7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 24 (1085), 2014-06-20
Kinas Trumpai
Kadras iš Jeano Vigo prizu apdovanoto filmo „Valgyk savo mirusiuosius“
Kadras iš Jeano Vigo prizu apdovanoto filmo „Valgyk savo mirusiuosius“
Spike’as Lee kuria filmą apie vampyrus
Filmai apie vampyrus, regis, neturi visiškai nieko bendra su Spike’o Lee kūryba („Senis“, „Malkolmas X“). Tačiau neseniai paskelbtos pirmosios naujo režisieriaus filmo „Saldus Jėzaus kraujas“ („Da Sweet Blood Of Jesus“) nuotraukos liudija ką kita. Pats režisierius tvirtina, kad tai bus „juokingas, seksualus ir kruvinas“ filmas apie nuo kraujo priklausomus žmones ir kartu naujoviška meilės istorija. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Michaelas K. Williamsas, Felicia Pearson, Elvis Nolasco. Mažo biudžeto filmas nufilmuotas per 16 dienų, dabar vyksta baigiamieji darbai.
 
Emma Watson ir Ethanas Hawke’as Alejandro Amenabaro filme
Po „Agoros“ (2009) praėjo jau keleri metai ir štai pranešama apie ispanų režisieriaus Alejandro Amenabaro („Jūros gelmėse“, „Kiti“) sugrįžimo filmą. Tai bus trileris „Regresija“ („Regression“), jis pradėtas filmuoti Kanadoje, tačiau veiksmas perkels į 10-ojo dešimtmečio Minesotą. Filmas pasakoja apie detektyvą, tiriantį bylą, kurioje kaltinimus seksualiniu išnaudojimu tėvui pateikė jauna moteris. Tėvas nieko panašaus neprisimena ir net kreipiasi į psichiatrą, prašydamas padėti susigrąžinti prisiminimus. Tačiau laikui bėgant jis supranta, kad atsidūrė sąmokslo centre. Pagrindinius vaidmenis filme kuria Ethanas Hawke’as ir Emma Watson. Filmo premjera JAV numatyta ateinančių metų rugpjūtį.
 
Robertas Carlyle’as kuria debiutinį filmą
Britų aktorius Robertas Carlyle’as, kuriam tarptautinę šlovę atnešė filmas „Traukinių skaičiavimas“, rengiasi debiutuoti kaip režisierius. Jis kuria pilno metražo filmą „Barnio Tompsono legenda“ („The Legend of Barney Thompson“) apie škotų kirpėją, kuris beveik prieš savo valią tapo serijiniu žudiku. Filme vaidina Emma Thompson ir Ray’us Winstonas. Filmavimas jau prasidėjo Glazge.
 
Andrejaus Tarkovskio festivalis
Rusijos Ivanovo srityje birželio 10–15 d. jau aštuntą kartą vyko Tarptautinis Andrejaus Tarkovskio kino festivalis „Zerkalo“ („Veidrodis“). Į konkursinę programą buvo atrinkta 10 jaunų režisierių filmų. Festivalio Didįjį prizą žiuri vienbalsiai skyrė ukrainiečių režisieriaus Miroslavo Slabošpickio debiutiniam filmui „Gentis“ („Plemia“). Šiam filmui atiteko ir žurnalo „Seans“ įsteigtas specialusis Sergejaus Dobrotvorskio prizas. Beje, „Gentis“ šiemet tapo ir Kanų sensacija – buvo apdovanotas trimis festivalio prizais, tarp jų ir Didžiuoju prizu geriausiam „Režisierių savaitės“ filmui. „Genties“ veiksmas nukelia į kurčnebylių internatą. Į jį atvykęs filmo herojus turi išsikovoti savo vietą tarp paauglių. Prizas už geriausią režisūrą paskirtas Izraelio režisieriui Noazui Deshe už filmą „Baltas šešėlis“, kuris šiemet buvo rodytas „Kino pavasario“ programoje „Kritikų pasirinkimas“. Sergejaus Urusevskio prizu už geriausią operatoriaus darbą apdovanotas Ališeras Chamidchodžajevas, nufilmavęs Michailo Ugarovo filmą „Broliai Č“ („Bratja Č“), rodančiame vieną XIX a. pabaigos dieną Čechovų šeimos vasarvietėje. Šis filmas pelnė ir žiūrovų simpatijų prizą. Prizu už geriausią dokumentinį filmą apdovanota Alina Rudnickaja už filmą „Kraujas“ („Krov’“). Lenkų režisierius Krzysztofas Zanussi apdovanotas specialiuoju festivalio prizu už gyvenimo nuopelnus, rusų režisierius Konstantinas Lopušanskis – už indėlį į kino meną.
 
Paskirtas Jeano Vigo prizas
Penktadienį paaiškėjo vieno prestižiškiausių prancūzų kino apdovanojimų – Jeano Vigo prizo laureatai. Jais tapo Jeano-Charles’io Hue pilno metražo filmas „Valgyk savo mirusiuosius“ („Mange tes morts“) ir trumpametražis Sébastieno Betbedero filmas „Inupiluk“. Pirmojo kultinio prancūzų kino kūrėjo prizas skiriamas filmams, kurie „pasižymi nepriklausomybe ir originalumu“.
 
Edgaras Ramirezas bus Simonas Bolivaras
Olivier Assayaso filme „Karlosas Šakalas“ garsiausią 8-ojo dešimtmečio teroristą suvaidinęs Edgaras Ramirezas vaidins Lotynų Amerikos laisvės kovų didvyrį Simoną Bolivarą. Filmo „Išlaisvintojas“ („Libertador“) režisierius Alberto Arvelo žada, kad tai bus epinis kūrinys, atskleisiantis ir karines Bolivaro pergales, ir jo troškimą suvienyti Pietų Ameriką. Filme taip pat vaidina Danny Hustonas, Maria Valverde ir Imanolis Ariasas.
 
Parengė Ž. P.

 

Kadras iš Jeano Vigo prizu apdovanoto filmo „Valgyk savo mirusiuosius“
Kadras iš Jeano Vigo prizu apdovanoto filmo „Valgyk savo mirusiuosius“
Viena pirmųjų naujojo Spike’o Lee filmo nuotraukų
Viena pirmųjų naujojo Spike’o Lee filmo nuotraukų
Filmo „Gentis“ kadras
Filmo „Gentis“ kadras
Robertas Carlyle’as
Robertas Carlyle’as
Emma Watson ir Ethanas Hawke’as Alejandro Amenabaro filme „Regresija“
Emma Watson ir Ethanas Hawke’as Alejandro Amenabaro filme „Regresija“
Edgaras Ramirezas Olivier Assayso filme „Karlosas Šakalas“
Edgaras Ramirezas Olivier Assayso filme „Karlosas Šakalas“