7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filmas apie Jurgį Baltrušaitį

 Lietuvos kinematografininkų sąjungoje

Pagal rengėjų inf.
Nr. 19 (1033), 2013-05-10
Kinas Anonsai

 

 

Šiandien (gegužės 6 d. 18 val. Vilniuje, Lietuvos kinematografininkų sąjungoje) ir rytoj (7 d. 17 val., Kaune, M. Žilinsko dailės galerijoje) bus rodomas rusų režisieriaus Jevgenijaus Cymbalo dokumentinis filmas „Jurgis Baltrušaitis. Paskutinis sidabro amžiaus riteris“ (2012, 52 min.). Filmą pristatys pats režisierius.

 

Filmas pasakoja apie garsų XX a. pradžios poetą, vieną rusų simbolizmo pradininkų, vertėją, kuris į rusų teatrą „atvedė“ garsius Europos dramaturgus Henriką Ibseną, Augustą Strindbergą, Maurice’ą Maeterlincką, Oscarą Wilde’ą. Draugijos su šiuo žmogumi ieškojo Antonas Čechovas, Maksimas Gorkis, Konstantinas Stanislavskis, Vsevolodas Mejerholdas.

 

Vėliau tapęs diplomatu J. Baltrušaitis nuo bolševikinio teroro išgelbėjo Mariną Cvetajevą, Mstislavą Dobužinskį, Leonidą Pasternaką, Marką Šagalą ir daugelį kitų.

Gimęs Lietuvoje, jis tapo žymiu Rusijos ir Europos kultūros veikėju. Tačiau dabar jo vardą retai prisimena net istorikai. Visas J. Baltrušaičio gyvenimas buvo nesutramdomos drąsos ir tarnavimo laisvei pavyzdys. Jis buvo paskutinis „sidabrinio amžiaus“ riteris.

 

Filmas apdovanotas tarptautinio kino festivalio „Stalker“ (Maskva) prizu už „istorinės tiesos ir epochos atskleidimą per vieną iš jos herojų“ ir Tarptautinio kino festivalio „Literatūra ir kinas“ (Gatčina) prizu geriausiam dokumentiniam filmui.

 

Filmas bus rodomas nemokamai, rusų kalba su lietuviškais subtitrais.