7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nacionalinėje dailės galerijoje – neoavangardinis Lenkijos kinas

 

Pagal rengėjų inf.
Nr. 14 (1028), 2013-04-05
Kinas Anonsai

Balandžio 4 d., ketvirtadienį, 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilniuje) įvyks 8-ojo dešimtmečio Lenkijos neoavangardinių filmų programos „Menininkai ir inžinieriai“peržiūra. Renginyje dalyvaus filmų kūrėjas Tomaszas Sikorskis.

 
Ši peržiūra − tai Lenkijos avangardinio kino istorijos archyvo fragmentas, pristatantis XX a. 8-ajame dešimtmetyje dominavusio struktūralistinio ir socialiai bei politiškai angažuoto kino meno eksperimentus. Į programą įtraukti devynių lenkų menininkųWojciecho Bruszewskio, Paweło Kwieko, Natalios LL, Evos Partum, Zbigniewo Rybczyńskio, Józefo Robakowskio, Tomaszo Sikorskio, Zdzisławo Sosnowskio, Ryszardo Waśko filmai.
 
8-ajame dešimtmetyje Lenkijos Liaudies Respublikoje veikė apie 40 neoficialių meno erdvių, kūrėsi privačios individualios ir grupinės iniciatyvos. Lenkų menininkai turėjo galimybę išvykti į užsienį, veikti tarptautinėje šiuolaikinio meno scenoje. Užsienio menininkų kūryba buvo pristatoma ir oficialiose, ir alternatyviose Lenkijos galerijose. 1970 m. Lodzės kino mokyklos studentai įkūrė „Kino formos dirbtuves“ (KFD, Warsztat Formy Filmowej). Pasak lenkų avangardo tyrinėtojo łukaszo Rondudos, KFD buvo svarbiausia struktūralistinį kiną kūrusi grupė Vidurio ir Rytų Europoje. Kartu su profesionaliais kūrėjais kino kamerą į rankas paėmė ir aukštųjų dailės mokyklų absolventai. Jie praplėtė lenkų neoavangardinio kino lauką naujomis konceptualiomis prieigomis.
 
Įėjimas nemokamas. Filmai originalo kalba su lietuviškais subtitrais.