7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tiesos iliuzija, arba Filmai apie suomių meilę

Aku Louhimieso filmų retrospektyva

Pagal rengėjų inf.
Nr. 1 (1015), 2013-01-04
Kinas
Aku Louhimiesas (centre) filmuojant „Apnuogintą žmogų“
Aku Louhimiesas (centre) filmuojant „Apnuogintą žmogų“

Sausio 10–14 d. „Skalvijos“ kino centre ir „Pasakoje“ vyks suomių režisieriaus Aku Louhimieso filmų retrospektyva.
 

Aku Louhimiesas (g. 1968) dažnai pavadinamas vienu kontroversiškiausiu šių dienų suomių kino kūrėjų ir Aki Kaurismaki antipodu. Talentingas jaunosios kartos atstovas Louhimiesas mokėsi Helsinkio universitete ir Helsinkio meno ir dizaino universitete. Pripažinimą režisieriui atnešė pirmasis pilnametražis filmas „Levottomat“ (2000), tapęs savotišku naujos kartos manifestu ir parodytas Tarptautinio Maskvos kino festivalio konkurse. Vėliau visi Louhimesso filmai rodyti prestižiniuose tarptautiniuose kino renginiuose, 2005 m. sukurta „Sušalusi žemė“ buvo įvertinta net aštuoniais Suomijos kino akademijos apdovanojimais, o įtakingas „The Finnancial Times“ pavadino filmą „vienu tamsiausių, bet kartu vienu garbingiausių kada nors sukurtų filmų apie šiuolaikinę Suomiją“.
 
Louhimiesas – suomių visuomenės kritikas. Režisierius sako, kad nesiekia reprezentuoti savo šalies pasaulyje: „Aš tik noriu portretuoti gyvenimą taip, kaip jį matau, ypač žmonių jausmus ir santykius. Aki Kaurismaki savo filmuose rodo gyvenimą kaip pasaką. Mano filmai yra kuo realistiškesni. Aš tai vadinu tiesos iliuzija.“ Kritiškas požiūris prisidėjo ir prie savito jo filmų stiliaus atsiradimo. Louhimiesas yra sukūręs per 30 filmų, jis yra ir itin populiaraus Suomijoje eksperimentinio serialo „Fragmentai“ („Irtiottoja“, 2003) režisierius.
 
Vilniuje bus parodyti keturi pilno metražo Louhimieso filmai, tarp jų ir karštas diskusijas Suomijoje sukėlęs „Apnuogintas žmogus“, bei trumpametražių filmų programa. Pats režisierius žada atvykti į Vilnių ir susitikti su „Apnuoginto žmogaus“ žiūrovais.
 
Komiškos dramos „Apnuogintas žmogus“ („Riisuttu mies“, 2006) herojus pastorius Antis ketina susituokti su Tula, tačiau ši nori, kad vyras prieš tai taptų vyskupu. Turku vyskupas Jusis Parviainena sutinka skirti savo įpėdiniu Antį, tačiau pareikalauja, kad šis atleistų savo seną draugą Marku, kurio alkoholizmas kelią grėsmę Bažnyčios reputacijai. Negana to, pastorius Antis įsimyli jauną merginą Vilmą... Suomijoje filmas sukėlė Bažnyčios pasipiktinimą ir visuomenės diskusijas. Aktoriui Samuliui Edelmannui atiteko Talino kino festivalio „Juodosios naktys“ prizas.
 
