7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

 

Živilė Pipinytė
Nr. 36 (1050), 2013-10-04
Kinas
Catherine Deneuve
Catherine Deneuve

 

Bus „Chinawood“
Praėjusią savaitę Leonardo Di Caprio, Johnas Travolta, Catherine Zeta-Jones ir Nicole Kidman kartu su didžiausių Holivudo studijų atstovais bei prodiuseriais lankėsi Kinijoje, Čingdao prie Geltonosios jūros. Čia maždaug už 8 milijardus dolerių kinai stato „Qingdao Oriental Movie Metropolis“ – kino ir televizijos studijų, brangių viešbučių ir pramogų parkų konglomeratą. Jo atidarymas numatytas 2017-aisiais. Šio projekto iniciatorius – kinų milijardierius Wang Jianlin, kuris nori pakeisti pasaulio kino žemėlapį. 59-erių Wang Jianlin – vienas turtingiausių kinų, savo milijardus jis užsidirbo iš nekilnojamojo turto verslo. Wang Jianlin priklauso ne tik viešbučiai, biurų pastatai ar prekybos namai, bet ir 6 tūkstančiai kino teatrų. 2012 m. jis įsigijo ir JAV kino tinklą AMC ir rengiasi perduoti 20 milijonų dolerių JAV kino akademijos muziejaus Los Andžele statybai. Už tai Akademija bendradarbiaus rengiant 2016 m. planuojamą Čingdao kino festivalį.
JAV kino bilietų parduodama vis mažiau. George’as Lucasas mano, kad prodiuseriai vengia rizikos ir kuria didelio biudžeto filmus, užuot suteikę šansą jauniems, talentingiems kūrėjams. Panašiai mano ir Stevenas Spielbergas bei Stevenas Soderberghas, kuris neseniai skundėsi „New York Times“, kad „kino pramonė dabar menkina režisierius“.
Užtat Kinijoje optimizmo daug. Wang Jianlin iš pradžių planavo statyti kino studijas, bet galiausiai nusprendė sujungti kino gamybą, pramogas ir turizmą. Tai jis vadina „integruotu kultūros verslu“. Naujajame centre bus kino ir vaško skulptūrų muziejai, automobilių salonai, viešbučiai, jachtų klubai, barai, net privačios klinikos. Miestelyje dirbs 50 Kinijos kino studijų, jos turės 20 paviljonų, iš kurių didžiausio plotas – net 108 tūkstančiai kvadratinių metrų, o kitas bus skirtas povandeniniams filmavimams. Kinijoje bilietų pardavimas kasmet auga apie 30 procentų, tačiau vis dar stinga kino salių, be to, valstybė garsėja piratavimo mastais. Vis dėlto pagrindinė kinų kinematografo bėda yra cenzūra. Įtarūs cenzoriai įveda vis naujus draudimus, pavyzdžiui, neseniai buvo uždrausta kurti filmus, kurių siužete yra kelionės laiku motyvas. Kasmet Kinijoje pagaminama 400 filmų (daugiau – tik JAV ir Indijoje), bet tik keli iš jų verti dėmesio. Iki šiol brangiausias kinų filmas – ir Lietuvoje rodytos Zhang Yimou „Karo gėlės“ apie Nankino žudynes 1937-aisiais – nesulaukė net „Oskaro“ nominacijos. Tačiau didžiausią pelno už parduotus bilietus dalį atneša amerikiečių filmai, kurių, norint apsaugoti nacionalinį kiną, per metus įsileidžiama tik 40.
 
Rusų kinematografininkai kurs filmą apie Tomą Venclovą
Lietuvoje lankosi rusų kino kritikas ir intelektualų mėgstamo tinklalapio www.colta.ru vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Michailas Ratgauzas. Jis rengiasi kurti dokumentinį filmą apie poetą Tomą Venclovą. Būsimo filmo prodiuserė – kino kritikė ir filmo „Antonas čia, šalia“ režisierė Liubov Arkus. Filmavimai Vilniuje planuojami ateinančių metų pavasarį.
 
