7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filmas apie Lietuvos žolininkes

Tarptautinio dėmesio centre

Pagal „Nominum“ inf.
Nr. 38 (1006), 2012-10-26
Kronika
„Žalumose“
„Žalumose“

Per 70 000 žiūrovų kasmet sutraukiančiame, jau 39 kartą Slovakijoje vykusiame „Ecotopfilm“ festivalyje Lietuvos kino kūrėjų komanda sulaukė reikšmingo įvertinimo. Praėjusį penktadienį, spalio 19 d., legendiniuose Bratislavos rūmuose buvo apdovanotas Arūno Matelio kūrybinės grupės „Nominum“ bei prodiuserių kompanijos „Videometra“ sukurtas režisierės Ramunės Rakauskaitės filmas „Žalumose“. Jis įvertintas specialiuoju festivalio prizu.


Išgirdusi apie laimėjimą, režisierė Ramunė Rakauskaitė sakė: „Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad Lietuvos žolininkės ir mūsų gamtos grožis įvertinti ir užsienyje“, o filmo prodiuseris Arūnas Matelis atkreipė dėmesį, kad „labai smagu, jog ne tik ekscentriškos ir drastiškos istorijos, bet ir ramus pasakojimo būdas, noras atspindėti žmogaus gyvenimo dermę su gamta sulaukia tarptautinio dėmesio ir įvertinimo“.


„Žalumose“ atskleidžia žoliavimo paslaptis, kuriomis dalijasi filmo herojės Regina Rabcevičienė, Adelė Karaliūnaitė bei Marytė Margevičienė. Vieniems jos – burtininkės, raganos, kitiems – gelbėtojos, tretiems – nuo saulėtekio iki sutemų triūsiančios moterys. Žolininkių portretai atskleidžia prasmingo ir nelengvo darbo esmę. Čia slypi daug paslapčių: kokiam mėnuliui tekant kokią žolę skinti, kokią maldą skinant kalbėti, kaip džiovinti, su kokiomis žolėmis maišyti...


Festivalio „Ecotopfilm“ konkurse varžėsi įvairių žanrų filmai, kalbantys apie būtinybę rūpintis mus supančia aplinka ir svarbą skatinti darnią raidą. „Ecotopfilm“ laikomas didžiausiu tokio pobūdžio festivaliu pasaulyje, jį jau daug metų remia UNESCO, UNEP bei Europos vadovų taryba.
 

„Žalumose“
„Žalumose“