7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

2012 metų Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimai

Skelbiamas konkursas

LKS inf.
Nr. 40 (1008), 2012-11-09
Kinas Anonsai
Sąjungos prizas
Sąjungos prizas

Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimas bus skiriamas už reikšmingiausią Sąjungos narių 2011–2012 m. sukurtą kinematografijos kūrinį (kūrybinį darbą). Nugalėtojui bus įteiktas laureato pažymėjimas ir prizas. Apdovanojimo komisija taip pat gali pažymėti ir kitus kūrybinius darbus, skirdama diplomus.

Sąjungos apdovanojimo teikimo iškilmės įvyks 2012 m. gruodžio 21 d., penktadienį, 18 val. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje (Vilniaus g. 41).
Apdovanojimo iškilmių partneris – Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus. 
Apdovanojimo rėmėjas – LR Kultūros ministerija.
 
Kam šiemet įteikti Sąjungos apdovanojimą, spręs naujai sudaryta komisija:

Zigmas Gružinskas (Kino operatorių gildija)
Lina Kaminskaitė-Jančorienė (Kino kritikų gildija)
Augis Kepežinskas (Dailininkų gildija)
Ignas Miškinis (Režisierių gildija)
Linas Vildžiūnas (Kino kritikų gildija).

Sąjungos apdovanojimo komisija gali svarstyti Sąjungos narių sukurtus vaidybinius, dokumentinius, animacinius filmus, viešai parodytus Lietuvoje ne anksčiau kaip 2011 m. gruodžio 1 d. ir ne vėliau kaip 2012 gruodžio 1 d. Taip pat komisija gali svarstyti Sąjungos narių kūrybinį darbą filme, kurio režisierius nėra Lietuvos kinematografininkų sąjungos narys.

Filmų įrašus – 5 DVD kopijas – prašome atnešti į Sąjungą (Vasario 16-osios g. 8, Vilnius) vėliausiai iki 2012 m. lapkričio 19 dienos.

Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimo laureatais jau yra tapę šie kino kūrėjai:

2011 – pagrindinis prizas – kino kritikei Rūtai OGINSKAITEI – už knygą „Nuo pradžios pasaulio“, atskleidžiančią įsimintiną lietuvių poetinės dokumentikos pradininko Roberto Verbos ir jo epochos portretą. Specialus pažymėjimas – Audriui STONIUI, filmo „Raminas“ režisieriui, už kūrybinius ieškojimus ir profesinį meistriškumą.

2010 – pagrindinis prizas – kino operatoriui Audriui KEMEŽIUI – už profesinį meistriškumą.
Specialūs pažymėjimai: kino režisieriui Algimantui MACEINAI – už įtaigiai papasakotą asmenybės tragediją filme „Paskutinis“; kino režisieriui Kristijonui VILDŽIŪNUI – už pasiekimus atskleidžiant svarbią temą filme „Kai apkabinsiu tave“; animacinių filmų režisierei Jūratei LEIKAITEI – už tautinį kūrybos savitumą filme „Taip Laima lėmė“.

2009 – vaidybinis filmas „Duburys“ (režisierius Gytis LUKŠAS) – už vizualinę kalbą;
Julijos ir Rimanto GRUODŽIŲ filmas „Upė“ – kaip geriausias dokumentinis filmas.

2008 – režisierius Romas LILEIKIS – už profesionalumą ir intymią autorinę intonaciją dokumentiniame pilno metražo filme „Dangaus šešėlis“.

2007 – vaidybinių filmų kategorijoje – Algimantas PUIPA  – už moters temos plėtojimą lietuviškame kine (filmas „Nuodėmės užkalbėjimas“).
Dokumentinių filmų kategorijoje – Giedrė BEINORIŪTĖ – už autentišką santykį su pasauliu dokumentiniame-animaciniame filme „Gyveno senelis ir bobutė“.
Animacinių filmų kategorijoje – Jūratė LEIKAITĖ – už nacionalinių tradicijų vaizdavimą animaciniame kine (animacinis filmas „Margučių rytas“).

2006 – vaidybinių filmų kategorijoje – Audrius JUZĖNAS – už savitą ir profesionalią garsaus dramaturgijos kūrinio interpretaciją filme „Vilniaus getas“.
Dokumentinių filmų kategorijoje – Diana ir Kornelijus MATUZEVIČIAI – už poetinės interpretacijos subtilumą filme „Nueinančios vasaros teatrai“; Agnė MARCINKEVIČIŪTĖ ir Vaidotas DIGIMAS – už iškilios lietuvių kino asmenybės įamžinimą ekrane (filmas „Laiku suspėjome pasikalbėti“).
Animacinių filmų kategorijoje – Aurika ir Algirdas SELENIAI – už nuotaikingą humoru nuspalvintos istorijos perteikimą raiškia animacijos kalba (filmas „Čigonas ir drakonas“).

2005 – kino režisierius Arūnas MATELIS – už režisūros meistriškumą ir taktiškumą pateikiant skaudžią temą.
Diplomai ir piniginės premijos įteiktos Šarūnui BARTUI – už kino estetiką filme „Septyni nematomi žmonės“, Giedrei BEINORIŪTEI – už atskleistą kino poveikį žmonių gyvenimui; specialiuoju prizu apdovanotas Algimantas MACEINA – už primintą žmogaus ir kino evoliuciją filme „Šalia jūsų“.

2004 – kino operatorius Algimantas MIKUTĖNAS – už aukštą profesinį meistriškumą.

2003 – kino režisierius Arūnas MATELIS – už profesinį meistriškumą, atskleidžiant kasdienybės filosofines prasmes filme „Sekmadienis. Evangelija pagal liftininką Albertą“.

2002 – kompozitorius Kipras MAŠANAUSKAS – už garso takelį kino filme „K+M+B“ (rež. Romas Lileikis) ir kino režisierius Almantas GRIKEVIČIUS – už filmą „Pastabos gyvenimo būdo paraštėse“.

2001 – kino režisierius Audrius STONYS – už filmą „Viena“.

2000 – kino režisierius Šarūnas BARTAS – už filmo „Laisvė“ režisūros savitumą bei kino kalbos ieškojimus; knygos „Kinas Lietuvoje“ autorius Vytautas MIKALAUSKAS – už svarų indėlį į Lietuvos kinematografijos istoriją.

1999 – kino operatorius Rimvydui LEIPUS – už originalius vizualinius sprendimus filmuose „Kiemas“ (rež. Valdas Navasaitis), „Ketursparnė“ (rež. Ramunė Kudzmanaitė), „Devynių vartų miestas“ (rež. Kristijonas Vildžiūnas).

 

Sąjungos prizas
Sąjungos prizas