7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvių trumpo metražo filmai Klermono-Ferano festivalyje

 

Pagal rengėjų inf.
Nr. 4 (1018), 2013-01-25
Kinas Anonsai
Klermono-Ferano festivalio akimirkos
Klermono-Ferano festivalio akimirkos

„Lietuvių trumpo metro filmams užtenka slėptis pogrindyje, metas drąsiai apie save pranešti pasauliui.“ Su tokiu siekiu trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian shorts“ keliaus į Klermone-Ferane (Clermont-Ferrand) vykstantį didžiausią Europoje trumpo metražo filmų festivalį, žurnalistų vadinamą mažaisiais Kanais. Ten vasario 1–9 d. Lietuva pirmoji iš Baltijos šalių nacionaliniame stende pristatys geriausius lietuvių filmus.
 

35-ąjį kartą Prancūzijoje vyksiančio tarptautinio festivalio mugėje veiks lietuvių stendas, taip pat pasaulio kino pramonės atstovams bus rodomi penki naujausi lietuvių darbai. Kasmet festivalio mugėje reikšmingiausius darbus pristato daugiau nei 30 šalių atstovai.
 
„Į Klermoną-Feraną renkasi ne tik kino gerbėjai, ten vyksta ir vienintelė trumpametražių filmų mugė pasaulyje. Tai išskirtinė proga papasakoti apie mūsų šalies filmus ar sudaryti sandorius su didžiausių Europos televizijų programų sudarytojais, tarptautinių festivalių organizatoriais, platintojais. Šiemet trumpų filmų Mekoje pasaulis pagaliau išgirs ir apie Lietuvą“, – pasakoja „Lithuanian shorts“ vadovė prodiuserė Rimantė Daugėlaitė.
 
Pasak Rolando Kvietkausko, Lietuvos kino centro (LKC) direktoriaus, gerėjanti filmų kokybė, subrendusi nauja trumpo metražo filmų kūrėjų ir gerbėjų karta lėmė, kad trumpametražiai filmai atrado savo žiūrovus Lietuvos kino festivaliuose, sulaukia pripažinimo ir užsienyje. „Agentūra „Lithuanian shorts“ėmėsi svarbios misijos – padėti Lietuvos filmams ir jų kūrėjams prisistatyti ir įsitvirtinti tarptautinėje bendruomenėje“, – sako LKC vadovas.
 
Nacionaliniame stende Klermone-Ferane žinią apie lietuvių filmus skleis specialūs „Lithuanian shorts“ katalogai, DVD filmų rinktinės, taip pat bus rodomi filmų anonsai, vyks įvairūs susitikimai.
 
„Iki šiol lietuviškus trumpametražius filmus viešino pavieniai prodiuseriai. Kiekvienas pristatydavo tik savo kūrinį. Dabar sujungiame visus bendram tikslui – populiarinti mūsų šalies filmus. Bent vienas pastebėtas filmas suteiks papildomos vertės visam Lietuvos kinui. To ir tikimės Klermono-Ferano festivalyje“, – sako viena iš „Lithuanian shorts“ steigėjų Marija Razgutė.
 
Kasmet festivalio konkursinėje programoje parodoma daugiau nei 100 filmų, o festivalį aplanko ne mažiau kaip 50 tūkstančių žiūrovų. Festivalio organizatoriai teigia, kad per daugiau nei 30 metų Klermoną-Feraną aplankiusių žiūrovų skaičius viršijo 2 milijonus. Pernai festivalio mugėje apsilankė per 500 prodiuserių, tiek pat įvairių festivalių koordinatorių, daugiau kaip 70 televizijų programų sudarytojų, platintojų kompanijų. Filmų mugėje veikiančioje internetinėje bibliotekoje pernai buvo peržiūrėta per 4000 filmų.
„Lithuanian shorts“ projektą Tarptautiniame Klermono-Ferano festivalyje iš dalies finansuoja VšĮ „Versli Lietuva“.
 

 

Klermono-Ferano festivalio akimirkos
Klermono-Ferano festivalio akimirkos