7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Baltarusių ir lietuvių nebiudžetinio kino festivalis

 

Pagal rengėjų inf.
Nr. 22 (1036), 2013-05-31
Kinas
„Igruški“
„Igruški“

Paskutinę pavasario savaitę Vilniuje vyks keturių dienų kino festivalis „toKino“, vienijantis kino autorius ir tyrinėtojus iš daugiau negu dešimties šalių. Festivalį rengia Europos humanitarinio universiteto projektas „LitPro“, kurio rėmėjas yra Baltarusijos Baryso Zvozskavo Žmogaus teisių namai ir organizacija „Belarus Watch“. Festivalio metu vyksiančiuose renginiuose kviečiami dalyvauti ne tik kino mėgėjai, bet ir šiuolaikinės visuomenės socialinėms problemoms neabejingi žmonės. Festivalį gegužės 28 d. atidarė žiniasklaidos ekspertės Jillian Hocking (Australija) paskaita „Etinė žiniasklaida ir pilietinis aktyvizmas“.

 
„toKino“tai tarptautinis autorių lėšomis sukurtų filmų festivalis. Filmai pristato aktualias socialines problemas bei diskusijas sukeliančias temas. Todėl festivalio renginiai taps atvira pasisakymų ir patirčių mainų erdve jauniems autoriams, ieškantiems alternatyvių būdų kalbėti apie jiems rūpimus dalykus arba pasitelkiantiems kiną kaip pilietinio veiksmo įrankį.
 
Festivalyje dalyvaus daugiau negu 50 dalyvių iš 13 šalių: Australijos, Lietuvos, Baltarusijos, Rusijos, Slovėnijos, Čekijos, Portugalijos, Italijos, Prancūzijos, Airijos, Olandijos, Ukrainos, Kazachstano. Festivalio konkursinę programą sudaro 34 filmai.
 
„Mes suvokiame kiną kaip gyvenimo tyrinėjimą, kaip pažinimo procesą ir mokymąsi matyti ir kalbėti. „toKino“ – tai naujų sąlygų ir iššūkių kinas, kinas kaip galimybė sakyti tai, ką įprasta nutylėti. Matyti tai, į ką bijoma žiūrėti. Daryti tai, kas esą neįmanoma“, – taip festivalio organizatoriai apibūdina savo poziciją.
 
Festivalyje „toKino“ vyks įvairūs apmokymai, viešosios paskaitos ir seminarai, skirti ryšiams tarp socialinių ir politinių permainų bei kino pramonės. Bus bandoma atsakyti į klausimus, ar filmas yra pilietinis veiksmas; kaip tarpusavyje susiję kultūros pramonė ir pilietinis aktyvumas, „judantys paveiksliukai“ ir socialiniai judėjimai; ar įmanoma „etiška žiniasklaida“ ir kokie yra jos funkcionavimo principai; kaip reikėtų įprasminti 9-ojo dešimtmečio Lietuvos dokumentiką; kaip dera tarpusavyje vizualiniai eksperimentai ir dokumentinis kinas; ar paisomos šių dienų pasaulyje autorinės teisės ir kaip jomis naudotis kuriant garso ir vaizdo produktą ES teritorijoje; kas yra „feministinis kinas“ ir ar yra vietos „moteriškajam požiūriui“ dokumentikoje; kas tas „gyvas kinas“ ir kuo jis gali sudominti jaunuosius kino kūrėjus?
 
Atsakymų į šiuos klausimus ieškos kino kritikai ir teoretikai, teisininkai ir menininkai iš Lietuvos, Baltarusijos, kitų šalių. Paskaitas, diskusijas ir mokymus surengs žiniasklaidos ekspertė ir Jungtinių Tautų misijos Afganistane radijo vadybininkė Jillian Hocking (Australija), kino tyrinėtoja ir kino centro „Skalvija“ programų koordinatorė Sonata Žalneravičiūtė, Europos humanitarinio universiteto Žiniasklaidos ir komunikacijos skyriaus profesorius, kino teoretikas Andrejus Hornychas (Baltarusija, Lietuva), kino analitikas, kultūrologas ir žurnalistas Maksimas Žbankou (Baltarusija), vizualinės raiškos menininkė Volha Salachejeva (Baltarusija), advokatas Siarhei Zikrackis (Baltarusija), tyrinėtoja Rūta Šermukšnytė, režisierius Artūras Bukauskas.
 
