7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rugpjūčio kino žemėlapis

Kur galima atsidurti, nuėjus į kino teatrą

„7md“ inf.
Nr. 29 (1090), 2014-07-25
Kinas
„Šimto žingsnių kelionė“
„Šimto žingsnių kelionė“
Rugpjūtį per vasarą apsnūdę kino teatrai vėl pradeda pamažu prisiminti, kad artėja ruduo ir žiūrovus domina ne tik kalbančios beždžionės ar transformeriai, kad kino teatras gali tapti tikra atostogų vieta. Čia galima atsidurti ne tik bet kuriame pasaulio taške, bet ir visatoje ar kieno nors smegenyse. Siūlome kelis tokių kelionių variantus, kurių, beje, nepasiūlys jokia kelionių agentūra (net ir nebankrutuojanti). Tačiau tikrų atradimų dar reiks palaukti.
 
Kelionė į Prancūziją
Kai televizijos ekranuose nuo ryto iki vakaro gali matyti kulinarines laidas ir net valstietiškus valgius garbinančioje Lietuvoje kiekvienas virėjas (ar tik mėgėjas) iškart pasijunta kulinarijos žvaigžde, kino šita epidemija negali nepaliesti. Jos dalis – ir naujausias Lasse’s Hallströmo filmas „Šimto žingsnių kelionė“ („Hundred-Foot Journey“), sukurtas pagal visame pasaulyje populiarią Richardo C. Morais knygą. ...Likimas indų emigrantų šeimą atbloškė į Provanso miestelį. Indai nusprendžia atidaryti restoraną priešais prancūzų kulinarinių tradicijų bastioną, kurio šeimininkė ponia Malori didžiuojasi tuo, kad jos įstaiga nusipelnė „Michelino“ katalogo žvaigždžių. Iš pradžių, žinoma, kyla karas. Paskui paaiškėja, kad jaunas indų virėjas Hasanas turi tobulą skonį, prilygstantį absoliučiai muzikanto klausai. Tačiau filmas skirtas ne tik mėgstantiems laisvalaikį virtuvėje, bet pirmiausia pasiilgusiems Helen Mirren, kuri ir suvaidino rafinuotąją ponią Malori. (Nuo rugpjūčio 22 d.)
 
Kelionės į Graikiją
Ir dar ne šiaip sau Graikiją, o 7-ojo dešimtmečio pradžios. Filme „Apsimetėlis, sukčius ir dama“ („Two Faces of January“) kaip tik tuomet į Atėnus atvyksta spindinti pora – žavingas sukčius Česteris Makfarlandas su jauna žmona Koleta. Jie sutinka amerikiečiu studentą Raidalą. Jaunuolis susidraugauja su žavia turtingų amerikiečių pora, jiems net padaro įspūdį gilios vaikino žinios apie miestą ir vietinių papročius. Tačiau turistinė kelionė – tik pavojingų įvykių pradžia. Pora turi ką slėpti ir netrukus Raidelas tampa jų tamsaus gyvenimo ir sudėtingų santykių dalimi. Filmas sukūręs Hosseinas Amini labiau žinomas kaip scenaristas, „Apsimetėlis, sukčius ir dama“ – jo pilnametražis debiutas. Tačiau kiti vardai traukia lyg magnetas: filmas sukurtas pagal Patricios Highsmith (ja žavėjosi net Alfredas Hitchcockas) romaną, amerikiečių porą vaidina seniai rimtų vaidmenų nekūrę Viggo Mortensenas ir Kirsten Dunst, o Raidelą – Oscaras Isaacas, paskutiniame brolių Coenų filme meistriškai suvaidinęs Liuviną Deivisą. (Nuo rugpjūčio 1 d.)
 
Bretto Ratnerio „Heraklis“ („Hercules“) sugrąžins į dar ankstesnius laikus – į Graikiją prieš 14 tūkstančių metų. Pusdievis Heraklis per visą gyvenimą pažino tik kančią. Atlikęs dvylika žygdarbių ir praradęs šeimą, jis gali rasti nusiraminimą kruvinose kovose. Šeši jo draugai – tokie pat nelaimėliai, gyvenimo prasmę matantys tik ten, kur liejasi kraujas. Visų jų gyvenimą pakeis trakų karalius, panoręs turėti galingiausią pasaulyje armiją ir jai sukurti pakvietęs Heraklį su draugais. Tačiau požiūris į karalių ima keistis, kai šis pradeda puldinėti nekaltus žmones. Reklaminiai filmo klipai įspūdingi, net jei Heraklį suvaidinęs Dwayne’as Johnsonas ir primena raumenų kalną. Filme taip pat vaidina Johnas Hurtas, Rufusas Sewellas, Josephas Fiennesas, įtarimų kelia tik tai, kad šis „Heraklis“ sukurtas ne pagal graikų mitus, o pagal komiksą. (Nuo rugpjūčio 8 d.)
 
