7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Meilės ir neapykantos istorijos bei pamiršti filmai

Pirmadienį prasideda Gdynės kino festivalis

Živilė Pipinytė
Nr. 32 (1046), 2013-09-06
Kinas
„Vardan“
„Vardan“

 

Rugsėjo 9 d. prasidės 38-asis Gdynės kino festivalis. Paskutiniais metais keitėsi jo pavadinimas, laikas, reglamentas, vadovai, bet festivalis išsaugojo savo esmę ir tikslą – įvertinti vaidybinio lenkų kino situaciją, pristatyti svarbiausius per metus sukurtus filmus. Šiemet konkurse dalyvaus 14 filmų. Pasak renginio meno vadovo Michało Chacińskio, tai turi būti vienas įdomiausių pastarojo dešimtmečio festivalių. Konkursinėje programoje atsidūrė ir keli Lietuvoje jau rodyti filmai – šiemet „Kino pavasario“ apdovanojimą pelnęs Sławomiro Fabickio „Myliu“, taip pat „Kino pavasaryje“ rodyti Katarzynos Rosłaniec „Mamos liūdesys“ ir Andrzejaus Jakimowskio „Įsivaizduok“ bei dabar vykstančioje Lenkų kino savaitėje rodomi Wojciecho Smarzowskio „Kelių policija“ ir debiutanto Tadeuszo Królio „Paskutinis aukštas“.
Išskyrus pastarąjį, šie filmai buvo rodyti Lenkijos ekranuose ir sulaukė didelio dėmesio. Itin daug diskusijų sukėlė Ryszardo Bugajskio „Susitarimas“ („Układ zamknięty“), kurio scenarijaus pagrindu tapo Lenkijoje vis dar prisimenama byla, kai trys verslininkai buvo neteisingai apkaltinti nesumokėję mokesčių ir prarado turtus bei gerą vardą. Nors vėliau buvo išteisinti, jie liko sužlugdyti materialiai ir psichiškai. Prokurorą šiame filme suvaidinęs Januszas Gajosas, matyt, bus vienas rimčiausių pretendentų į apdovanojimą už geriausią vyro vaidmenį.
Konkurse atsidūrė ir šiemet Karlovi Varuose apdovanota Tomaszo Wasilewskio homoseksualinė drama „Plaukiantys dangoraižiai“ („Płynące wieżowce“), gerų vertinimų taip pat Karlovi Varuose sulaukusi Joannos Kos-Krauze ir Krzysztofo Krauze’s nespalvota „Papuša“ („Papusza“) – biografinis pasakojimas apie pirmą romų poetę – ir vieno garsiausių lenkų „nepriklausomųjų“ Bodo Koxo „Mergina iš spintos“ („Dziewczyna z szafy“).
Konkurse – ir šiemet Berlyne apdovanotas naujausias Małgośkos Szumowskos („Jos“) filmas apie homoseksualų kunigą „Vardan“ („W imię“), ne vieną tarptautinį festivalį apkeliavęs Jaceko Borcucho filmas „Tai, kas išlieka“ („Nieulotne“), pasakojantis dviejų Ispanijoje susipažinusių lenkų studentų meilės istoriją.
Pagrindiniame konkurse laukia ir ne viena premjera: patyrusio komedijų meistro Jaceko Bromskio filmas „Bilietas į Mėnulį“ („Bilet na Księży“) nukels į 1969-uosius ir pasakos apie dviejų brolių kelionę per Lenkiją, Maciejaus Pieprzycos „Noriu gyventi“ („Chce się żyć“) – tikrais įvykiais paremtą neįgalaus berniuko istoriją, D. Britanijoje kuriančio Paweło Pawlikowskio „Ida“ – apie merginą, kuri prieš duodama vienuolės įžadus leidžiasi į kelionę, norėdama sužinoti tragišką savo šeimos istoriją.
Tradiciškai pagrindinio konkurso filmus vertins tarptautinis žiuri, kuriam vadovaus rašytojas, dramaturgas ir scenaristas Januszas Głowackis, o nariais bus režisierės Agnieszka Holland ir Urszula Antoniak, aktorė Agata Buzek, vokiečių kino pramonės atstovė Kirsten Niehuus ir britų scenaristas bei režisierius Christopheris Hamptonas, tarp kurio darbų – ir pas mus gerai žinomi „Pavojingi ryšiai“ bei „Pavojingas metodas“.
Jau žinomas ir pirmasis festivalio laureatas – „Platinos liūtais“ už viso gyvenimo kūrybą bus pagerbtas Jerzy Antczakas, ne vienos žiūrovų kartos prisimenamų „Dienų ir naktų“ režisierius.
Tačiau Gdynės kino festivalis – tai ne tik pagrindinis konkursas. Vyks Jaunojo kino konkursas, lenkų nepriklausomo kino peržiūros, į konkursą nepatekę, bet dėmesio verti filmai bus rodomi atskiroje Panoramos programoje. Tradiciškai Gdynėje bus galima pamatyti ir kino mokyklų studentų darbus.
Gdynė kasmet stebina ir originaliomis retrospektyvomis. Viena iš jų, „Gryna klasika“, prasidėjo prieš penkerius metus ir kasmet pristato naujai restauruotus klasikinius lenkų filmus, antroji šiemet bus skirta pamirštiems 7-ojo ir 8-ojo dešimtmečių lenkų mokslinės fantastikos filmams. Jie pasižymi ne tik originaliu stiliumi, bet ir itin menkais biudžetais, kuriuos turėjo paslėpti režisierių vaizduotė.
Gdynėje laukia ir dar bene dešimt įvairių specialiųjų programų, rodymų, susitikimų su autoriais, paskaitų. Visam tam skirta nei daug, nei mažai – šešios dienos. Apie tai, ką spėjau pamatyti per pirmas – jau kitose „7md“.

 

„Vardan“
„Vardan“
„Noriu gyventi“
„Noriu gyventi“
„Ida“
„Ida“