7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 22 (1083), 2014-06-06
Kinas
Aleksandras Sokurovas
Aleksandras Sokurovas
Aleksandras Sokurovas prašo paleisti politinius kalinius
Savaitgalį Sočyje atidarytas 25-asis atviras Rusijos kino festivalis „Kinotavr“. Atidarymo pradžioje garsiam rusų režisieriui Aleksandrui Sokurovui įteiktas festivalio Garbės prizas „Už meninę kalbą, padariusią įtaką pasauliniam kinematografui, ir bekompromisinę pilietinę poziciją.“ Atsiimdamas apdovanojimą, režisierius kreipėsi į Rusijos prezidentą: „Mūsų šalyje tiek daug žmonių neturi laisvės! Vieni jų nusikalto žmonėms ir Dievui, kiti turi savą įsivaizdavimą apie tai, kokia turi būti mūsų šalis, ir tai nesutampa su valstybės organų įsivaizdavimu.... Visada buvo, yra ir bus žmonių, kurie gins demokratijos interesus mūsų šalyje, kuri dabar serga. Jei būtų mano valia, kreipčiausi į prezidentą ir pasakyčiau: „Pone prezidente, paleiskite juos visus į laisvę!“
 
Konkursinės „Kinotavr“ programos žiuri šiemet vadovaus Andrejus Zviagincevas, prieš savaitę apdovanotas Kanų kino festivalio prizu už geriausią scenarijų (filmas „Leviatanas“). Pagrindinėje festivalio programoje bus parodyta 14 filmų. Sokurovas ir Zviagincevas ves kūrybines dirbtuves.
 
Mirė Helma Sanders-Brahms
Gegužės 27 d. mirė vokiečių režisierė, scenaristė ir prodiuserė Helma Sanders-Brahms – viena ryškiausių pokario Vokietijos kino ir vokiečių Naujosios bangos figūrų. Ji sukūrė 16 vaidybinių ir septynis dokumentinius filmus. 1940 m. gimusią režisierę pasaulyje išgarsino filmas „Vokietija, blyškioji motina“ („Deutschland, bleiche Mutter“, 1980) – prieštaringai sutiktas pasakojimas apie Antrojo pasaulinio karo pasekmes eiliniams vokiečiams.
 
Po studijų Vokietijos ir Anglijos universitetuose Helma Sanders-Brahms dirbo televizijoje, italų kino režisierių Sergio Corbucci ir Piero Paolo Pasolini asistente. Kine režisierė debiutavo 1971 m., jos filmuose ryškios moterų išlaisvinimo ir imigrantų darbininkų temos, filmai angažuoti socialiai ir politiškai, kūrėja daug dėmesio skyrė po 1968-ųjų susiformavusiems išsilaisvinimo judėjimams. Helmos Sanders-Brahms filmai buvo rodomi Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje, ne vienus metus ji buvo festivalio filmų atrankos komiteto narė.
 
Naujas Apichatpongo Weerasethakulaso filmas
Tajų režisierius Apichatpongas Weerasethakulas rugsėjį pradės filmuoti „Karalių kapines“ – mokslinės fantastikos filmą apie keistą švytėjimą, atsiradusį karinės ligoninės pacientams virš galvų. Trūkstant vietų ligoninėje, jie perkeliami į senos mokyklos pastatą, po kuriuo kadaise buvo karalių, princų ir princesių kapinės. Sako, kad šis filmas bus ir refleksija apie nemigą.
 
Baisus pasiūlymas
„Sony Pictures“ pasiūlė danų režisieriui Nicolasui Windingui Refnui kurti siaubo filmą „Atnašavimas“ („The Bringing“). Režisieriui pasiūlymas patiko, prasidėjo derybos. Pagrindinis filmo herojus – realiai egzistuojantis Los Andželo viešbutis „Cecil“, pasižymintis labai prasta reputacija. Viešbutyje įvyko kelios savižudybės, 2003 m. vandens talpykloje ant viešbučio stogo buvo rastas merginos lavonas, „Cecil“ apsistodavo serijiniai žudikai – Naktiniu persekiotoju pramintas Richardas Ramirezas ir Jackas Unterwegeris. Pastarasis, beje, dar buvo ir rašytojas. Scenarijaus pagrindas – fiktyvi paslaptingos merginos mirties tyrimo istorija.
 
Krokuva paskelbė laureatus
Šeštadienį paskelbti 54-ojo tarptautinio Krokuvos kino festivalio nugalėtojai. Tarptautinį dokumentinių muzikinių filmų konkursą laimėjo Amandos Sans ir Miguelio Galofré filmas „Atpirkimo dainos“ (Jamaika, Ispanija), tarptautinį dokumentinių filmų konkursą – Elwiros Niewieros ir Piotro Rosołowskio „Domino efektas“ (Lenkija, Vokietija). Šis filmas tapo ir lenkų filmų konkurso nugalėtoju. Tarptautinį trumpametražių filmų konkursą laimėjo lenkų animacinio kino klasiko Jerzy Kucios filmas „Fuga violončelei, dūdelei ir peizažui“.
 
Motociklininkės dienoraščiai
Ką tik pasibaigusio Kanų kino festivalio žiuri pirmininkė ir garsių filmų „Fortepijonas“, „Angelas prie mano stalo“ autorė Jane Campion rengiasi ekranizuoti pernykštį amerikiečių bestselerį – Rachel Kushner „Ugniasvaidžius“ („The Flamethowers“). Šioje knygoje pasakojama apie motociklais besižavinčią merginą, kuri 8-ajame dešimtmetyje persikelia į Niujorką. Ten ji įsimyli italų kilmės dailininką ir kartu su juo vyksta į Italiją, kur bendrauja su vietos kairuoliais.
 
Filmas apie Karolingų imperijos valdovą
Adrienas Brody vaidins svarbiausią XVI a. Europos politinę figūrą – imperatorių Karolį V – naujame Lee Tamahori filme „Imperatorius“ („Emperor“). Režisierius sako, kad tai bus keršto filmas, kuriame bus parodytas „pasileidęs turto, sekso, išdavysčių ir manipuliacijų pasaulis“. Filmavimas prasidės rugpjūtį, bus filmuojama Čekijoje ir Belgijoje.
 
Parengė Ž. P.

 

Aleksandras Sokurovas
Aleksandras Sokurovas
Helma Sanders-Brahms
Helma Sanders-Brahms
Apichatpong Weerasethakul
Apichatpong Weerasethakul
Nicolas Winding Refn
Nicolas Winding Refn
„Domino efektas“
„Domino efektas“
Jane Campion
Jane Campion
Adrien Brody
Adrien Brody