7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

 Pagal užsienio žiniasklaidą 

Parengė Ž.P.
Nr. 33 (1047), 2013-09-13
Kinas
„Ben Huras“
„Ben Huras“

 

Nauja „Ben Huro“ ekranizacija
Holivudo studija MGM rengiasi dar kartą ekranizuoti Lewiso Wallace’o romaną „Ben Huras“. Jis pasakoja apie turtingą ir kilmingą žydą Judą Ben-Hurą, kurį išduoda jo draugas romėnas. Iki „Vėjo nublokštų“ knyga buvo laikoma įtakingiausiu krikščionišku romanu JAV. Patyręs daugybę išbandymų ir dykumoje susitikęs su Kristumi, Ben Huras tampa tikru krikščioniu. Pirmoji šio romano ekranizacija buvo sukurta 1907 metais. Penkiolikos minučių trukmės filmą kūrė Sidney’us Olcottas ir Frankas Oakesas Rose’as.
 
1925 m. jau 143 minučių filmą sukūrė Fredas Niblo. Pagrindinį vaidmenį jis patikėjo vienai populiariausių nebyliojo kino žvaigždžių Ramonui Novarro. Į kino istoriją įėjo lenktynių scena, kurioje nusifilmavo svarbiausi 3-iojo dešimtmečio Holivudo prodiuseriai ir aktoriai Samuelis Goldwynas, Douglasas Fairbanksas, Lillian Gish, Mary Picford, Haroldas Lloydas, Joan Crawford, Johnas Barrymore’as, Johnas Gilbertas ir kiti.
 
Labiausiai žinoma 1959 m. ekranizacija, vainikavusi 6-ojo dešimtmečio istorinių kostiuminių filmų iškilimą. 11 „Oskarų“ apdovanotame Williamo Wylerio filme pagrindinį vaidmenį suvaidino Charltonas Hestonas.
 
Dabar MGM derasi su prodiuseriu ir režisieriumi Timuru Bekmambetovu, kuris neseniai JAV sukūrė filmą „Abraomas Linkolnas. Vampyrų medžiotojas“.
 
Apie ksenofobiją ir nacionalizmą
Ksenofobijos ir buitinio nacionalizmo temą tragikomedijoje „ČB“ rutulios jaunas rusų režisierius Jevgenijus Šeliakinas. Pagrindinis veikėjas nacionalistas (Aleksejus Čadovas) netikėtai „įgyja“ angelą sargą, kuriuo tampa neseniai jo užmuštas sukčius iš Kaukazo (Merabas Ninidzė). Nacionalistas ir kaukazietis bus priversti susigyventi vienas su kitu ir pakeisti požiūrį į gyvenimą. Filme taip pat vaidins Sergejus Makoveckis, Marija Andrejeva, Jekaterina Rednikova.
 
Natalie Portman režisūros debiutas
„Oskaru“ už vaidmenį „Juodojoje gulbėje“ apdovanota Natalie Portman rengiasi režisūros debiutui. Izraelyje ji ekranizuos Amoso Ozo autobiografinį romaną. Sukūrimą remia Jeruzalės kino ir televizijos fondas, skyręs filmui iki šiol didžiausią sumą – 1,4 milijono dolerių. Portman gimė Jeruzalėje ir gyveno ten trejus metus. Paauglė jis debiutavo Luco Bessono filme „Leonas“. Dabar 32-ejų aktorė prisipažįsta, kad jau šešerius metus svajojo apie šį filmą, kurio pagrindas – populiariausio pasaulyje šiuolaikinio Izraelio rašytojo Amoso Ozo autobiografinis romanas „Pasakojimas apie meilę ir tamsą“, pasirodęs 2002 m. ir iki šiol išverstas daugiau kaip į 30 pasaulio kalbų. (Jį šiemet lietuviškai išleido „Minties“ leidykla.) Aktorė pati parašė scenarijų ir rengiasi vaidinti depresijos kankinamą pagrindinio herojaus motiną, kuri nusižudė, kai būsimam rašytojui buvo 12 metų. Filmavimas prasidės 2014 m. sausį.
 
Sergejus Ursuliakas ekranizuos „Tykųjį Doną“
Lietuvių pamėgto televizijos serialo „Likvidacija“ režisierius Sergejus Ursuliakas rengiasi ekranizuoti Nobelio premijos laureato Michailo Šolochovo romaną „Tykusis Donas“. Filmavimas turi prasidėti ateinančiais metais. 10 arba 12 serijų filmą planuojama baigti 2015-aisiais, kai bus minimos 110-osios Šolochovo gimimo metinės. Tai ne pirmoji 1925–1940 m. kurto ir vienu svarbiausių XX a. rusų literatūros kūrinių laikomo romano ekranizacija. 1930 m. filmą sukūrė Olga Preobraženskaja ir Ivanas Pravovas, 1958 m. – Sergejus Gerasimovas, 1992 m. serialą italų televizijai – Sergejus Bondarčiukas.

 

„Ben Huras“
„Ben Huras“
Natalie Portman
Natalie Portman
Sergejus Makoveckis
Sergejus Makoveckis
„Tykusis Donas“
„Tykusis Donas“