7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filmą „Julija“ pristatys režisierė

 

„Julija“
„Julija“
Dokumentinis filmas „Julija“, kurio pasaulinė premjera įvyko šių metų Venecijos kino festivalyje, Lietuvoje pirmą kartą bus parodytas Europos šalių kino forume „Scanorama“. Lapkričio 11 d. premjeriniame seanse „Juliją“  pristatys režisierė J. Jackie Baier.
 
Berlyne gyvenanti ir kurianti kino režisierė, prodiuserė ir fotografė J. Jackie Baier pati yra transseksualė. Nuo 1999 m. ji kuria fotografijų ciklus prostitucijos tema, stebėdama grupę Berlyne dirbančių transseksualių moterų. „Su Julija susipažinau 2003 m. Vilmersdorfo bare. Kurį laiką dirbome ten „užeigos merginomis“, siūlydamos lankytojams pirkti alkoholį, seksą, bet ką, kas generavo „grynuosius“. Tačiau abi greitai iškritome iš verslo. Aš, pasak šeimininkės, nebuvau pakankamai gera prostitutė (ir ji buvo teisi), o Julija pasidavė įpročiui žodžiais tvirkinti klientus. Tai negalėjo gerai baigtis“, – prisimena J. Jackie Baier.
 
Pasak režisierės, ją sužavėjo Juljos euforija ir džiaugsmas, kad ji galiausiai gali būti tuo, ko ilgai troško. Ji prieš nieką nebelenkia galvos ir nebebijo sakyti tai, ką mano. Ji yra Julija K. – laisvos valios moteris, kuri niekada nepriklausys nė vienam vyrui. Tačiau kartu jos akyse atsispindi absoliuti vienatvė ir seniai patirtos gyvenimo dramos aidai.
 
„Julija panaši į vieną iš mano jaunystės idealų – 6-ajame ir 7-ajame dešimtmečiais Niujorke gyvenusią transseksualią dramaturgę Jackie Curtis. Ji sakė: „Tiesiog vaikštinėdama miesto gatvėmis daugiau prisidedu prie revoliucijos ir pokyčių nei visos  jūsų skrajutės, lozungai ir kitos nesąmonės“, – sako J. Jackie Baier.
 
Europos šalių kino forume „Scanorama“ režisierė lankysis antrą kartą. 2011 m. ji pristatė filmą „Gėdos namai“. „Scanoramos“ direktorė Gražina Arlickaitė sako: „J. Jackie Baier renkasi nepopuliarias, skaudžias ir sudėtingas temas. Jos filmų protagonistai – visuomenės užribio žmonės. Kontroversiški jų portretai ir šokiruoja, ir traukia. Tokia ir jos filmo „Julija“ herojė. Ar ištiesite jai ranką?“
 
Filmas „Julija“ – pasakojimas apie iš Klaipėdos kilusią transseksualę, paauglystėje priverstą bėgti iš namų į Vokietiją, parduotą į prostitucijos verslą ir atsidūrusią ant visiško fizinio ir psichologinio išsekimo ribos.
 
Kartu tai pasakojimas apie universalius dalykus – vienatvę ir šaknų praradimą, laisvės troškimą ir viltį patirti bendrumo jausmą bei šilumą. Tai ne tik transseksualumo, bet apskritai buvimo „kitokiam“ – neįgaliam, kitokios odos spalvos, kitokių įsitikinimų ir t.t. – studija. Tai pasakojimas apie būseną, kurioje atsiduria žmogus, nuo kurio nusisuka visi, net motina.
 
Filmas sukurtas bendradarbiaujant Vokietijos kino kompanijoms ,,Gamma Bak Filmproduktion“, ,,J. Jackie Baier Filmproduktion“ bei lietuvių kino studijai „Just a Moment“. Filmo gamybą dalinai finansavo Kultūros rėmimo fondas, filmo sklaidą Lietuvoje remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. Nuo lapkričio 29 d. filmas bus rodomas Lietuvos kino teatruose.

 

„Julija“
„Julija“