7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Azijos kino retrospektyva Vilniuje

 

Pagal rengėjų inf.
Nr. 18 (1032), 2013-05-03
Kinas Anonsai
„Geležinkelis“
„Geležinkelis“

Šį ketvirtadienį kino teatre „Pasaka“ prasideda Azijos kino retrospektyva, kurią rengia „Azijos menų centras“. Taip bus paminėtas Vilniaus universiteto Orientalistikos centro veiklos dvidešimtmetis. Retrospektyva pristatys dešimt filmų iš Indijos, Japonijos ir Kinijos. Retrospektyvą gegužės 2 d. 18 val. atidarys Japonijos ambasadorė Lietuvai Kazuko Shiraishi.
 

Programą pradės japonų režisieriaus Hirofumi Kawaguchi filmas „Geležinkelis“ („Torocco“, 2009). Filmo pagrindas – japonų literatūros klasiko Ryunosuke Akutagawos apsakymas. Tai vienos japonų šeimos, kurią išskiria tėvo mirtis, istorija. Ji nukels į XX a. pradžios Japoniją ir šių dienų Taivaną.
Kitas japonų filmas – Takashi Koizumi „Po lietaus“ („Ame Agaru“, 1999) sukurtas pagal paskutinį japonų kino klasiko Akiros Kurosawos parašytą scenarijų. Neatsitiktinai į ekraną jį perkėlė dvidešimt aštuonerius metus didžiojo režisieriaus asistentu dirbęs Takashi Koizumi. Filme „Po lietaus“ pasakojama, kaip keliaujantis roninas (be šeimininko likęs samurajus) Iheijus kartu su žmona, užklupti liūčių, prisiglaudžia nuošalioje užeigoje ir praskaidrina vietos gyventojų kasdienybę. Iheijus patraukia valdovo dėmesį ir šis pakviečia jį mokyti savo karius kovų su kardais meno. Tai taip pat ir subtilus pasakojimas apie ronino žmonos dalią.
 
Kiniškąją retrospektyvos dalį sudaro keturi filmai. Jianqi Huo „Kalnų laiškanešiai“ („Nashan naren nagou“, 1999) perkels į Hunano provinciją, pasižyminčią ypatingo grožio kalnų peizažais. Tai subtilus pasakojimas apie tėvą ir sūnų, kurie leidžiasi į trijų dienų kelionę kalnų takais. Kelionė bus paskutinė senstančiam tėvui, visą gyvenimą dirbusiam laiškanešiu, bet pirmoji jo darbą perimančiam sūnui. Jiayi Du filmo „Dviračiu į kalno viršūnę“ („Kora“, 2011) herojus – jaunas taivanietis, kuris ryžtasi išpildyti tragiškai žuvusio brolio svajonę – dviračiu nukeliauti 2000 mylių iš Junano provincijos į Tibetą. Kaip ir Walterio Salleso filme „Motociklininko dienoraščiai“, kelionė bei susitikimai su žmonėmis pakeis vaikino gyvenimą.
 
Garsiausio šių dienų kinų kūrėjo Zhang Yimou filmas „Kelias namo“ („The Road Home“, 1999) – jaudinanti jaunos kaimietės ir mokytojo meilės istorija. Ją prisimena į tėvo laidotuves atvykęs poros sūnus. Tarptautinio pripažinimo sulaukęs garsios Honkongo režisierės Ann Hui filmas „Paprastas gyvenimas“ („A Simple Life“, 2011) grįstas tikrais faktais. Tai pasakojimas apie seną moterį, kuri visą gyvenimą dirbo vienai šeimai, užaugino keturias jos vaikų kartas. Sulaukusi garbingo amžiaus, moteris vis dar nori padėti kitiems.
 
Iš retrospektyvoje rodomų indų filmų išsiskiria 1955 m. sukurta muzikinė komedija „Ponas sukčius“ („Shree 420“), kuri prieš keliasdešimt metų Lietuvoje buvo rodoma kaip „Ponas 420“. Filmo režisierius Rajas Kapooras, suvaidinęs ir pagrindinį vaidmenį, buvo vienas didžiausių sovietinių kino žiūrovų numylėtinių, kaip, beje, ir jo partnerė Nargis. Kapooras vadinamas ir vienu Indijos kino tėvų, ir indų Charlie Chaplinu, jis – šlovingos kino dinastijos atstovas. „Ponas sukčius“ pasakojo apie vargšą vaikiną Radžą, kuris pėsčias ateina į Bombėjų norėdamas užsidirbti, bet greit supranta, kad doru darbu nepasieks nieko. Jis tampa sukčiumi ir praturtėja, bet pinigai neatneša laimės. Tad Radžui teks rasti būdą, kaip viską ištaisyti.
 
Aamiro Khano filmas „Žvaigždės ant žemės“ („Taare zameen par“, 2007) pasakoja apie vidinį vaiko pasaulį, vaizduotę ir bandymą pritapti visuomenėje. Aštuonerių metų Išanas – tinginys ir nutrūktgalvis. Tik naujam mokytojui, pasižyminčiam ypatinga kantrybe, pavyks suprasti, dėl ko  berniukas taip elgiasi. Režisieriaus Sanjay’aus Leela Bhansalio filmo „B.L.A.C.K“ (2005) herojė – akla ir kurčia mergaitė. Jos prototipas – Helena Keller, kurios istoriją 1962 m. filme „Stebuklas“ papasakojo Arthuras Pennas. „B.L.A.C.K“ mergaitės mokytoją suvaidino viena populiariausių visų laikų indų kino žvaigždžių Amitabhas Bachchanas, kurio gerbėjų kadaise nestigo ir pas mus. Šiame Indijos kinui neįprastame filme (be dainų ir šokių) aktorius suvaidino vieną geriausių savo vaidmenų. Nagesho Kukunooro filmo „Drąsusis Ikbalas“ („Iqbal“, 2005) herojus – kurčias ir nebylys berniukas Ikbalas. Jis svajoja žaisti kriketą. Berniuko tėvas sūnaus svajones laiko nieko vertomis, bet paskatintas trenerio Ikbalas ryžtasi siekti savo tikslo.
 

 

„Geležinkelis“
„Geležinkelis“