7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Snobu būti sveika

Krėsle prie televizoriaus

 

Jonas Ūbis
Nr. 33 (1047), 2013-09-13
Kinas
„Česo įrašai“ ir kadilakai“
„Česo įrašai“ ir kadilakai“
Balandį miręs garsus amerikiečių kritikas Rogeris Ebertas rašė: „Česo įrašai“ ir kadilakai“ – jaudinantis dokumentas, atskleidžiantis juodosios muzikos evoliuciją. Jis tobulai paaiškina, kodėl tą muziką taip pamėgo baltieji.“ Muzikinį Darnello Martino filmą šįvakar (13 d. 22.50) parodys TV1 „Snobo kinas“.
„Česo įrašai“ ir kadilakai“ (tokį gremėzdišką pavadinimą vietoj „Cadillac Records“ galėjo sugalvoti tik lietuvių snobai) nukels į 5–7-ojo dešimtmečio Čikagą ir parodys Leonardo Chesso bei su jo įrašų studija „Chess Records“ susijusių menininkų gyvenimo tarpsnį. Beje, pirmieji studijos įrašai buvo pardavinėjami Chesso kadilake. Studijoje prasidėjo daugybės legendinių dainininkų karjera. Chessą filme sukūrė Adrienas Brody, dainininkę Ettą James – Beyoncé Knowles. Ji įrašė ir penkias filmo dainas, tarp kurių buvo Ettos James „At Last“. Praėjus mėnesiui po filmo premjeros, Beyoncé šią dainą sudainavo JAV prezidentu pirmąkart išrinkto Baracko Obamos inauguracijos pobūvyje. Beyoncé dainuojant šią dainą, JAV prezidentas šoko su žmona Michelle. Visus prezidentus mylintiems lietuvių snobams, manau, šis faktas turi imponuoti.
Man labiau patinka kitoks snobizmas. Mėgstu anglų literatūrą, kuri yra gera tikrojo snobizmo mokykla. Beje, anglai tai daro net smagiai. LRT sekmadienį (15 d. 21.15) primins žavią Mike’o Newello komediją „Ketverios vestuvės ir vienerios laidotuvės“, kuri taip pat gali duoti puikių pamokų pradedantiesiems snobams. Juk nuo tada, kai šiame filme nuskambėjo Wystano Hugh Audeno „Šermenų bliuzas“, anglai per laidotuves dažniausiai skaito būtent šį eilėraštį.
„Ketverios vestuvės ir vienerios laidotuvės“ ilgai buvo pačiu pelningiausiu britų filmu – iki 1999 m. jis surinko 260 milijonų dolerių, nors pagrindinį vaidmenį suvaidinęs Hugh Grantas filmuojant manė, kad filmas neabejotinai sužlugs. Kine rezultatas dažnai nenuspėjamas, juolab kad žiūrovai dažnai mato filme tai, ko jame nėra. Arba atvirkščiai.
Režiserius, kurio pavardė skamba itin aristokratiškai – Florianas Maria Georgas Christianas Grafas Henckelis von Donnersmarckas, – augo net keliuose miestuose: Berlyne, Frankfurte prie Maino, Briuselyje ir Niujorke. Tuometiniame Leningrade jis studijavo rusų kalbą, Oksfordo universitete – filosofiją, politinius mokslus ir politinę ekonomiją, Miunchene – kino režisūrą. 2006 m. jo pirmasis pilnametražis filmas „Kitų gyvenimai“ buvo apdovanotas „Oskaru“ geriausiam filmui užsienio kalba. Antrojo teko laukti penkerius metus. 2010-aisiais JAV sukurtą „Turistą“ šeštadienį (14 d.21 val.) parodys LNK. Amerikiečių turistą Frenką, kuris atvyksta į Italiją gydyti širdies žaizdų, filme suvaidino Johnny Deppas. Venecijoje Frenkas susipažįsta su paslaptinga moterimi Eliza (kas, jei ne Angelina Jolie). Atrodytų, žaizdos ims gyti, bet Frenko planus sujaukia intrigos ir nuolat besidauginantys pavojai. Informacija snobams: visi Jolie drabužiai siūti rankomis ir specialiai jai, išskyrus seną pilką suknelę, kurios autorius – pirmasis JAV aukštosios mados kūrėjas Charlesas Jamesas.
Tikri snobai dabar tapo ekologiško maisto gerbėjais, todėl jiems neprošal būtų pasižiūrėti Jonathano Kingo „Avis žudikes“ ( BTV, 14 d. 24.00). Paniškai bijantis avių Henris grįžta į tėvo fermą, kad perduotų reikalus broliui. Jis nežino, kad broliukas fermoje užsiima genų inžinerija. Tad nenuostabu, kad netrukus tūkstančiai avių virsta kraujo ištroškusiomis plėšrūnėmis. Specialiuosius filmo efektus kūrė ne bet kas, o tie, kurie dirbo ir su „Žiedų valdovu“.
Apie tai, kad kalbos barjeras gali sutrukdyti susikalbėti ekscentriškiems amerikiečiams ir konservatyviems meksikiečiams, Amerikoje ieškantiems darbo ir geresnio gyvenimo, sukurtas ne vienas filmas. Jameso L. Brookso „Spangliška“ (TV1, 14 d. 21 val.) taip pat apie tai. Kol meksikietė Flora ir jos dukra išmoks suprasti turtingus savo darbdavius, kils daug nesusipratimų. Bet aš joms pavydžiu, nes galiausiai filmo herojams pavyks susikalbėti. Kad man pavyks išmokti lietuvių snobų naujakalbę, kur knibžda visokių „diskursų“, „skirčių“ ir panašių „kartočių“, jau abejoju. Pastebėjau, kad ir mūsų televizijos vis dažniau prabyla pseudointelektualiu slengu. Kita vertus, gal tai geriau už paprastą kaip mykimas laidų vedėjų pataikavimą krepšinio ir bėdų turgus liaudžiai. Kaip sakė vienas kino kritikas, blogos vestuvės visada smagiau už geras laidotuves.
Jūsų –
Jonas Ūbis

 

„Česo įrašai“ ir kadilakai“
„Česo įrašai“ ir kadilakai“
„Turistas“
„Turistas“
„Avys žudikės“
„Avys žudikės“