7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Maroko filmų programa

 

Pagal rengėjų inf.
Nr. 13 (1027), 2013-03-29
Kinas Anonsai
„5-oji styga“
„5-oji styga“

Frankofonijos dienų proga Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija ir Maroko ambasada kovo 29–31 d. kviečia į Maroko šiuolaikinių kino filmų peržiūrą kino teatre „Pasaka“. Bus parodyti trys filmai, perteikiantys šios šalies žmonių patirtį. Filmai rodomi originalo kalba su prancūziškais subtitrais. Visi seansai nemokami ir rodomi Mažojoje salėje.
 

Filmas „5-oji styga“ („La 5ème corde“, Salma Bargach, 2011, 98 min.) pasakoja apie jauną ir kūrybingą Maleką, besimokantį groti tradicine arabų liutnia. 10-ojo dešimtmečio pabaigoje jis palieka mokyklą Kasablankoje ir išvyksta mokytis šio meno subtilybių pas dėdę Amirą. Dėdė žada perteikti sūnėnui penktosios stygos paslaptį, bet apsigalvoja. Malekas sutinka Laurą – jauną muzikantę, kuri skatina jį siekti svajonės. Jis siekia ne tik naujų melodijų, bet ir suteikti naują skambesį vienai seniausių nacionalinės kultūros krypčių. Filmo kūrėja Selma Bargach gimė Kasablankoje, eksperimentinio kino mokėsi Paryžiuje, Sorbonoje. Ten ji kūrė trumpo metražo filmus ir parašė mokslinį darbą „Moters statusas ir vaidmuo Maroko kine“. Jos pilnametražis debiutas, sujungęs tradicinę melodramą, muzikinį filmą ir dokumentinį pasakojimą apie liutnios istoriją „5-oji styga“ pelnė tarptautinių kino festivalių apdovanojimų (kovo 29 d. 19 val.).

„Didžioji vila“ („La grande villa“, Latif Lahlou, 2009, 110 min.) herojai – jauna šeima: Rašidas, Lorans ir jų septynerių metų sūnus Samis. Jie persikelia gyventi iš Prancūzijos į Rašido gimtinę Maroką ir įsikuria didelėje vyro tėvų viloje. Prancūzė Lorans iš visų jėgų stengiasi prisitaikyti prie vyro šalies papročių, bet susiduria su naujų savo giminaičių priešiškumu ir intrigomis. Situaciją apsunkina tai, kad Rašidas visą laiką dirba ir negali padėti Lorans. Moteris nusprendžia grįžti į Prancūziją, bet meilė bus stipresnė. Šeštasis režisieriaus Latifo Lahlou filmas – tai savotiška kelionė į kitą kultūrą ir pasakojimas apie tai, kaip gali sugyventi skirtingos civilizacijos (kovo 30 d. 19 val.).

Mohamedo Nadifo komedija „Andalūzija, mano meile“ („Andalousie mon amour“, 2012, 86 min.) skirta temai, kuri Maroke yra tabu, – nelegaliai emigracijai. Filmas pasakoja apie du studentus iš Kasablankos. Saidas ir Aminas svajoja apie Europą. Atsidūrę mažame Šiaurės Maroko kaimelyje prie jūros, vaikinai nusprendžia plaukti į Europą. Laivui sudužus, bangos nuneša Aminą atgal prie kaimelio, o Saidas atsiduria Ispanijos pajūryje. Bet keisti bičiulių nuotykiai tik prasideda. Netrukus jie suvokia, kad tapo apgaulės aukomis (kovo 31 d. 19 val.).

 

„5-oji styga“
„5-oji styga“