7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kino pavasario“ dokumentika – žinomi vardai ir nepažinti pasauliai

 

Pagal rengėjų inf.
Nr. 3 (1017), 2013-01-18
Kinas Anonsai
„Seksas dėl miško“
„Seksas dėl miško“

Tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ kasmet laukia ir gerą dokumentiką mėgstantys žiūrovai. Turtingą dokumentinių filmų programą „Kino pavasaryje“ pristato visuomeninis transliuotojas LRT.
 

„Jau beveik du dešimtmečius „Kino pavasaris“ žadina Lietuvą iš žiemos miego, skatina ne tik pamatyti, bet ir suprasti. Tai labai panašu ir į visuomeninio transliuotojo misiją, juolab kad festivalis siekia aprėpti visas kartas, visą Lietuvą. Neįmanoma nematyti ir dar vieno panašumo tarp „Kino pavasario“ ir LRT: tai ypatingas dėmesys dokumentikai, Europos kinui, globaliems pokyčiams. Linkiu festivaliui sėkmės, jo lankytojams – neišdildomų įspūdžių“, – teigia LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius.
 
Garsūs vardai
Daug dėmesio turėtų sulaukti filmas „Woody Allenas“ („Woody Allen: A Documentary“, rež. Robert B. Weide), nes Lietuvoje nestinga šio amerikiečių autoriaus gerbėjų. Į kino sales tikrai užsuks garsiojo režisieriaus Stanley Kubricko ir jo filmo „Švytėjimas“ gerbėjai. Dokumentinėje juostoje „Kambarys Nr. 237“ („Room 237“, rež. Rodney Ascher) bus atskleista daugybė Kubricko šedevro paslapčių ir pateikta nemažai interpretacijų. Kita dėmesio verta kino asmenybė – Romanas Polanskis. Garsus režisierius vėl tapo filmo herojumi. „Romanas Polanskis: iškritęs iš žaidimo“ („Roman Polanski: Odd Man Out“) – tai jau antras režisierės Marinos Zenovich darbas apie režisierių.
 
Filmai iš kito pasaulio ir tai, ko galbūt nežinojote
„Seksas dėl miško“ („Fuck For Forest“, rež. Michal Marczak) – originalumu išsiskiriantis filmas. „Tai spalvingas pasakojimas apie nevyriausybinės organizacijos narius, bandančius kovoti už tai, kad vieša meilė nebebūtų tabu, o geriau išstumtų iš viešumos smurtą. Juk meilė turi suteikti daug daugiau malonumo nei smurtas“, – pasakoja festivalio „Kino pavasaris“ programos sudarytoja Santa Lingevičiūtė.
 
Kanados režisierės ir garsios aktorės Sarah Polley filmas „Mūsų istorijos“ („Stories We Tell“) išsiskiria originalia forma ir tema. Filme bandoma atsakyti į klausimą, kas yra tiesa, ir apskritai svarstoma, ar dokumentikos žanras gali būti tiesos nešėjas.
 
Į kitą pasaulį trumpam nusikelti galės žiūrovai, nusprendę pažiūrėti filmą „Lageris Nr. 14“ („Camp 14 – Total Control Zone“, rež. Marc Wiese). Tai istorija apie vaikiną, kuris užaugo viename Šiaurės Korėjos lagerių, tačiau ištrūko į laisvę. Jis bando prisitaikyti, nes niekada nežinojo, ką reiškia būti laisvam. Į tolimus kraštus taip pat nukels filmas „Trys seserys“ („Three sisters“, rež. Wang Bing), pasakojantis apie Kinijoje aukštai kalnuose gyvenančias tris mažametes ir jų kasdienę buitį be elektros, šviesos, buities prietaisų, dažnai verčiantis net be ugnies ir vandens.
 
Lygiai po dviejų mėnesių, kovo 14-ąją, prasidėsiančio18-ojo festivalio „Kino pavasaris“ dokumentinių filmų programoje kino gerbėjai turės progą pažinti garsias asmenybes ir skirtingus pasaulius, kurie dažnai egzistuoja mūsų nematomi ir neatrasti. „Kino pavasario“ dokumentinių filmų aprašymus ir videoanonsus jau galite rasti festivalio puslapyje: http://www.kinopavasaris.lt/filmai.

 

 

„Seksas dėl miško“
„Seksas dėl miško“