7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 20 (1034), 2013-05-17
Kinas Trumpai
Gilles Jacob
Gilles Jacob

Gilles’is Jacobas paliks Kanus 2015-aisiais

Kanų kino festivalio prezidentas Gilles’s Jacobas, kuriam birželį sukaks 83-eji, pranešė, kad paliks savo postą 2015 metais. Kino kritikas, scenaristas, rašytojas, režisierius Jacobas didžiąją gyvenimo dalį paskyrė Kanams. Festivalyje jis pradėjo dirbti 1964 m., 1977-aisiais tapo direktoriumi, nuo 2001-ųjų yra prezidentas. Jacobas iš esmės pakeitė Kanų festivalį ir pavertė jį kiekvienos naujos kino kartos vitrina, jis įkūrė „Ypatingo žvilgsnio“ sekciją, „Caméra d’Or“ ir „Cinéfondation“, išplėtė kino mugę ir pastatė naujus festivalio rūmus. Jacobas padarė Kanus svarbiausiu pasaulio kino festivaliu, ne tik atrandančiu naujus vardus, bet ir įtvirtinančiu naujas kino kryptis. Jis išpuoselėjo ne vieną garsų, įtakingą šių dienų kino kūrėją, pavyzdžiui, Larsą von Trierą, brolius Coenus ar Quentiną Tarantino. Prieš kelerius metus paklaustas, kokiomis savybėmis turi pasižymėti geras kino kritikas, Jacobas atsakė: „Atviru protu, smalsumu, kino meile, analitiko protu, kino istorijos ir jos didžiųjų meistrų kūrybos išmanymu, bet jei mes kalbame apie darbą, apdairu būtų turėti ir papildomą profesiją.“
 
Danutos Szaflarskos vaidmenyje Danuta Szaflarska
Tokį užrašą galima perskaityti Dorotos Kędzierzawskos ir Arturo Reinharto (operatorius) dokumentinio filmo „Kitoks pasaulis“ („Inny świat“), kuris šią savaitę pradėtas rodyti Lenkijoje, pradžioje. Kiekvieniems 97-erių aktorės gyvenimo metams filme skirta po vieną minutę. Aktorės gyvenimas buvo sunkus, kaip ir visų, gyvenusių „įdomiais laikais“, jame buvo skurdo, bado, karas. Varšuvoje baigusi teatro studijas, 1939 m. rugsėjo 17 d. Danuta Szaflarska debiutavo Vilniaus teatro scenoje. Kitą dieną Vilniuje jau buvo nauja valdžia. 1941-aisiais ji grįžo į Lenkiją, buvo „Armia Krajowa“ ryšininkė, kartu su vyru ir vienerių metų dukrele išgyveno Varšuvos sukilimą. Aktorės pasakojimas kupinas įsimenančių detalių ir humoro.
 
Szaflarska vaidino trijuose vaidybiniuose Kędzierzawskos filmuose, už vaidmenį filme „Laikas mirti“ buvo apdovanota Gdynės kino festivalio „Auksiniais liūtais“. Režisierė pasakojo, kad dirbdama kartu su Szaflarska ji girdėjo daugybę prisiminimų, anekdotų ir buvo gaila, kad tai gali likti neužfiksuota. Aktorės pasakojimą filme iliustruoja daug archyvinių nuotraukų, filmų fragmentų. Szaflarska, kuri iki šiol vaidina scenoje ir kine, filme prisipažįsta: „Manau, kai baigsiu vaidinti, galėsiu mirti.“ Lenkų kino akademija šiemet apdovanojo Danutą Szaflarską „Auskiniu ereriu“ už viso gyvenimo kūrybą.
 
Ralphas Fiennesas – Ivano Turgenevo pjesės ekranizacijoje
Britų aktorius Ralphas Fiennesas („Šindlerio sąrašas“, „Anglas ligonis“, „Oneginas“) vaidins naujame aktorės ir režisierės Veros Glagolevos filme. Tai bus rusų literatūros klasiko Ivano Turgenevo pjesės „Mėnuo kaime“ ekranizacija. Fiennesas vaidins Rakitiną, kuris seniai įsimylėjęs savo draugo – dvarininko Islajevo žmoną. Dvarininką vaidins populiarus rusų aktorius Aleksandras Balujevas. Filmavimas prasidės birželį Smolensko srityje.

Bernardo Bertolucci vadovaus Venecijos kino festivalio žiuri
Paskelbta, kad garsus italų režisierius Bernardo Bertolucci („Konformistas“, „Paskutinis tango Paryžiuje“, „Paskutinis imperatorius“) vadovaus jubiliejinio 70-ojo Venecijos kino festivalio žiuri. Festivalis vyks rugpjūčio 28 – rugsėjo 7 dienomis. „Auksinis Garbės liūtas“ už gyvenimo kūrybą bus įteiktas amerikiečių režisieriui Williamui Friedkinui. Pernai žiuri, vadovaujama Michaelo Manno, geriausiu festivalio filmu išrinko Kim Ki-duko „Pietą“.

Trumpametražių filmų apie poeziją konkursas
Nobelio premijos laureatės Wisławos Szymborskos fondas ir Krokuvos kino teatras „Kino Pod Baranami“ paskelbė trumpametražių filmų apie poeziją konkursą „Mėgstu kiną“ („Wolę kino“). Nugalėtojas gaus 5 tūkstančių zlotų prizą. Pasak Wisławos Szymborskos fondo bendradarbės Paulinos Małochleb, jiems pirmiausia rūpi pasiekti tuos jaunus žmones, kuriems dalyvauti kultūroje nebeužtenka skaityti knygas ir reikia kitų medijų. Konkurse gali dalyvauti ir profesionalai, ir mėgėjai, galima kurti bet kuria technika, vienintelė sąlyga – filmai turi būti įkvėpti lenkų poezijos. Filmai negali trukti ilgiau nei 10 minučių, organizatoriai jų laukia iki gegužės 27 d., tad rezultatų galima tikėtis birželį, o geriausi „Kino Pod Baranami“ filmai bus parodyti liepą. Daugiau informacijos apie konkursą: www.szymborska.org.pl.

 

Gilles Jacob
Gilles Jacob
„Kitoks pasaulis“
„Kitoks pasaulis“
Ralph Fiennes
Ralph Fiennes
Bernardo Bertolucci
Bernardo Bertolucci
„Mėgtu kiną“
„Mėgtu kiną“