7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 26 (1087), 2014-07-04
Kinas Trumpai
Malgorzata Braunek filme „Lokis. Profesoriaus Vitembacho rankraštis“
Malgorzata Braunek filme „Lokis. Profesoriaus Vitembacho rankraštis“
Mirė Małgorzata Braunek
Birželio 23 d. mirė lenkų aktorė Małgorzata Braunek. Aktorė ilgai kovojo su liga. 2012 m. viename interviu ji prisipažino: „Pasirengiau artėjančiai mirčiai.“
 
Aktorė gimė 1947 m., 1969 m. ji baigė aktorystės studijas Varšuvoje. Didžiajame ekrane Braunek debiutavo dar studijų metais. Netrukus į ją dėmesį atkreipė Andrzejus Wajda: Braunek suvaidino šiuolaikinę merginą filme „Musių medžioklė“ (1969) ir polonistikos studentę „Peizaže po mūšio“ (1970). Įsimintinus vaidmenis aktorė sukūrė savo tuometinio vyro Andrzejaus Żuławskio filmuose „Trečioji nakties dalis“ (1970) ir „Velnias“ (1971). 1970 m. ji suvaidino lietuvių bajoraitę Juliją Januszo Majewskio siaubo dramoje „Lokis. Profesoriaus Vitembacho rankraštis“ (pagal Prospero Merimée novelę). 8-ojo dešimtmečio pradžioje Braunek vaidino Varšuvos Nacionaliniame teatre.
 
Žinomiausias aktorės kino vaidmuo – Olenka Henryko Sienkiewicziaus „Tvano“ ekranizacijoje, kurią 1974 m. sukūrė Jerzy Hoffmanas. Braunek tapo ne tik lenkų, bet ir šalių, kur filmas buvo rodomas, numylėtine. Aktorė taip pat įkūnijo kitą lenkų literatūros klasikos heroję – Izabelą Lencką televizijos seriale „Lėlė“ pagal Boleslawo Pruso romaną.

9-ojo dešimtmečio pradžioje ji nutraukė savo aktorės karjerą ir pasirinko budizmą. Braunek rėmė žmogaus teisių judėjimą Kinijoje, buvo vegetarė, gyvūnų teisių gynėja. Į ekranus ji sugrįžo tik 10-ojo dešimtmečio pabaigoje, vaidino televizijos serialuose, 2005 m. nusifilmavo Jaceko Borcucho filme „Tulpės“, pasakojančiame apie trijų šešiasdešimtmečių, kurie pagaliau atranda laiko iš arčiau pažvelgti į savo gyvenimą, draugystę. Didžiulį populiarumą ir žiūrovų simpatijas 2009 m. jai atnešė serialas „Namas prie ežero“ (pagal Małgorzatos Kalicińskos romaną). 2010 m. Braunek sukūrė aktorę, kuri vaidins Simone Weil, Krystiano Lupos pastatyme Varšuvos dramos teatre „Persona. Simonos kūnas“. Lupa taip prisimena Braunek: „Ji visiškai skyrėsi nuo aktorių su išpūstu ego, kuris nežinia nuo ko taip išsipučia – ar nuo vaidmenų, kuriuos vaidina, ar nuo karjeros lenktynių. Ji priklausė kitam pasauliui. Mūsų bendradarbiavimas man buvo ne tik teatrinė, bet ir žmogiška patirtis.“
 
Mirė Elis Wallachas
Birželio 24 d. mirė garsus amerikiečių charakterinis aktorius Elis Wallachas. Jis gimė 1915 m. Niujorke, išeivių iš Rytų Europos šeimoje. Būsimas aktorius kariavo Antrajame pasauliniame kare. Wallachas išgarsėjo vaidmenimis vesternuose. Jis buvo iš pirmosios Lee Strasbergo „Actors Studio“ absolventų laidos. Teatro karjerą aktorius pradėjo 1945-aisiais Brodvėjuje, 1951 m. jis sulaukė prestižinio „Tony“ apdovanojimo už vaidmenį Tennesssee Williamso „Tatuiruotoje rožėje“. Dar 10-ajame dešimtmetyje Wallachas vaidino pagrindinius vaidmenis Brodvėjaus spektakliuose. Garsiausius vaidmenis jis sukūrė Jeano Anouilh’aus, Eugène’o Ionesco, Cliffordo Odetso, Tomo Stoppardo, Arthuro Millerio ir, žinoma, Williamso pjesėse. Dažnai jo partnerė scenoje būdavo žmona aktorė Anne Jackson.
 
