7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Režisierė J.Jackie Baier Vilniuje atidarys savo fotografijų parodą

 

J.Jackie Baier „Julijos portfolio“
J.Jackie Baier „Julijos portfolio“
Jau šiandien Europos šalių kino forume „Scanorama“ įvyks dokumentinio filmo apie iš Klaipėdos kilusią transseksualę Juliją premjera. Filmą sostinės žiūrovams pristatys režisierė J.Jackie Baier ir viena iš filmo prodiuserių Dagnė Vildžiūnaitė.
J.Jackie Baier vardas žinomas kino pasaulyje. 2011 m.  Berlyno kino festivalyje ji pristatė dokumentinį filmą „Gėdos namai“ („House of Shame: Chantal All Night Long“) apie naktinio Berlyno veidus ir užkulisius.  Šis filmas ir režisierė tais pačiais metais viešėjo ir „Scanoramoje“. Naujojo J. Baier kūrinio „Julija“ premjera įvyko šiemet Venecijos kino festivalyje, films iki šiol parodytas dar keliuose tarptautiniuose festivaliuose.
Be kino J.Jackie Baier gyvenime itin svarbią vietą užima fotografija. Pati būdama transseksualė, J. Baier nuo 1999 m. kuria fotografijų ciklus prostitucijos tema, stebi grupę Berlyne dirbančių transseksualių moterų. J. Baier parodos rengtos Berlyno, Kopenhagos, Miuncheno ir Kelno meno galerijose.
Pasak menininkės, pažintis su Julija taip pat prasidėjo nuo fotografavimo. „Sutikusi Juliją iš karto suvokiau, kad tiesiog privalau ją fotografuoti. Šis jausmas buvo abipusis – jai patiko fotografuotis. Iš pradžių tai buvo jos grožio pagrindimas. Vėliau – jos egzistavimo patvirtinimas, įrodymas, kad ji gyveno. O šiandien jai kartais atrodo, kad fotografavimas yra ta priežastis ar pretekstas, dėl kurio žmonės jos ieško,“ – sako J. Baier. Rytoj, lapkričio d. 19 val., „Skalvijos“ kino centre Vilniuje ji atidarys savo fotografijų parodą „Julijos portfolio“.
Parodoje eksponuojama per daugiau nei dešimt metų trunkančią menininkės pažintį su filmo protagoniste kurti Julijos foto portretai. Paroda veiks iki gruodžio 3 d. Įėjimas laisvas. Virtualus žvilgsnis į parodą čia http://youtu.be/--zNYVj0Iq8
Filmas „Julia“ – tai jaudinantis pasakojimas apie iš Klaipėdos kilusį transseksualę, paauglystėje priverstą bėgti iš namų į Vokietiją, parduotą į prostitucijos verslą ir atsidūrusią ties  visiško fizinio ir psichologinio išsekimo riba.
Kartu tai pasakojimas apie universalius dalykus - vienatvę ir šaknų praradimą, nepalaužiamą laisvės troškimą ir viltį patirti bendrumo jausmą bei žmogiškąją šilumą. Tai ne tik transseksualumo, bet apskritai buvimo „kitokiu“ – neįgaliu, kitokios odos spalvos, kitokių įsitikinimų ir t.t. – studija. Tai pasakojimas apie būseną, kurioje atsiduria žmogus, nuo kurio nusisuka visi, įskaitant motiną. Tai kovos už teisę, nepažeidžiant kitų žmonių interesų, būti savimi manifestas.
Filmas sukurtas bendradarbiaujant Vokietijos kino kompanijoms ,,Gamma Bak Filmproduktion”, ,,J.Jackie Baier Filmproduktion” bei lietuvių kino studijai „Just a Moment“. Nuo lapkričio 29 d. filmas bus rodomas daugelyje Lietuvos kino teatrų. Lietuviškai subtitruotą filmo anonsą rasite čia http://www.youtube.com/watch?v=6SC9a4hRJcw
Filmo gamybą dalinai finansavo Kultūros rėmimo fondas, filmo sklaidą Lietuvoje remia Lietuvos respublikos kultūros ministerija.

 

J.Jackie Baier „Julijos portfolio“
J.Jackie Baier „Julijos portfolio“