Televizijos kanalas CNN atsisakė filmo apie Hillary Clinton
Pasak režisieriaus Charleso Fergusono, jis nusprendė atsisakyti kurti dokumentinį filmą apie Hillary Clinton, nes nė vienas iš žmonių, susijusių su filmo heroje, nesutiko duoti jam interviu. Atsisakė ir respublikonų partijos nariai, motyvuodami tuo, kad toks filmas prisidės prie būsimos JAV prezidento rinkimų, kuriuose esą dalyvaus Clinton, kampanijos. Režisieriaus pastangos pasikalbėti su Clinton taip pat baigėsi nesėkme. Fergusonas prieš kelerius metus išgarsėjo dokumentiniu filmu „Inside Job“, kuris buvo parodytas Kanuose ir pelnė 2010 m. „Oskarą“ geriausiam dokumentiniam pilno metražo filmui. Šiame filme režisierius siekė parodyti, „kaip finansų sistema visiškai sugadino JAV“ ir kaip kilo 2008 m. finansų krizė.
 
Europos kino akademija pagerbs Catherine Deneuve
Europos kino akademija šiemet pagerbs prancūzų aktorę Catherine Deneuve, kuriai skirtas apdovanojimas už gyvenimo nuopelnus. Gimusi aktorių šeimoje, Catherine Deneuve karjerą kine pradėjo paskatinta sesers Françoise Dorléac, kuri 1967 m. žuvo autokatastrofoje. Šlovę Deneuve atnešė Jacques’o Demy filmas „Šerburo lietsargiai“ ir Romano Polanskio „Pasišlykštėjimas“.
Per ilgą gyvenimą kine Deneuve tapo prancūzų kino simboliu, jai teko vaidinti paslaptingas gražuoles, savimi patenkintas buržua, biseksualias vampyres ir paprastas moteris, ji bendradarbiavo su garsiais režisieriais Luisu Bu
ñueliu, François Truffaut, André Téchiné, Larsu von Trieru, François Ozonu. Catherine Deneuve pagerbė Berlyno, Kanų, Venecijos kino festivaliai, ji pelnė kelis „Cezarius“ ir buvo nominuota „Oskarui“ už vaidmenį Régis Wargnier filme „Indokinija“. Iš viso aktorė suvaidino per 100 filmų. Dabar ji filmuojasi Benoît Jacquot filme „Trys širdys“.
 
Trys animaciniai filmai pretenduos į Europos kino apdovanojimą
Europos animacinio kino asociacijos deleguota komisija paskelbė tris kandidatus į geriausio 2013 m. Europos animacinio filmo apdovanojimą. Tai „Valso su Baširu“ autoriaus Ari Folmano naujausias filmas „Kongresas“ („Congress“, Izraelis, Vokietija, Lenkija, Liuksemburgas, Prancūzija, Belgija), sukurtas Stanislawo Lemo apsakymo motyvais, Alaino Ughetto meilės istorija „Jasmine“ (Prancūzija) ir Enzo d’Aiò „Pinokis“ („Pinocchio“, Italija, Liuksemburgas, Prancūzija, Belgija). Iškilminga Europos kino apdovanojimų ceremonija vyks gruodžio 7 d. Berlyne. Primename „7md“ skaitytojams, kad jie gali balsuoti už geriausią Europos filmą.
 
Jude’as Law remia baltarusius
Britų aktorius Jude’as Law ir baltarusių aktorius bei režisierius Nikolajus Chalezinas kartu nusifilmavo Vladimiro Ščerbanio trumpo metražo filme „Ryšys“ („Connection“). Filmo tikslas – paremti kovą už žodžio laisvę Baltarusijoje ir padėti suprasti priverstinius emigrantus iš šios šalies. „Ryšio“ siužetas paprastas, bet jį įkvėpė realus atsitikimas: du aktoriai iš skirtingų šalių susitinka oro uoste. Jie turi daugiau bendra, nei abiem iš pradžių atrodo. Po 2010 m. falsifikuotų prezidento rinkimų daug opozicionierių buvo suimti, „Laisvasis baltarusių teatras“ prarado stogą virš galvos, jo aktoriai buvo priversti bėgti į užsienį. Dabar teatras vaidina spektaklius Anglijoje, o Jude’as Law šį teatrą rėmė dar Baltarusijoje, yra vaidinęs viename jų spektaklyje.

 

Catherine Deneuve
Catherine Deneuve
„Kongresas“
„Kongresas“
Jude Law
Jude Law