7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvių trumpametražių filmų sėkmė

 

Pagal rengėjų inf.
Nr. 7 (1021), 2013-02-15
Kinas Anonsai
Akimirkos iš Klermono-Ferano festivalio
Akimirkos iš Klermono-Ferano festivalio

Prestižiniai tarptautiniai kino festivaliai Japonijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Meksikoje, Tailande, Prancūzijoje, D. Britanijoje, Slovėnijoje, Naujojoje Zelandijoje, Kinijoje susidomėjo lietuvių trumpo metražo filmais, šiemet parodytais Klermono-Ferano festivalio mugėje. Čia lietuvių darbus pastebėjo daugiau nei 70 tarptautinių kino renginių organizatorių, platintojų, televizijų atstovų.
 

Jau aišku, kad šiemet arba kitąmet speciali lietuviškų filmų programa bus pristatoma Bresto (Prancūzija) bei svarbiausiuose Bulgarijos ir Portugalijos tarptautinių trumpametražių filmų festivaliuose.
 
Su tokiais reikšmingais rezultatais sugrįžo Lietuvos kino atstovai iš vasario 4–8 d. Prancūzijoje vykusio trumpametražių filmų festivalio mugės. Ten pirmą kartą lietuviškas kinas buvo pristatomas nacionaliniame stende.
Pasak Rimantės Daugėlaitės, „Lithuanian shorts“ vadovės, Lietuva Klermone-Ferane buvo išskirtinė naujokė, pirmoji iš Baltijos šalių pristačiusi savo filmus, todėl neliko nepastebėta.
 
„Festivalio mugės organizatoriai ypač džiaugėsi, kad šiemet pagaliau tapome trumpametražių filmų pasaulinės bendruomenės dalimi. Mūsų stendą gausiai lankė kino profesionalai, su debiutu festivalyje pasveikino ir miesto meras. Tai puiki reklama visai mūsų šalies kino pramonei“, – sakė R. Daugėlaitė.
 
Lietuvos stendą aplankę kino festivalių organizatoriai, televizijų atstovai ir platintojai ne tik domėjosi Lietuvoje kuriamais filmais ar jų stilistika, bet ir filmų gamybos bendradarbiavimo galimybėmis. Mugėje įvyko susitikimai su didžiųjų Europos televizijų ARTE (Vokietija), „Canal+“ (Prancūzija), „TV3 Catalunya“ (Ispanija) atstovais. Tikėtina, kad artimiausiu metu lietuviški trumpi filmai pasirodys šių kanalų programose.
 
„Neabejoju, kad lietuvių trumpi filmai vis plačiau pasklis po pasaulį. Mugėje surengtas penkių ryškiausių lietuvių filmų seansas buvo sėkmingas. Vadinasi, kino žmonėms esame įdomi šalis, kurianti patrauklų kiną. Itin daug teigiamų atsiliepimų sulaukė festivalio konkursinėje programoje rodyta Oksanos Burajos juosta „Liza, namo!“. Jai prognozuojama ilga kelionė po tarptautinius festivalius“, – sakė „Lithuanian shorts“ projektų koordinatorė Marija Razgutė.
 
Stende taip pat buvo išdalinti keli šimtai „Lithuanian shorts“ katalogų su pastarojo meto mūsų šalies kūrėjų darbais, DVD filmų rinktinės.
 
Šiemet „Lithuanian shorts“ komanda planuoja populiarinti lietuviškus trumpus filmus ir prestižinio Kanų kino festivalio „Short Film Corner“ programoje, aplankyti Oberhauzeno, Hamburgo, Tamperės trumpametražių filmų festivalius.
 
„Lithuanian shorts“ projektą Klermone-Ferane iš dalies finansuoja VšĮ „Versli Lietuva“.

 

Akimirkos iš Klermono-Ferano festivalio
Akimirkos iš Klermono-Ferano festivalio