7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Geriausią „Scanoramos“ trumpą filmą sukūrė estas

 

Pagal rengėjų inf.
Nr. 42 (1010), 2012-11-23
Kinas Anonsai
Liv Ullmann „Scanoramoje“
Liv Ullmann „Scanoramoje“

Sekmadienį Vilniuje baigėsi 10-asis Europos šalių kino forumas „Scanorama“. „Labai noriu sustabdyti šią akimirką, man ypač brangią ir lauktą daugelį metų“, – kreipdamasi į festivalio uždaryme dalyvavusią Europos kino legendą, aktorę ir režisierę Liv Ullmann sakė „Scanoramos“ vadovė Gražina Arlickaitė.
 

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas festivalio organizatoriams negailėjo pagyrimų ir padėkų. „Scanoramos“ festivalyje – aukščiausio lygio kino filmai. Kaip jaunimas pasakytų, festivalis buvo tobulas. Man labai džiugu, kad žmonės ima atostogas ir renkasi ne užsienio kurortus, o rudenišką depresiją vaiko žiūrėdami kokybišką kiną“, – sakė A. Gelūnas.
 
Uždaryme buvo ne tik parodyta Liv Ullmann režisuota juosta „Neištikimi“, bet ir paskelbtas festivalio konkursinės programos „Naujasis Baltijos kinas“ nugalėtojas. Tarptautinis žiuri geriausiu išrinko estų režisieriaus Ivano Pavljutškovo filmą „Baltas kvadratas“. Filme rodoma, kaip kaime vaikai žaidžia slėpynes. Zakarijus bando įsijungti į žaidimą. Situacija pasikeičia jam sutikus keistąjį Sašą... „Filmas žiūrovus veda sunkiu ir paslaptingu vienos draugystės keliu“, – taip „Baltą kvadratą“ apibūdino režisierius I. Pavljutškovas.
 
„Naujojo Baltijos kino“ nugalėtojui įteiktas vertingas apdovanojimas – kino kompanijos „Cinevera“ 10 tūkstančių litų vertės prizas jo būsimam kino projektui – kino aparatūros nuomos paslaugos.
 
Geriausiu konkursinės programos lietuvių trumpametražiu filmu išrinktas Oksanos Burajos „Liza, namo!“. Tai pasakojimas apie begalinį vaiko norą išsilaisvinti iš grubių tėvų pasaulio. Režisierei atiteko 10 tūkstančių litų piniginė bendrovės TEO LT, AB parama. Pasak žiuri pirmininko Jano Eriko Holsto, komisiją ypač sužavėjo tai, kad ji ne iš karto suprato, jog „Liza, namo!“ – dokumentinis filmas.
 
Specialųjį prizą žiuri skyrė estų ir latvių darbui „Antropovo vila“ (rež. Kasparas Jančisas, Vladimiras Lesčiovas). Konkursinėje programoje varžėsi penki lietuvių, du latvių, penki estų ir vienas bendras latvių bei estų kūrinys.
 
Tarptautinį žiuri sudarė Norvegijos kino instituto vykdantysis direktorius bei generalinio direktoriaus pavaduotojas J. E. Holstas, „Scanoramoje“ rodyto filmo „Be jokios gėdos“ režisierius iš Lenkijos Filipas Marczewskis ir austrų režisierius Umutas Dagas, festivalyje pristatęs filmą „Kuma“.
 
Sostinėje pasibaigusi „Scanorama“ keliauja po kitus Lietuvos miestus. Požiūrius keičiantys filmai Europos šalių kino forume „Scanorama“ lapkričio 15–25 d. Kaune, lapkričio 22–25 d. Klaipėdoje ir lapkričio 24–25 d. Šiauliuose.
 

 

Liv Ullmann „Scanoramoje“
Liv Ullmann „Scanoramoje“