7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Į „Scanoramą“ atvyksta Liv Ullmann

 

Pagal rengėjų inf.
Nr. 41 (1009), 2012-11-16
Kinas Anonsai
Liv Ullmann filme „Scenos iš gyvenimo“
Liv Ullmann filme „Scenos iš gyvenimo“

 

Į 10-ąjį Europos kino forumą „Scanorama“ atvyksta Europos kino legenda – norvegų aktorė ir režisierė Liv Ullmann. Su ją susiję iškilūs kino istorijos puslapiai – Ullmann vaidino kino klasiko Ingmaro Bergmano filmuose „Persona“, „Vilko valanda“, „Šnabždesiai ir riksmas“, „Rudens sonata“, pati sukūrė kelis filmus pagal Bergmano scenarijus. Aktorė lapkričio 18 d. dalyvaus festivalio uždaryme – „Scanoramą“ užbaigs Liv Ullmann filmas „Neištikimi“ (2000), kurio scenarijų sukūrė Bergmanas.
 
Kitą dieną po festivalio uždarymo, lapkričio 19-ąją, Ullmann – UNICEF geros valios ambasadorė – skaitys pranešimą Europos humanitariniame universitete. Daug metų Kinijoje gyvenusi garsi aktorė, remdamasi savo patirtimi, kalbės apie žmogaus teises ir žodžio laisvę.

„Nuo pat pirmosios „Scanoramos“ svajojome į festivalį pakviesti legendinę aktorę. Jos įtaka Europos kinui nepamatuojama, o sukurtus vaidmenis galime vadinti kino klasika. Kai pirmą kartą pamačiau Liv Ullmann iš arti, prieš gerą dešimtmetį, jaučiausi taip, tarsi kalbėčiausi ne tik su artiste, bet ir su jos herojėmis. Tokiu išskirtiniu gebėjimu pasižymi didieji aktoriai, tarp kurių yra ir Ullmann. Su pakylėjimu jos laukiame festivalyje, kad galėtume ištarti „Velkommen, Liv“, – sako „Scanoramos“ vadovė Gražina Arlickaitė.
 
Garsiai aktorei ir režisierei „Scanorama“ šiemet skyrė ypač daug dėmesio ir dedikavo specialiąją programą „Liv Ullmann iš arčiau“, kurioje rodomi aštuoni filmai, tarp jų ir Lietuvoje niekad anksčiau nerodyti Ingmaro Bergmano „Gyvatės kiaušinis“ ir „Sarabanda“. Ullmann buvo švedų režisieriaus mūza, žvaigždė, mylimoji. Jie susitiko 1964 m. filmuojant „Personą“. Jai buvo 25-eri, jam – 46-eri. Taip prasidėjo didinga ir skausminga dviejų kino legendų meilės ir kūrybos istorija. Liv Ullmann talentą įvertino ir kino profesionalai – 1972 m. ji apdovanota „Auksiniu gaubliu“ už geriausią moters vaidmenį Jano Troellio filme „Emigrantai“. Ji taip pat buvo dukart nominuota „Oskarui“, jos filmai dalyvavo konkursinėje Kanų kino festivalio programoje.

 

Liv Ullmann filme „Scenos iš gyvenimo“
Liv Ullmann filme „Scenos iš gyvenimo“
„Sarabanda“
„Sarabanda“
„Liv ir Ingmaras“
„Liv ir Ingmaras“