Festivalio svečiai bus režisieriai, menininkai ir muzikantai iš Baltarusijos, Lietuvos ir Rusijos: Dmitrius Vilenskis ir Olga Jegorova (meno grupė „Čto delat?“, Rusija), režisierė Natalija Holava (Baltarusija), režisierė Marina Vinnik (Rusija), režisierė Živilė Mičiulytė, režisierė Lina Lužytė, garso ir vaizdo menininkų kūrybinis duetas Pavelas Ambiontas ir Solar Olga (Baltarusija).
 
Konkursinius filmus vertins tarptautinė komisija: kino teoretikas Andrejus Hornychas, kino teoretikė Almira Usmanova (Baltarusija, Lietuva), kino analitikas Maksimas Žbankou, režisierė Natalija Holava, kino kritikė, tarptautinio festivalio „Kino pavasaris“ meno vadovė Santa Lingevičiūtė. Festivalio dalyviams bus surengta speciali ekskursija „Kinematografinis Vilnius“, ją ves Sonata Žalneravičiūtė.
 
Festivalio uždarymo ceremonija, prizų įteikimas ir filmų nugalėtojų peržiūra įvyks gegužės 31 d. 19 val. kino centre „Skalvija“. Po renginio organizacinis komitetas kviečia visus festivalio draugus į vakarėlį „Po (to)Kino“ kavinėje „Jalta“, kur svečiams gros „Pavel Ambiont & Solar Olga“, „Deech“ (Baltarusija), „Weedska“ (Lietuva), „Stereobeaver“ (Lietuva).
 
 
 
Festivalio programa
 
2013 05 28, antradienis
 
Žmogaus teisių namai (Latako g. 3)
 
12.30–13.30 – Atidarymas (su kvietimais)
 
14.00–15.30 – vieša paskaita „Socialinė žiniasklaida, kino kūryba ir pilietinė veikla“, Jillian Hocking, žiniasklaidos vadybininkė, žurnalistė (Australija) – anglų ir baltarusių k.
 
16.00–19.00 – ekskursija „Kinematografinis Vilnius“, Sonata Žalneravičiūtė, kino tyrinėtoja (Lietuva) – rusų ir lietuvių k.
 
2013 05 29, trečiadienis
 
Žmogaus teisių namai (Latako g. 3)
 
11.00–12.30 – seminaras „Vizualiniai eksperimentai ir dokumentinis kinematografas“ – Artūras Bukauskas, režisierius (Lietuva) – rusų k.
 
13.00–14.00 – diskusija „Jaunimo aktyvizmas ir visuomenės pokyčiai: pilietinė kampanija BEVIZOS“,Mariana Sutkienė, kampanijos koordinatorė (Lietuva) – rusų k.
 
„Meno avilys“ (Vilniaus 39, 213–214 aud.)
 
14.30–16.00 – paskaita „Kinas gyvai: nelinijinis pasakojimas“– Volha Salachejeva, menininkė (Baltarusija) – rusų k.
 
Žmogaus teisių namai (Latako g. 3)
 
16.30–17.45 – „Laisvasis ekranas“– į konkursinę programą nepatekusių filmų peržiūra ir aptarimas. Svečiai – Natalija Holava (režisierė, Baltarusija), Volha Salachejeva (menininkė, Baltarusija), Maksim Žbankou (kino kritikas, Baltarusija)
 
18.00–19.00 – paskaita „Sovietinės praeities reprezentacija posovietiniuose dokumentiniuose filmuose“ – Rūta Šermukšnytė, tyrinėtoja (Lietuva) – rusų ir lietuvių k.
 
19.15–20.45 – dokumentinis filmas „Igruški“ (rež. Lina Lužytė, Lietuva, 2012), skype konferencija su režisiere – lietuvių, rusų k.
 
 
2013 05 30, ketvirtadienis
 
Žmogaus teisių namai (Latako g. 3)
 
11.00–12.30 – paskaita „Autorinės teisės garso ir vaizdo kūrinių srityje“, advokatas Siarhei Zikracki (Baltarusija) – rusų k.
 
„Meno avilys“ (Vilniaus g. 39, 213–214 aud.)
 
15.00–16.30 – atvira diskusija „Ką parodo vestuvių vaizdo įrašai?“, kino kritikas Andrei Hornych (Baltarusija) – rusų k.
 
16.45–18.15 – paskaita „Mėsa, padažas, kepimas taukuose: trumpasis kino virtuvės kursas“, kino analitikas, žurnalistas Maksim Žbankou (Baltarusija) – rusų k.
 
