7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 30 (1091), 2014-09-05
Kinas Trumpai
Benedict Cumberbatch
Benedict Cumberbatch
Benedictas Cumberbatchas – Ričardas III
Vienas garsiausių britų teatro režisierių Dominicas Cooke’as kuria televizijos filmą „Ričardas III“. Tai vienas iš trijų „BBC Two“ serijos, skirtos Rožių karui, filmų. Šią naują Williamo Shakespeare’o kūrinio ekranizaciją prodiusuoja Samas Mendesas, beje, besirengiantis grįžti prie Džeimso Bondo nuotykių. Ričardą III vaidins Benedictas Cumberbatchas, Jorko kunigaikštienę – Judi Dench.
 
Lechas Majewskis kuria šiuolaikinę pasaką suaugusiems
Kiekvienąkart originaliais vizualiniais eksperimentais stebinantis lenkų režisierius Lechas Majewskis savo projektą „Dievų slėnis“ („Dolina bogów“) vadina šiuolaikine pasaka suaugusiems. Pasak jo, viskas prasidėjo nuo hetų legendos apie Ulikumimą, kurioje du kalnai pagimdė uolą – pusiau dievą, pusiau žmogų. Šios legendos parafrazių atsirado įvairiose kultūrose, taip pat ir indėnų navachų. Tačiau filme bus ir kita siužetinė linija – turtingiausio žemėje žmogaus istorija. Tam tikra prasme filmas bus šiuolaikinė „Piliečio Keino“ versija.

Nors pokalbiai su aktoriais dar vyksta, rugsėjį jau prasidės filmavimas Silezijoje, dalis „Dievų slėnio“ bus kuriama ir JAV. Majewskis sako, kad iš pradžių turi sukurti filmo pasaulį, ir tik paskui į jį pakviesti aktorius. Tas pasaulis bus kuriamas pasitelkiant specialiuosius efektus. Panašiai buvo ir su ankstesniu Majewskio filmu „Malūnas ir kryžius“, tarsi perkėlusiu į Peterio Breugelio paveikslo „Kryžiaus kelias“ vidų.
 
1953 m. gimęs Lechas Majewskis – lenkų kino ir teatro režisierius, rašytojas, dailininkas, pelnęs ne vieną prestižinį kino apdovanojimą. Paskutiniais metais jis daug dėmesio skiria vaizdo eksperimentams. Majewskis yra sukūręs filmų ir spektaklių D. Britanijoje, JAV, Vokietijoje, 2006 m. Niujorko Modernaus meno muziejus (MoMa) surengė Majewskio kūrybos retrospektyvą. 2002 m. Vilniuje, Operos ir baleto teatre, įvyko Majewskio režisuotos G. Bizet operos „Karmen“ premjera.

Jonathanas Littellas kurs filmą
Vieno labiausiai aptarinėjamų, pirmuoju XXI a. epu vadinamo, 2006-aisiais Gonkūrų premija apdovanoto romano „Maloningosios“ („Les Bienveillantes“), kuris greičiausiai taip ir nebus išverstas į lietuvių kalbą, autorius Jonathanas Littellas rengiasi debiutuoti kine. Prancūziškai rašantis amerikietis kurs „Nematomą priešą“ („L’ennemi invisible“). Tai – bendros prancūzų ir amerikiečių gamybos dokumentinis filmas, pasakojantis apie kariuomenės nusikaltimus prieš civilius gyventojus Ugandos šiaurėje.
 
Naujas Larso von Triero serialas
Praėjus dvidešimčiai metų po mini serialo „Ligoninė“ („Kingdom“), kurį 1997 m. pratęsė dar keturios „Ligoninės 2“ serijos, Larsas von Trieras pranešė pagal savo scenarijų kursiantis naują serialą „Namas, kurį pastatė Džekas“ („The House That Jack Built“). Kol kas nežinomos jokios būsimo projekto detalės, išskyrus tai, kad filmavimas planuojamas 2016-aisiais ir kad jame filmuosis aktoriai iš įvairių šalių. Būsimo serialo pavadinimas, regis, paimtas iš anglų liaudies poezijos – eilėraščio apie Džeką, kuris pastatė namą ir jame apsigyveno. Paskui name įsikūrė katinas ir šuo, o vėliau – patys įvairiausi svečiai.
 
JAV von Triero serialą perdirbo Stevenas Kingas. Pagal „Ligoninės“ motyvais parašytą jo scenarijų buvo sukurta 13 serijų „Karališkoji ligoninė“ („Kingdom Hospital“).
 
Holivudo antirekordai
2014-ųjų vasarą premjerinius Holivudo filmus pažiūrėjo 15 procentų mažiau žiūrovų nei prieš metus, o surinktos lėšos – mažiausios per daugelį metų. Pirmąkart per pastaruosius 13 metų nė vienas vasaros filmas JAV neuždirbo 300 milijonų dolerių. „Variety“ rašo, kad, ekspertų nuomone, pagrindinė priežastis – menka filmų kokybė, tačiau kino studijų ir platintojų atstovai mano, kad amerikiečiai filmus vis dažniau žiūri internetu. Ekspertai atkreipia dėmesį ir į tai, kad negalima nuvertinti moterų auditorijos, nes būtent žiūrovių dėmesys prisidėjo prie to, kad šios vasaros hitais tapo „Nevykėliai po priedanga 2“, „Beždžionių planetos aušra“, „Piktadarės istorija“ bei „Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos“. Ar šie rezultatai privers Holivudą kurti mažiau pasakojimų, skirtų niekad taip ir nesubręsiantiems berniukams, vis dėlto neaišku.
 
Parengė Ž. P.

 

Benedict Cumberbatch
Benedict Cumberbatch
Lars von Trier
Lars von Trier