Kelionės į JAV:
į Kaliforniją ir Konektikutą
Filmo „Kai ateina ji“ („And so it Goes“) herojaus – nekilnojamo turto specialisto Oreno Litlo (Michael Douglas) nekenčia visi – kolegos, kaimynai, klientai. Kartą pas jį atvažiuoja sūnus ir atveža dešimties metų anūkę, apie kurią Orenas net nežinojo. Sutikęs prižiūrėti mergaitę, kol sūnus kalėjime atliks bausmę, padedamas našlės kaimynės Li (Diane Keaton), vyras pamažu mokosi būti žmogumi. Režisierius Robas Reineris moka kurti sentimentalias pasakas suaugusiems – ko verta kad ir populiari komedija „Kai Haris sutiko Salę“ (naujame filme iš jos pasišaipoma). Pasaulis sensta, tad pasikeitė ir Reinerio herojai, dabar jie jau pensininkai, bet kelias į meilę, kurį turi nueiti visų režisieriaus filmų herojai, išlieka pagrindinė jo kūrybos tema. Bjauriems „Kai ateina ji“ pensininkams kelias taip pat nebus rožėmis klotas, bet mergaitė Sara (Sterling Jerins), kuri juos suartins, tikrai nuostabi. Kitas šios pabrėžtinai archajiškos komedijos pliusas – galimybė neskubant prisiminti, kas Holivudo kine buvo „Šangri La“, kaip skamba Billy Joelo daina „And So It Goes“ ir suprasti dar daugybę kitų subtilių užuominų. Jei tai pavyks, vadinasi, esate tikras Amerikos populiariosios kultūros aborigenas. (Nuo rugpjūčio 1 d.)
 
Į Silvertoną
Lietuvoje dar neturime profesionalių „viesulų gaudytojų“. Steveno Quale’o filmas „Audros sukūryje“ („Into the Storm“) – kaip tik apie juos. Tuos, kurie gali rizikuoti dėl vienintelės, bet ypatingos nuotraukos. Kai dauguma Silvestono gyventojų ieško, kur pasislėpti, o metereologai žada, kad bus dar blogiau, drąsuoliai kartu su filmo žiūrovais – ekstremalių pojūčių mėgėjais – atsidurs viską naikinančios audros branduolyje. (Nuo rugpjūčio 8 d.)
 
Į Niujorką
Scotto Derricksono filmo „Gelbėk mus nuo pikto“ („Devers Us from Evil“) herojus Ralfas (Eric Bana) yra Niujorko policininkas. Jis tiria nusikaltimus, kurių neįmanoma paaiškinti logiškai. Kartą Ralfas sutinka gana netradicišką kunigą (Edgar Ramirez), kuris savo kailiu patyrė, kas yra nuodėmė ir atpirkimas. Jis taps policininko vedliu po blogio pasaulį, vienintelis išsigelbėjimas iš kurio – Dievo malonė. Ji gal ir nematoma, bet Derricsonas pasitiki žiūrovų jausmais, kuriuos be perstojo bombarduoja baisiais, o kartu techniškai net pernelyg tobulais vaizdais; jie tokie įspūdingi, kad nebegali perteikti įtampos, baimės ar nevilties. Todėl ir Niujorkas atrodo taip, lyg būtų visas pastatytas Holivude. (Nuo rugpjūčio 15 d.)
 
Kelionė į Taivaną
Luco Bessono filmą „Liusi“ („Lucy“), matyt, galima vadinti režisieriaus pastanga pagaliau sugrįžti į aukščiausią lygą. Pasirinkęs mėgstamą mokslinės fantastikos žanrą, veiksmą perkėlęs į vis dar egzotišką Taibėjų, jis pasakoja apie prancūzę studentę, kuri, užuot tapusi eiline narkotikų „vežėja“, skrandyje užsiūtai substancijai patekus į organizmą pavirsta pavojingiausia, protingiausia ir galingiausia asmenybe. Scarlett Johansson suvaidinta Liusi pradeda intensyviai jausti viską – orą, vibracijas, gravitaciją, žmones. Ji net gali kontroliuoti materiją. (Nuo rugpjūčio 15 d.)
 
Kelionė į visatos erdves
Jameso Gunno filmas „Galaktikos sergėtojai“ („Guardians of the Galaxy“) sukurtas pagal to paties pavadinimo komiksų seriją, leistą „Marvel Comics“. Filmo herojui, drąsiam keliautojui Piteriui, į rankas pakliūva paslaptingas artefaktas. Jo savininkas yra piktadarys Ronanas, kuriantis planus užgrobti visatą. Netrukus Piteris taps medžioklės objektu ir bus priverstas susijungti su keturiais marginalais iš skirtingų visatos galų. Jie – tikrai ne dovanelė, bet ko nepadarysi, kad išgelbėtumei visatą. Kaip ir daugumoje ekranizuotų komiksų, ir šiame vaidina geri bei įdomūs aktoriai – Chrisas Prattas, Bradley’s Cooperis, Zoe Saldana ir net Benicio del Toro. Kas juos traukia į panašias erdves, atsakykite patys. (Nuo rugpjūčio 1 d.)
 
Parengė Ž. P.

 

„Šimto žingsnių kelionė“
„Šimto žingsnių kelionė“
„Liusi“
„Liusi“
„Apsimetėlis, sukčius ir dama“
„Apsimetėlis, sukčius ir dama“
„Gelbėk mus nuo pikto“
„Gelbėk mus nuo pikto“