19.00–20.20 –filmai „Rusijos garsai“ („Aktyvistų filmų studija“, 2011, Rusija), „Rusijos miškas“ (Dmitrij Vilenskij, Olga Jegorova, meno grupė „Čto delat?“, 2012, Rusija) – rusų k., angliški subtitrai. Svečiai: D. Vilenskij, O. (Caplia) Jegorova
 
20.30–21.00 – atvira diskusija „Kolektyvinės kino kūrybos formos“. Dalyvauja Dmitrij Vilenskij, Olga (Caplia) Jegorova, Andrei Hornych – anglų ir rusų k. 
 
2013 05 31, penktadienis
„Skalvija“ (A. Goštauto 2/15)
 
9.00–13.00 – „toKino“ festivalio konkurso darbų peržiūros.
 
Skiltis „Kinas be vizos“: „Kelionė per Žemę“ (Vasil Cybulka, Baltarusija); „Dvi valandas atgal“ (Karyna Sauryckaja, Zmicier Martynčyk, Baltarusija); „Kelionė į Rygą“ (Michail Parchomienka, Baltarusija); „Lena Moriačiok“ (Aleh Davydčyk, Baltarusija)
Bendrojo konkurso filmai (vaidybiniai): „Geriausioji“ (Ulada Siankova, Baltarusija); „OSIS“ (Kaciaryna Darožkina, Baltarusija); „Žolėje tupėjo žiogas“ (Alena Aleksane, Baltarusija)
Eksperimentiniai filmai: „Birded“ (Hanna Paniucič, Baltarusija);„Self_portrait“ (Viktar Makuryn, Baltarusija, Lietuva); „Choreografinis Minsko žemėlapis“ (Volha Sasnouskaja, Baltarusija, Lietuva)
Dokumentiniai filmai: „Keliauninkas negrįš“ (Ales Lapo, Baltarusija); „Bijau“ (Hanna Saučanka, Hleb Makejeu, Darja Miliuščanka, Baltarusija, Lietuva, Slovėnija); „Grįžimo ratas“ (Kaciaryna Ramaška, Baltarusija); „Pokalbiai per pertrauką“ (Aleksandr Scielčanka, Baltarusija, Čekija); „Mergaitės, berniukai“ (Tacciana Siacko, Baltarusija); „Noras gyventi“ (Jana Ankudovič, Baltarusija)
Skiltis „Teisė kalbėti“: „Skaudulys“ (Anastasija Syčuk, Baltarusija, Lietuva); „Maistas vietoj bombų“ (Maksim Saryčau, Baltarusija); „Iš vienos vaikystės istorijos“ (Siarhei Kanaplianik, Baltarusija); „Taupymo metai“ (Jana Šostak, Baltarusija)
Papildomo konkurso filmai: „Močiutė“ (Barbara Veiga, Francesca Bragagnolo, Portugalija, Italija); „Mano gražios kojos“ (Coralie Girard, Prancūzija); „Tu ir aš“ (Joske Slabbers, Airija); „Vakar ir šiandien“ (Šarenka Hudorovac, Slovėnija); „4-asis butas“ (Simona Jerala, Daphne van den Blink, Rui Esperança, Slovėnija, Nyderlandai, Portugalija); „Devilry 7: Merry Christmas!“ (Dmitrij Bondarčuk, Ukraina); „Lėlė“ (Konstantin Čelidzė, Kazachstanas)
 
15.30–17.30: pirmasis baltarusių feministinis dokumentinis filmas „Suknelė“ (2012); „Skausmas“; „Kūnas“ (Marina Vinnik, Rusija, 2012); „Maša“ (Živilė Mičiulytė, Lietuva, 2013) – lietuvių, rusų k.; lietuvių, rusų, anglų subt.
 
17.30–18.30 – atvira diskusija „Feministinis kinematografas: politikos ir praktikos“. Dalyvauja
Marina Vinnik (režisierė, Rusija), Natalija Holava (režisierė, Baltarusija), Živilė Mičiulytė (režisierė, Lietuva), Alena Minčenia (lyčių tyrinėtoja, Baltarusija), moderuoja Aliaksandra Ihnatovič (tyrinėtoja, režisierė, festivalio „toKino“ kuratorė) – rusų ir anglų k.
 
Organizatoriai: „LitPro“ (EHU socialinis ir kultūrinis projektas Lietuvos ir Baltarusijos kultūrų dialogui skatinti) ir Europos humanitarinio universiteto (EHU) Žiniasklaidos ir komunikacijų departamentas.

 

„Igruški“
„Igruški“