7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

ŠMC kino salės filmų programa „Ritualinis kambarys“

 

ŠMC inf.
Nr. 18 (1032), 2013-05-03
Kinas Anonsai

Kiekvieną trečiadienį–sekmadienį 16 val. ŠMC kino salė kviečia nemokamai susipažinti su parodos „Ritualinis kambarys“ filmais – subjektyvias realybės formas konstruojančiais, tiriančiais ir pasakojančiais menininkų darbais. Juose kalbama apie tai, kas ne visada apčiuopiama ir ne iškart papasakojama, dalijamasi nuotaikomis ir nuojautomis, kuriama kasdienybės magija ir subjektyvūs ritualai.

 
Danų menininkė Lea Porsager tyrinėja alternatyvių subkultūrų ir okultizmo istorinę reikšmę XIX–XX a. sandūroje, kai formavosi šiandienės mokslo ir racionalizmo sampratos. Jos nebylaus filmo „Nesavastingumo eksperimentas“ veiksmas vyksta ant Monte Verità kalvos (Šveicarija), kuri XX a. pradžioje kaip magnetas traukė maištininkus – anarchistus, laisvos meilės gynėjus, dadaistus, teosofus, psichoanalitikus ir okultistus. Filme septynios draugės pasineria į paslaptingos „Struktūrinės Motinos“ idėjos tyrimus.
 
Britų menininkės Emily Wardill filmas „Fulll Firearms“ – apie namą, pastatytą taip, kad tyčia paklaidintų jo gyventojus. Filme pasakojama ginklų išradėjo paveldėtojos Sarah Winchester istorija, analizuojamos nesaugumo būsenos visuomenėje ir jų poveikis žmonių tarpusavio santykiams.
 
Nyderlandų menininkių duetas Quirine Racké ir Helena Muskens filme „Sugrįžk, Keite“ atsigręžia į paslaptingą garsios muzikos atlikėjos Kate Bush pasitraukimą iš viešumos, tapusį gausybės mitų priežastimi. Tai filmas apie ištikimus dainininkės gerbėjus, tiesiogine to žodžio prasme gyvenančius šiais mitais.
 
Berlyne įsikūręs menininkų duetas iš Brazilijos „Distruktur“(Gustavo Jahn ir Melissa Dullius) filmus kuria 16 mm kino juostoje, abu yra šių filmų scenaristai, prodiuseriai, režisieriai, operatoriai ir aktoriai. „Ritualinio kambario“ ekspozicijoje pristatomas jų pasakojimas „Keliautojo širdyje“, sukurtas žiemiškoje Nidoje. ŠMC kino salėje rodomi ir du ankstesni šio dueto filmai, pratęsiantys keliavimo temą – „Atvirukų“ serija, sukurta septyniose skirtingose šalyse, ir mįslingi trijų veikėjų nuotykiai, vogčia nufilmuoti Kairo ir Aleksandrijos gatvėse, – filmas „Triangulum“.
 
Lietuvių menininko Egyboy, šiuo metu gyvenančio Australijoje, darbai išsiskiria šiuolaikišku vizualumu. Jo eksperimentinio filmo „So much music“ kadrus jungia tas pats „gatvės stilius“, būdingas ir jį išgarsinusiems flomasteriu pieštiems piešiniams.
 
ŠMC kino salėje filmai rodomi nuo trečiadienio iki sekmadienio.
Antrasis ŠMC kino salės sezonas: balandžio 13 – gegužės 19 d.
Bilietų kaina: 12 Lt; moksleiviams, dieninio skyriaus studentams, pensininkams, neįgaliesiems – 8 Lt.