Filmas „Sušalęs miestas“ („Valkoinen kaupunki“, 2006) – tai apledėjusio Helsinkio gyvenimo kronika. Kai subyra Mačio santuoka, jis išsikrausto į sostinės priemiestį. Tačiau nelaimės po vieną nevaikšto – jis netenka taksi vairuotojo darbo, teismas uždraudžia bet kokį kontaktą su trimis vaikais. O kai beprotis kaimynas kas dieną ima belstis į Mačio duris ir skųstis, esą jo langai be užuolaidų gadina pastato estetinį vaizdą, tampa akivaizdu, kad širdgėla ir apmaudas neišvengiamai baigsis tragiškai. „Sušalęs miestas“ pelnė daug tarptautinių apdovanojimų, tarp jų ir FIPRESCI apdovanojimą Karlovi Varų kino festivalyje, dosniai įvertintas ir Suomijoje. Louhimiesas prisipažįsta norėjęs filme parodyti, kaip lengvai šiuolaikinis civilizuotas žmogus gali prarasti visą civilizuotumą. Nors režisierius tvirtina, kad filmas priartėja prie Krzysztofo Kieslowskio „Dekalogo“ dvasios, kuriant „Sušalusį miestą“ jį veikė ir rusų literatūra, ir Martino Scorsese „Taksistas“.
 
„Sušalusios žemės“ („Paha maa“, 2005) herojus jaunas programišius Tomas trokšta nuveikti kažką reikšminga ir naudinga visuomenei. Jo geriausias draugas Nikas tokių ambicijų neturi. Jis gyvena alkoholio ir narkotikų pasaulyje. Drąsi ir protinga dvidešimtmetė aktyvistė Elina studijuoja meno istoriją ir politikos mokslus universitete. Elina ir Tomas jau metai yra kartu ir ketina tuoktis. Tačiau viskas pasisuka kitaip, įvykiai pakoreguoja likimus. Grandininė įvykių reakcija prasideda nuo padirbto 500 eurų banknoto. Pasakojimas apie išlikimą ir atleidimą „Sušalusi žemė“ – laisva Levo Tolstojaus apsakymo ekranizacija. Louhimiesas sukūrė stiprų, dinamišką, bet kartu ir realistišką šiuolaikinės Suomijos portretą. Tarptautiniame Geteborgo kino festivalyje filmas pelnė keturis apdovanojimus, Tarptautiniame Atėnų kino festivalyje jam atiteko prizas už geriausią scenarijų.
 
Pristatomas kaip filmas apie suomišką meilę, „Nuogas prieglobstis“ („Vuosaari“, 2012) pasakoja apie tai, kokiais mes norime būti matomi ir suvokiami. Filmo veiksmas nukels į Helsinkio priemiestį Vuosarį ir papasakos apie socialinę valstybę individualybių ir „realybės šou“ laikais. Filme susipynusios skirtingų personažų istorijos atskleis gyvenimo ir meilės alkį: vyras apgaudinėja žmoną, šešiolikmetė pasiryžusi padaryti bet ką, kad išgarsėtų, vieniša motina kovoja su vėžiu, imigrantų berniukas patiria patyčias mokykloje, narkomanų pora mėgina išsikapstyti iš skolų, motinos apleistas septynmetis visą meilę ir rūpestį skiria šuniui, tėvas verčia sūnų treniruotis, kad tik šis netaptų toks kaip jis.Kiekvienas herojus per tas dvi pilkas suomiškos žiemos savaites, kurios rodomos filme, ieško užsimiršimo ir bando pabėgti nuo kančios. Kiekvienas yra silpnas, netobulas ir sutrikęs, bet nori artumo ir tiesiog jausti, kad gyvena. Žmonių likimai filme kartais absurdiški, bet kupini šilumos ir humoro, kartais – ir aklinos tamsos. Filmas buvo kurtas dviem kameromis, jis apima ir tuos epizodus, kurie dažniausiai lieka už kadro.
 
Trumpametražių filmų programą sudaro „Pavėluoti fragmentai („Late Fragments“, 2008, 15 min.), „Kitą antradienį – Bramsas“ („Ensi tiisataina Brahmsia“, 1998, 15 min.), „Nuolaužos“ („Sirpaleita“, 1996, 42 min.), „Traukinys“ („Juna“, 1995, 11 min.).

 

Aku Louhimiesas (centre) filmuojant „Apnuogintą žmogų“
Aku Louhimiesas (centre) filmuojant „Apnuogintą žmogų“