7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 31 (1092), 2014-09-12
Kinas Trumpai
Namas Sokolovske, kuriame gyveno Krzysztofas Kieslowskis
Namas Sokolovske, kuriame gyveno Krzysztofas Kieslowskis
Krzysztofo Kieślowskio festivalis
Mažame Sokolovsko kaimelyje netoli Valbžycho Krzysztofas Kieślowskis praleido kelerius vaikystės metus, ten pirmąkart žiūrėjo filmus sename kino teatre. Nuo 2011 m. būtent Sokolovske vyksta režisieriaus vardo festivalis. Šiemet jis surengtas rugsėjo 5–7 dienomis. Tai tarpdisciplininis renginys: vyksta filmų peržiūros, diskusijos, kūrybinės dirbtuvės, spektakliai, parodos ir koncertai. Šiemet festivalio tema – „Sumontuotas pasaulis“, ašis, aplink kurią sukosi diskusijos, – filmas „Kino mėgėjas“. Šis 1979 m. sukurtas Kieślowskio filmas, jau tapęs Moralinio nerimo kino judėjimo kanono dalimi, neseniai buvo restauruotas. Specialiuoju festivalio svečiu tapo pagrindinį vaidmenį filme sukūręs Jerzy Stuhras. Festivalyje rodyti filmai buvo suskirstyti į teminius blokus: „Pretekstas: „Kino mėgėjas“, „Dokumentinis filmas: tikrovės fiksavimas ar kūryba“, „Kelionės dokumentai“, „Susitikimas su čekų dokumentiniu kinu“, „Kieślowskio dokumentiniai filmai“ ir kt.
 
Julia Roberts vaidins „Oskaru“ apdovanoto filmo perdirbinyje
2010 m. „Oskaru“ už geriausią filmą užsienio kalba apdovanotas Juano Jose Campanellos filmas „Paslaptis jų akyse“ sulauks amerikietiško perdirbinio. Jį kurs Billy Ray’us. Kalbama, kad Ray’us specialiai pakeitė „Paslaptis jų akyse“ personažo vyro – buvusio detektyvo, rašančio romaną apie nesenos praeities įvykius, lytį, kad šį vaidmenį galėtų suvaidinti Julia Roberts. Kad aktorė sutiktų vaidinti, net filmo veiksmas iš Bostono buvo perkeltas į Los Andželą. Roberts partneriai filme bus Gwyneth Paltrow ir Chiwetelis Ejioforas.
 
„Kuždesių sala“ taps serialu
HBO ir „Paramount“ rengiasi kurti serialą „Ešklifas“ („Ashecliffe“), kuriame bus rodomi įvykiai, atsitikę psichiatrijos ligoninėje prieš prasidedant Martino Scorsese’s filmo „Kuždesių sala“ veiksmui. Scorsese sukurs pilotinę serialo seriją, scenarijų rašys romano „Kuždesių sala“ autorius Dennisas Lehane’as.
 
Ešklifas – tai nusikaltėlių psichiatrinė ligoninė, kurioje vyksta ir „Kuždesių salos“ veiksmas. Serialas pasakos apie ligoninės praeitį ir jos steigėjų, sukūrusių radikalius gydymo metodus, piktadarystes. Tarp serialo prodiuserių – pagrindinį vaidmenį „Kuždesių saloje“ suvaidinęs Leonardo DiCaprio.
 
„Paramount“ rengiasi kurti serialus ir pagal kitus populiarius filmus: netrukus serialais taps  „Terminatorius“ bei „Trumeno šou“.
 
George’as Clooney’s gilinsis į britų pasiklausymo skandalą
Naujausias George’o Clooney filmas pasakos apie D. Britaniją sukrėtusį pasiklausymo skandalą, kai Ruperto Murdocho leidžiamo bulvarinio laikraščio žurnalistai neteisėtai klausėsi politikų, policijos bei garsenybių, pavyzdžiui, Danielio Craigo ir Jude’o Law, pokalbių. Būsimo filmo pagrindas – „The Guardian“ žurnalisto Nicko Davieso knyga „Hack Attack“. Skandalas kilo 2011-aisiais, jo pasekmė – perkamiausio Anglijoje bulvarinio leidinio „News of the World“ uždarymas. Tada viešumon iškilo ir glaudūs vadinamosios Murdocho imperijos ryšiai su politikais, ydingi žurnalistų darbo metodai. Pasak studijos „Sony Pictures“, kuri ėmėsi filmo gamybos, pranešimo, tai istorija apie „melą, korupciją, šantažą ir aukščiausio lygio valstybės tarnautojus“.
 
Park Chan Wookas ekranizuos Sarah Waters romaną
Korėjiečių režisierius Park Chan Wookas („Senis“) rengiasi kurti trilerį gimtąja kalba, nors ekranizuos britų rašytojos Sarah Waters romaną „Aksominiai piršteliai“ („Fingersmith“). Filmavimas prasidės pirmąjį ateinančių metų ketvirtį, dabar vyksta aktorių atranka. Trilerio veiksmas iš romane aprašytos Viktorijos laikų Anglijos perkels į XX a. Korėją. Pagrindiniai veikėjai – turtinga paveldėtoja, tarnaitė ir mokytojas, įsivėlę į intrigas, išdavystės ir meilės istoriją. Paskutinį savo filmą korėjiečių kalba režisierius sukūrė 2009-aisiais. Pernai „Kino pavasario“ žiūrovai galėjo pažiūrėti JAV kurtą Park Chan Wooko filmą „Stokeriai“, kuriame pagrindines herojes įkūnijo Nicole Kidman ir Mia Wasikowska.
 
Parengė Ž. P.
 

 

Namas Sokolovske, kuriame gyveno Krzysztofas Kieslowskis
Namas Sokolovske, kuriame gyveno Krzysztofas Kieslowskis
Kadras iš filmo „Kino mėgėjas“
Kadras iš filmo „Kino mėgėjas“
Kadras iš filmo „Kuždesių sala“
Kadras iš filmo „Kuždesių sala“
Julia Roberts
Julia Roberts
Kadras iš filmo „Stokeriai“
Kadras iš filmo „Stokeriai“
Gerge Clooney
Gerge Clooney