7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Knygos „Epizodai paskutiniam filmui. Režisierius Almantas Grikevičius“ pristatymas

 

Pagal rengėjų inf.
Nr. 14 (1028), 2013-04-05
Kinas Anonsai

Balandžio 4 d. 19 val. „Skalvijos“ kino centre įvyks Aurimo Švedo ir Linos Kaminskaitės-Jančorienės knygos „Epizodai paskutiniam filmui. Režisierius Almantas Grikevičius“ pristatymas.
 

Knygą „Epizodai paskutiniam filmui“ Aurimas Švedas ir Lina Kaminskaitė-Jančorienė rengė trejus metus (2010–2012), tai pasakojimas apie vieną iškiliausių sovietmečio lietuvių kino režisierių, jo kurtus filmus, sudėtingą laiką ir jame gyvenusius bei dirbusius žmones.
 
Dviejų istorikų pastangų vaisius – knyga, kurios puslapiuose per vieno kino režisieriaus asmeninę bei kūrybos istoriją atsiskleidžia sovietmečio kino bendruomenės, visuomenės ir valstybės paveikslas. Šį paveikslą kuria režisieriaus Almanto Grikevičiaus prisiminimai ir liudijimai, išsakyti dešimtyje pokalbių su knygos autoriais, unikalių, įvairiuose Lietuvos archyvuose saugomų dokumentų kopijos ir gausus nuotraukų pluoštas.
 
Todėl knygą galima skaityti kaip Almanto Grikevičiaus autobiografiją, papasakotą jo paties lūpomis, ir kaip lietuvių kino istorijos metmenis, kaip archyvinių dokumentų rinkinį ar pasakojimą apie lietuviškojo kinematografo aukso fondo filmų kūrimą.
 
Renginyje pirmą kartą bus rodomas restauruotas Almanto Grikevičiaus dokumentinis filmas „Laikas eina per miestą“ (1966). Po filmo peržiūros įvyks diskusija, kurioje dalyvaus kino dailininkas Galius Kličius, rašytojas Saulius Šaltenis, kino operatorius Donatas Pečiūra. Diskusiją moderuos knygos autoriai.