7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino stovykloje – Šarūnas Bartas ir dėmesys garsui

 

„Meno avilio“ inf.
Nr. 30 (1044), 2013-07-26
Kinas Anonsai
Kino stovykloje. J. Kuzmaitės nuotr.
Kino stovykloje. J. Kuzmaitės nuotr.

 Nuo šio ketvirtadienio iki pat sekmadienio (liepos 25–28 d.) Žeimių dvare vyksiančioje stovykloje apie garsus, balsus ir muziką kine kalbėsis kino profesionalai ir kino gerbėjai. Išbandyti save ragins kūrybinės dirbtuvės, be to, numatomas gyvo garso renginys.

„Ketvirtosios kino stovyklos temą „Kinas ir garsas“ pasiūlė dalyviai ir ji atsirado neatsitiktinai. Supratome, kad reikia viešos diskusijos, kuri apimtų ne tik teorinę kino garso perspektyvą, bet ir techninius garso, įgarsinimo aspektus“, – sako viena organizatorių Goda Jurevičiūtė.
Pasak jos, šiemet kino stovyklos pranešėjų sąraše gausu praktikų. Vienas jų – režisierius Šarūnas Bartas. Jo filmų veikėjai nesišvaisto žodžiais, tačiau kuriamus vaizdus palydi atmosferą formuojantis garsas ar tyla. Vis dėlto, prisimenant naujausius režisieriaus filmus, galima pastebėti dialogų gausėjimo tendenciją, todėl Bartas – vienas įdomiausių pašnekovų kino ir garso tema. 
Garsas aktualus ir kino stovyklos viešniai Kristinai Buožytei. Jos filmas „Aurora“ pasižymi išskirtiniu garso dizainu, muziką kūrė švedų kompozitorius Peteris von Poehlis, garso takeliu rūpinosi tarptautinė garso režisierių komanda. Apie kūrybinius garso kūrimo aspektus su autore bus kalbama ketvirtadienį po filmo „Aurora“ peržiūros.
Šeštadienį laukia susitikimai su trimis kompozitoriais. Kompozitoriaus Juozo Širvinsko ir istorikės Linos Kaminskaitės-Jančorienės pokalbyje bus gilinamasi į garsą sovietmečio kine. Vėliau – pašnekesiai su Emilio Vėlyvio, Igno Jonyno filmų kompozitoriais Domu Strupinsku ir Pauliumi Kilbausku apie komercinio kino muziką. Vakarop duetas žada įgarsinti filmo „Samsara“ (rež. Ron Fricke, 2011) fragmentą.
Ketvirtoji kino stovykla išsiskirs dvejomis dirbtuvėmis. Ketvirtadienį stovyklą pradės režisieriaus Tomo Smulkio kūrybinės dirbtuvės „Kinas be vaizdo. Garso interpretacija“. Sekmadienį į garsų pasaulį pasinersime kartu su garso menininku Andriumi Rugiu jo „Garsuotės mankštoje“.
Menotyrininkas Tautvydas Bajarkevičius pabandys kiną ir garsą sukeisti vietomis, todėl kartu su juo bus galima leistis į kinematografiškumo paiešką garse. Kino stovykloje bus rodomi ir Almanto Grikevičiaus „Faktas“, Sergejaus Loznicos „Blokada“. Apie garso atkūrimą skaitmeninant kiną bus galima sužinoti pokalbyje su „Kino inkliuzų“ projektų vadovais, po kurio vyks vieno iš suskaitmenintų filmo peržiūra.
VšĮ „Meno avilio“ ir asociacijos „Aikas Žado“ organizuojama kino stovykla „Kinas ir garsas“ vyks gyvame muziejuje, Žeimių dvaro sodyboje (Jonavos r.). Vyks nuolatinė gyvo muziejaus programa, skirta stovyklos svečiams ir vietos bendruomenei.
Daugiau informacijos ir pilną kino stovyklos programą rasite: http://menoavilys.org/956877/naujienos_tekstai/kino-stovyklos-programa
Kino stovykloje. J. Kuzmaitės nuotr.
Kino stovykloje. J. Kuzmaitės nuotr.