Jo debiutas didžiajame ekrane buvo įspūdingas: už emigranto iš Sicilijos vaidmenį Elios Kazano filme „Baby Doll“ (pagal T. Williamso pjesę) aktorius buvo apdovanotas BAFTA premija. Sekso scenos filme sukėlė skandalą, protestavo bažnyčios hierarchai, moralės gynėjai ir spauda, o žurnalas „Time“ pavadino Kazano kūrinį „pačiu šlykščiausiu iš kada nors legaliai rodytų amerikiečių filmų“.
 
Didžiausio populiarumo aktorius sulaukė 7-ajame dešimtmetyje, suvaidinęs įsimintinus vaidmenis Johno Sturgeso „Šauniojoje septyniukėje“ (1960) ir Sergio Leone’s spagečių vesterne „Geras, blogas ir bjaurus“ (1966). Wallachas buvo tas bjaurusis, gerasis buvo Clintas Eastwoodas, blogas – Lee Van Cleefas.
 
Vėliau aktorius vaidino kriminaliniuose filmuose, trileriuose, dramose, bet nevengė ir komedijų, dažnai pasirodydavo televizijos filmuose ir serialuose. 2005 m. Walalchas parašė knygą „Geras, blogas ir aš: mano pasakojimas“. 2010 m. jis buvo apdovanotas „Oskaru“ už kūrybos visumą.
 
Grįžta Jeanas-Paulis Rappeneau
Po 11 metų pertraukos į filmavimo aikštelę grįžta prancūzų režisierius Jeanas-Paulis Rappeneau, garsių filmų „Laukinis“, „Sirano de Beržerakas“, „Husaras ant stogo“ autorius. Aštuntas jo pilno metražo filmas vadinsis „Gražios šeimos“ („Belles familles“), jame vaidins Mathieu Amalricas, Karin Viard, André Dussolier, Gilles’is Lellouche’as, Guillaume’as de Tonquédecas, Nicole Garcia ir Marine Vacth. Veiksmas suksis aplink Amalrico herojų Žeromą, kuris dešimt metų gyvena Šanchajuje. Per komandiruotę į Europą jis nori susitikti su motina ir broliu. Tai bus keistas susitikimas.
 
Rooney Mara „Dangaus namuose“
Amerikiečių aktorė Rooney Mara, neseniai matyta Spike’o Jonze’o filme „Ji“, vaidins pagrindinį vaidmenį Amandos Lindhout knygos „Dangaus namai“ („A House in the sky“) ekranizacijoje. Jos autorė – kanadiečių žurnalistė – aprašė, kaip 2008-aisiais buvo pagrobta Somalyje. Siaubingomis sąlygomis įkaitė praleido 15 mėnesių. Mara bus ir viena filmo prodiuserių.
 
Agnieszka Holland kurs serialą „Kortų namai“
Agnieszka Holland režisuos vieno populiariausių televizijos serialų „Kortų namelis“ („House of Cards“) trečiojo sezono serijas. Pagrindinis serialo veikėjas Frenkas (Kevin Spacey) – įtakingas ir ciniškas Demokratinės partijos politikas. Užmušęs savo meilužę žurnalistę (ji žinojo pernelyg daug), meistriškai regzdamas intrigas politikas siekia tikslo ir tampa viceprezidentu. Frenkui padeda žmona Kler (Robin Wright). „Kortų namelio“ kūrėjai planavo tik du sezonus, tačiau milžiniška serialo sėkmė interneto platformoje „Netflix“ paskatino trečiosios atsiradimą. Holland pareiškė, kad seriale įžvelgia „šekspyrišką ir operišką politikos viziją“. 2006–2007 m. režisierė Lenkijoje sukūrė politinį serialą „Ekipa“, kurio veikėjai buvo politinis elitas.


Parengė Ž. P.

 

Malgorzata Braunek filme „Lokis. Profesoriaus Vitembacho rankraštis“
Malgorzata Braunek filme „Lokis. Profesoriaus Vitembacho rankraštis“
Elis Wallachas filme „Geras piktas ir blogas“
Elis Wallachas filme „Geras piktas ir blogas“
Mathieu Amalric
Mathieu Amalric
Rooney Mara
Rooney Mara
Kevinas Spacey ir Robin Wright seriale „Kortų namelis“
Kevinas Spacey ir Robin Wright seriale „Kortų namelis“