7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kino pavasario“ atradimai

 

Pagal rengėjų inf.
Nr. 4 (1018), 2013-01-25
Kinas Anonsai
„Pelėsiai“
„Pelėsiai“

Kūrėjai, sulaukę išskirtinio dėmesio ir apdovanojimų garsiuose pasaulio kino festivaliuose, šių metų „Kino pavasaryje“ bus pristatomi programoje „Atradimai“. Šios programos filmų rengėjai ypač siūlo nepraleisti tiems, kurie ieško kažko naujo, nematyto ir neatrasto kine.
 

Turkų režisieriaus Ali Aydino filmas „Pelėsiai“ („Mold“) tarptautiniame Venecijos kino festivalyje apdovanotas už geriausią debiutą. Filme kalbama apie netekčių, sielvarto ir kaltės jausmą.

Busano kino festivalyje pelnęs žiūrovų simpatijų prizą, Marekešo kino festivalyje pasirinktas atidarymo filmu Taivano režisieriaus Chango Jung-Chi debiutas „Šviesus prisilietimas“ („Touch of the Light“) sukurtas pagal tikrus įvykius. Filme pasakojama, kaip aklas, bet atkaklus žmogus įkvepia ir kitus siekti svajonių.
 
Tarptautinio susidomėjimo sulaukęs trijų režisierių Anjos Daelemans (Belgija), Nicholo Bonnerio (D. Britanija) ir Kimo Gwango Huno (Š. Korėja) filmas „Draugė Kim mokosi skraidyti“ („Comrade Kim goes Flying“) pasakoja apie jauną angliakasę, norinčią tapti cirko akrobate. Tai pirmas Vakarų finansuotas ir Šiaurės Korėjoje kurtas vaidybinis filmas.

„Atradimų“ programoje bus ir žymių kino kūrėjų vaikų ar šeimos narių debiutų. Vienas tokių – garsaus lenkų režisieriaus Jerzy Skolimowskio sūnų trileris „Iš pragaro“ („Ixjana“). Jozefas ir Michalas Skolimowskiai filme atskleidžia jauno rašytojo pastangas išnarplioti paslaptingas draugo žūties aplinkybes. Jautrumas vyrą stumia į beprotybę, o troškimas būti mylimam – prie bedugnės krašto. Rašytojui kiša koją sutrikimas bandant prisiminti lemtingo vakaro detales ir vienatvė. Vienas režisierių premjeros nesulaukė – Jozefas Skolimowskis pernai mirė Indijoje.
 
Bus parodytas ir garsaus Irano režisieriaus Bahmano Ghobadi sesers Nahid Ghobadi debiutas „111 merginų“ („111 girls“). Drauge su Bijanu Zamanpira kurtoje komiškoje dramoje pasakojama apie izoliuotame Irano kaime vienišas paliktas šimtą vienuolika kurdų moterų ir jų pastangas susirasti vyrų.
Keistą, savitą istoriją atskleidžia ir graikų režisieriaus Babiso Makridis filmas „L“ („L“). Jis kviečia žiūrovus į stilingą siurrealistinį pasaulį, kuriame karaliauja absurdas.
 
Estebano Larraino „Mikelandželo kančia“ („The Passion Michelangelo“) – tai religinė drama, kurios veiksmas nukelia į Pinocheto valdomą Čilę. Norėdama nukreipti žmonių dėmesį, valdžia sumąsto sukurti mitą apie 14-metį berniuką, matantį ir girdintį šv. Mergelę Mariją. Kilus sumaiščiai, Bažnyčia pasiunčia kunigą ištirti – tai tikras stebuklas ar tik politinės manipuliacijos?
 
Kovo 14–28 d. vyksiančio 18-ojo „Kino pavasario“ programos „Atradimai“, kurią pristato kompanija „Baltisches Haus“, filmų aprašymus ir videoanonsus jau galima rasti festivalio puslapyje:
www.kinopavasaris.lt/filmai

 

„Pelėsiai“
„Pelėsiai“