerikos bei Europos – Skandinavijos šalių, D. Britanijos ir Vokietijos.
 
Jacques’as Audiard’as grįžo į filmavimo aikštelę
Šį pirmadienį prancūzų režisierius Jacques’as Audiard’as („Pranašas“, „Rūdys ir kaulai“) pradėjo filmuoti „Erran“ – filmą apie kultūrų susidūrimo sukeltą šoką. Septintojo Audiard’o filmo pagrindu tapo 1721 m. Montesquieu parašyti „Persiški laiškai“, tiksliai apibūdinę Prancūzijos visuomenės būseną prieš Revoliuciją. „Erran“ veiksmas vyksta mūsų laikais: herojus yra tamilų kovotojas iš Šri Lankos. Prancūzijoje šis politinis pabėgėlis dirba kiemsargiu viename Paryžiaus priemiesčių. „Erran“ tema – šokas, kurį sukelia filmo herojui akistata su kitokia kultūra, ir jo akimis pamatyta šiuolaikinė prancūzų visuomenė. Gali būti, kad filmą rodys Kanų kino festivalis, nes filmavimo pabaiga numatyta gruodžio 19 dieną.
 
Danielis Auteuil’is vaidins tiesos ieškantį tėvą
Prancūzų aktorius Danielis Auteuil’is vaidins tiesos ieškantį tėvą Vincent’o Garenqo filme „Bamberskis“. Filmo herojus atkakliai nori sužinoti savo keturiolikmetės dukters mirties aplinkybes. Tėvas tada buvo toli, bet nesiliovė uždavinėti klausimų. Jam prireikė 27 metų, kad būtų įgyvendintas teisingumas. Filme taip pat vaidins Sebastianas Kochas ir Marie-Josée Croze. Filmavimas prasidės spalio 20 d. ir vyks Prancūzijoje, Vokietijoje bei Maroke.
 
„Kinas apie Aleksejevą“
Į Rusijos ekranus išleidžiamas vienas originaliausių pastarųjų metų filmų – rusų režisieriaus ir rašytojo Michailo Segalo (g. 1974) „Kinas apie Aleksejevą“ („Kino pro Aleksejeva“). Šiame filme rodomi keliasdešimt pagrindinio herojaus gyvenimo metai. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė 7-ojo dešimtmečio rusų kino žvaigždė Aleksandras Zbrujevas. Pastaraisiais metais aktorius filmavosi mažai, jis daug vaidina teatre.
 
Vasarą „Kinas apie Aleksejevą“ tapo viena didžiausių kino festivalio „Kinotavr“ sensacijų, rusų kritikai lygina filmą su brolių Coenų „Groja Liuvinas Devisas“ ir Bertrand’o Bonello „Sen Loranu“. Režisierius tvirtina, kad tai ne tik filmas apie „atšilimą“, bet ir bandymas nuvainikuoti idealizmą.
 
„Kinas apie Aleksejevą“ pasakoja apie išgalvotą personažą – „šestidesiatniką“ Nikolajų Aleksejevą, kuris kadaise parašė svarbią dainą, bet senatvėje niekam nereikalingas. Kartą personažas sužino apie save tai, ko negalėjo įsivaizduoti. Pasak režisieriaus, filmo herojui „viena svarbiausių vertybių buvo ryškus ir įdomus gyvenimas, kuris neįvyko, nes tam nebuvo galimybių. Bet gyvenimo pabaigoje jam buvo padovanota tai, ko jis niekad neturėjo.“ Vienas filmo personažų – Andrejus Tarkovskis, pasakantis filme išmintingą filosofinę frazę.
 
Emiras Kusturica kurs filmą apie karą
Režisierius Emiras Kusturica ateinančiais metais ekranizuos italų rašytojo Primo Levi (1919–1987) 1984 m. parašytą romaną „Jei ne dabar, kada?“. Jo herojai – žydai, per karą partizanavę Baltarusijos miškuose, o vėliau pasitraukę į Vakarus. Filmas bus kuriamas kartu su studija „Belarusfilm“.
 
Carice van Houten vaidins Leni Riefenstahl
Seriale „Sostų žaidimas“ išgarsėjusi olandų aktorė Carice van Houten vaidins vokiečių režisierę Leni Riefenstahl Stepheno Hopkinso biografiniame filme apie olimpinį čempioną Jeese Owensą. Filmavimas jau vyksta Berlyne. Suvaidinti keturiskart olimpinį čempioną, bėgiką Owensą – sena aktoriaus Anthony Mackie’o svajonė. 1936 m. Owensas dalyvavo Berlyne vykusiose Olimpinėse žaidynėse kaip JAV komandos narys. Adolfo Hitlerio sumanymu ši olimpiada turėjo pademonstruoti baltosios rasės triumfą, bet tikrąja žaidynių žvaigžde tapo juodaodis Owensas. Jo rekordus užfiksavo ir garsiąją dokumentinę „Olimpiją“ kūrusi Leni Riefenstahl. Taip pat filme vaidins Jasonas Sudeikis, Jeremy Ironsas. Premjera numatyta 2016 metais.
 
Parengė Ž. P.

 

Aktorius Daniel Auteuil
Aktorius Daniel Auteuil
Kadras iš filmo „Kinas apie Aleksejeva“
Kadras iš filmo „Kinas apie Aleksejeva“
Režisierius Emiras Kusturica
Režisierius Emiras Kusturica
Aktorė Carice van Heuten
Aktorė Carice van Heuten
Režisierė Leni Riefenstahl
Režisierė Leni Riefenstahl
Aktorius Anthony Mackie
Aktorius Anthony Mackie