7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Blogio ribos

Krėsle prie televizoriaus

 

Jonas Ūbis
Nr. 36 (1050), 2013-10-04
Kinas
„Numylėtieji kaulai“
„Numylėtieji kaulai“
...2008-ųjų rugsėjis. Pasaulinė ekonominė krizė jau prasidėjo, bet JAV dar nenujaučia, kokia katastrofa priartėjo, o grupės finansininkų Volstryte laukia kelios siaubingos dienos. Taip trumpai galima būtų papasakoti J.C. Chandoro filmo „Rizikos riba“ (BTV, 9 d. 21.30) siužetą. Neapsiriksite paskyrę jam trečiadienio vakarą. Tai – pirmasis vaidybinis filmas apie krizę, iš kurios pasaulis vis dar bando išbristi. Ir kartu pats tikriausias trileris, kuris dar ir paaiškina ne vieną globalios ekonomikos paradoksą. Taigi nauda akivaizdi, net jei negalite pasigirti milijonu savo sąskaitoje.
 
Vieno didžiausių investicinių bankų bendradarbis, pasitelkęs naują rinkos analizės programą, gauna stulbinamą prognozę: akcijos kris, rinka žlugs, bankas (beje, filmo interjerai specialiai primena „Leman Brothers“) praras viską. Kitą dieną jis atleidžiamas iš darbo. Duomenis vyras perduoda buvusiam padėjėjui. Vakare visiems banke jau aišku, kad žlugimo išvengti neįmanoma. Dabar jiems iškilo pasirinkimo problema – skubiai pardavinėti akcijas ir milijonus akcininkų paversti beturčiais, ar bandyti gelbėtis. Sprendimą, nuo kurio priklausys ir pačių sprendėjų ateitis, reikia priimti per vieną naktį.
 
Taip pamažu pagrindine filmo tema tampa moralinės kiekvieno personažo dilemos, juolab kad jiems aišku: tas, kuris pirmas sukels krizę ir įkiš nieko nebevertą produktą pirkėjams, išloš milijonus. Banko prezidentui, žinoma, pirmiausia rūpi gelbėti savo kailį. Tačiau „Rizikos riboje“ nebus patenkintų personažų. Vienas pardavė idealus, kad sumokėtų namo kreditą, kitas prarado meilę, nes labiau troško sėkmės. Režisierius vis baksnoja: už darboholizmą mokama vienatve, nepasitikėjimu, neuroze. Todėl, manau, pagrindinius vaidmenis filme kūrę Kevinas Spacey, Jeremy Ironsas, Demi Moore ir Paulas Bettany buvo patenkinti – jų personažai sudėtingi ir net nenuspėjami. Tačiau J.C. Chandoras siekė daugiau – jis nori parodyti, kad finansininkams koją pakišo jų pačių įsitikinimai, aukšto statuso siekis. Tad ekonomikos žlugimas turi moralinį lygmenį – „Rizikos riboje“ tai amerikietiškos svajonės žlugimas.
 
Debiutantas J.C. Chandoras – ne tik kino režisierius, bet ir nekilnojamojo turto verslininkas, „Rizikos riba“ gali nustebinti menkiausių detalių autentiškumu. Todėl jis taip įtikinamai kuria naują kino niekšą – bankininką. Jis atitinka milijonų nuo krizės nukentėjusių žmonių įsivaizdavimus apie priešą. Kadaise tuo priešu amerikiečiams buvo sovietų agentas arba žiaurus mafiozas. Dabar atėjo arabų teroristų ir bankininkų laikai. Tai, kas dabar vyksta bankuose, lemia milijonų žmonių likimus. Kai 1987 m. Oliveris Stone’as filme „Volstrytas“ analizavo biržos lošėjus, kovojančius už didžiulius pinigus, dauguma žiūrovų filmą suprato kaip tiesiog įžvalgų uždaros bendruomenės portretą. Dabar tie finansininkai ir jų rizikingos operacijos suvokiami jau kitaip. Neatsitiktinai tokia simboliška yra viena „Rizikos ribos“ scena, kurioje Spacey personažas laidoja savo kieme mylimą šunį. Net susimąsčiau, ką jis laidoja: savo žmogiškumą ar kapitalizmą?
 
Debiutinio Martino McDonagho filmo „Reikalai Briugėje“ (BTV, 10 d. 21.30) personažai – du samdomi žudikai – sprendžia ne tokias globalias problemas. Tiesiog Rėjus ir Kenas neįvykdė užduoties Londone, atsitiktinai nužudė berniuką ir šefas išsiuntė juos į mažą Belgijos miestelį. Gražiojoje Briugėje galima džiaugtis netikėta ramybe, nuobodžiauti ir kęsti sąžinės kančias. Juodasis humoras ir, regis, 134 kartus filme nuskambėjęs žodelis „fuck“ tik paryškina „Reikalų Briugėje“ tragizmą.
 
1927 m. dar menkai kam žinomas Alfredas Hitchcockas sukūrė nebylų filmą „Nuomininkas“. Jo pabaiga buvo gana kompromisinė, mat pagrindinį vaidmenį vaidino žiūrovių numylėtinis Ivoras Novello ir prodiuseriai nepageidavo, kad žvaigždės personažas taptų žudiku. Davidas Ondaatje, 2009-aisiais pasikėsinęs į „Nuomininką“ (TV1, šįvakar, 4 d. 23.10), veiksmą perkėlė į mūsų dienų Holivudą. Pagyvenęs detektyvas (Alfred Molina) tiria serijinio žudiko bylą – šis žudo prostitutes. Kita siužeto linija pasakoja apie psichiškai nestabilios merginos ir jos mįslingo nuomininko santykius. Kažkodėl neabejoju, kad pasižiūrėjęs šį filmą kiekvienas save gerbiantis snobas nuspręs prisiminti ir Hitchcocką. Ir bus teisus.
 
Filmais apie hobitus išgarsėjęs Peteris Jacksonas moka kurti ir filmus apie žudikus. TV3 (6 d. 23.40) parodys jo „Numylėtuosius kaulus“ (2009). Be fantazijų jis neapsiėjo ir šįkart – filmo herojė yra keturiolikmetė, kurią išprievartavo ir nužudė maniakas kaimynas. Ji stebi savo namiškių gyvenimą iš aukštybių ir nori, kad žudikui būtų atkeršyta. Pagrindinę heroję suvaidino žiūrovų akyse užaugusi, nuo mažens besifilmuojanti Saoirse Ronan. Jos herojės – vampyrės, aukos, samdomos žudikės – taip pat tiksliai apibūdina laiką ir jo rizikos ribas.
 
Jūsų –
Jonas Ūbis

 

Žymos:
Jonas Ūbis,
„Numylėtieji kaulai“
„Numylėtieji kaulai“
„Rizikos riba“
„Rizikos riba“