7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Sergejaus Bukovskio filmuose – Ukrainos likimas

 

VDFF inf.
Nr. 33 (1094), 2014-09-26
Kinas Anonsai
„Dislokacija“
„Dislokacija“

Vilniaus dokumentinių filmų festivalis antradienį pradeda vieno garsiausių ukrainiečių dokumentininkų Sergejaus Bukovskio retrospektyvą. Nuo ketvirtadienio režisierius viešės Vilniuje ir pats pristatys savo filmus, dalinsis mintimis apie Ukrainos dabartį. Pasak festivalio rengėjų, ši retrospektyva – pagarbos Ukrainai ženklas. Ukrainiečių kūrėjo filmuose atsiveriantys Ukrainos praeities skauduliai ir žaizdos siejasi su dabarties realijomis, kalba apie jų atminimo būtinybę. Retrospektyvoje bus parodyti įvairiais metais kurti S. Bukovskio filmai, pradedant ankstyvaisiais trumpametražiais darbais „Stogas“ (1990), „Dislokacija“ (1992), „Rytoj šventė“ (1987).

 

Vieną garsiausių Bukovskio filmų prodiusavo Stevenas Spielbergas. Tai „Pasakyk savo vardą“ (2006). Spielbergas visame pasaulyje inicijavo holokausto liudininkų filmavimus, buvo metu įrašyti 54 tūkstančiai pokalbių. Kurti filmą apie holokaustą Ukrainoje jis pasirinko Bukovskį. Režisierius atskleidė sudėtingus ukrainiečių ir žydų santykius, holokausto liudininkų jis prašė tiesiai į kamerą ištarti aukų vardus ir taip juos įamžinti.

 

Bukovskio filmas „Gyvieji“ (2008) primena dar vieną skaudų Ukrainos praeities faktą. Filmas nukelia į 1932–1933 m., kai Sovietų Sąjungos vadovybė dirbtinai sukėlė Ukrainoje badą, dėl kurio mirė 4–7 milijonai žmonių. Kuriant šį filmą vyko plataus masto tyrimai, bandant atrasti holodomoro liudininkus. Jų belikę tik vienas kitas.

 

Bukovskis niekada nesirenka lengviausio kelio. Asistentams jis draudžia ieškoti filmų herojų internete. „Visa, kas nuostabu, yra šalia – važiuojame į pasaulio kraštą, o filmo herojus gyvena kaimyniniame bute už sienos. Svarbiausia būti atviram ir pasitikėti gyvenimu, o ne rankomis ir kojomis grūsti realijas į savo „unikalų“ sumanymą“, – sako režisierius.

 

S. Bukovskis sukūrė per 50 dokumentinių ir televizijos filmų, yra gausiai apdovanotas tarptautiniuose festivaliuose. Jis baigė Nacionalinį Kijevo I. Karpenko-Karij teatro universitetą, po studijų pradėjo dirbti Ukrainos dokumentinių filmų studijoje. Pastaraisiais metais jis dirba kaip nepriklausomas kino režisierius, kuria dokumentinius filmus Ukrainos ir Rusijos televizijos kanalams.

 

Žymos:
VDFF inf.,
„Dislokacija“
„Dislokacija“